Allianz törésteszt - A tetőboxok veszélye

Hogyan szállítsuk biztonságosan a sífelszerelést?

  • Autóbaleset esetén a sílécek átszakíthatják a tetőbox falát, és halálos veszélyt jelenthetnek.

  • A tetőboxban szállított tárgyakat stabilan le kell szíjazni.

  • A súlyeloszlás szerepe – a tetőn szállított csomagok megváltoztatják a jármű viselkedését.

2016. január 20.

Egy pillanat alatt megtörténhet a baj. Egyetlen másodpercnyi figyelmetlenség elég ahhoz, hogy ne vegyük észre a közelgő forgalmi dugót, és már neki is mentünk az előttünk álló járműnek. Fokozott veszélyt jelenthet az, ha a család éppen síelni indul, és a tetőboxban van a sífelszerelés – különösen akkor, ha nem megfelelően pakolunk a dobozba. Az Allianz Technológiai Központ (AZT) egy törésteszt során azt vizsgálta, mi történik akkor, ha egy tetőboxszal felszerelt, 50 km/h sebességgel haladó jármű egy álló autónak ütközik.

A szakemberek a síeléshez szükséges felszerelést (lécek, botok, bakancsok, illetve innivaló) úgy helyezték el a tetőboxban, ahogy azt a legtöbben teszik, vagyis egyszerűen bepakolták őket, rögzítés nélkül. Bár a boxban elhelyezett felszerelés súlya mindössze 34 kilogramm volt, ami messze elmarad a megengedett 50 kilogrammtól, az ütközés során a doboz teljes tartalma elmozdult előre, a lécek pedig átütötték a doboz elülső falát. A dobozban elhelyezett többi tárgy is elszabadult.

„A tetőbox praktikus megoldást jelent a nagyobb terjedelmű tárgyak szállítására. Azonban a csomagtartóhoz hasonlóan a tetődobozban is nagyon fontos a szállított tárgyak rögzítése annak érdekében, hogy másokat ne veszélyeztessünk” – magyarázza Melanie Kreutner, az AZT balesetelemző szakembere. Egy ráfutásos balesetnél ugyanis az elszabaduló sílécek – amelyek páronként mintegy öt kilogrammot nyomnak – lándzsaként hatolnak át a vétlen autó hátsó szélvédőjén, és súlyos sérüléseket okozhatnak a hátul ülőknek. A törésteszt során ráadásul a tetőbox is kiszakadt a helyéről, mivel a rögzítőelemek nem voltak képesek ellenállni a baleset során fellépő erőhatásoknak. Az AZT szakemberei szerint ez valószínűleg akkor is megtörtént volna, ha a doboz tartalma megfelelően rögzítve van.

Mit tanácsol a szakértő a szállítmány megfelelő rögzítéséhez?

A biztonságos szállítás érdekében a boxban elhelyezett tárgyakat hevederekkel, rögzítőfülekkel vagy speciális kapcsokkal stabilan rögzíteni kell a dobozban. Megfelelő rögzítés esetén nagyobb terjedelmű tárgyak – például sílécek – és a könnyebb tárgyak, például sisakok egyaránt szállíthatók a tetőboxban. A nehéz bőröndök és a nehezen rögzíthető tárgyak – például a síbakancsok – helye azonban a csomagtartóban van.

A doboz bepakolása előtt mindenképpen ellenőrizni kell a jármű tetejének maximális teherbírását, a számítás során a box és a tetőcsomagtartó súlyát is figyelembe véve. Például ha a tető maximális teherbírása 75 kilogramm, és a tetőbox a tetőcsomagtartóval együtt 25 kilogrammot nyom, akkor a szállítmány súlya legfeljebb 50 kilogramm lehet. A tetőbox felszerelése során fontos, hogy kövessük a gyártó utasításait.

Ha esetleg tetőbox vásárlása előtt áll, lehetőleg olyan rendszert válasszon, amelynél a tetőcsomagtartó elemeit teljesen körbefogja a rögzítés. A dobozban legyenek rögzítőelemek; ezek anyaga lehetőleg fém legyen, mivel a műanyag télen merevvé és törékennyé válik.

Indulás előtt mindenképpen ellenőrizze a jármű abroncsaiban a légnyomást. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a tetőbox megváltoztatja a jármű viselkedését, ugyanis csökken az autó stabilitása, különösen kanyarodás és fékezés közben.