Értsd a lakásbiztosításodat – tudod, mit jelent az alulbiztosítottság, az indexálás és a mentesülés?  

Allianz Hungária Zrt. | 3 perc olvasási idő
Az élet tele van váratlan eseményekkel, és sajnos ezek sokszor a pénztárcánkat kellemetlenül érintik. Jó ezekre előre felkészülni. Ebben segítenek a biztosítások, legyen szó például tűzkárról vagy egy betört ablakról. Azonban a biztosítások világa bonyolult lehet, számos szakkifejezést használunk. Az alábbiakban abban szeretnénk segítséget adni, hogy jól értsd a legalapvetőbb – és a márciusi lakásbiztosítási kampány során nap mint nap használt – fogalmakat. Minden profi részletet a  lakásbiztosítással kapcsolatban az alábbiakban  foglaltunk össze: Lakás és felelősség | Allianz Hungária - de most jöjjenek a leglényegesebb fogalmak. 

Az indexálás

Az indexálás nem más, mint amikor a biztosító társaságok évente egyszer, az értékkövetés érdekében a szerződési feltételekben meghatározott árszínvonal-változás függvényében módosítják a biztosítási összeget, és ehhez kapcsolódóan a biztosítás díját. Az indexálás a szerződési feltételekben meghatározott értékkövetési módszer, amelynek alkalmazásával a biztosítási összegek és a díj, a szerződés egyéb pontjainak módosítása nélkül változik. Egyszerűbben: az indexálás nem más, mint a biztosított vagyontárgyak biztosítási összegének szinten tartása.

Indexálásra mindig a biztosítási évfordulóval kerül sor. A biztosító a biztosítási összegek  és a díj változásáról  a biztosítási évforduló előtt legalább 60 nappal írásban értesíti a szerződőt.

Alulbiztosítottság

Ha időről-időre nem vizsgálod felül a lakásbiztosításodat, ebbe bizony könnyen belefuthatsz. Lakásbiztosítás megkötésekor meg kell adnunk egy összeget, ami ingatlan esetén annak újjáépítési, ingóság esetén pedig a tárgyak újrabeszerzési értéke – ez lesz a biztosítási összeg. Ez azt jelenti, hogy ha egy káresetben teljesen megsemmisül az ingatlan vagy egy ingóság, a biztosító maximum ezt az összeget fogja kifizetni. Alulbiztosítottság akkor lép fel, ha a biztosítás összege nem fedezi az ingatlan teljes újjáépítési vagy az ingóságok újrabeszerzési értékét. Ilyen esetben, ha valamilyen váratlan káreset történik otthonunkban, például mindenünk odavész egy lakástűzben, a biztosító  a kárt arányosan téríti meg,  olyan mértékben, ahogy a tényleges érték aránylik a kár időpontjában a szerződésben szereplő biztosítási összeghez. 


Így kerülheted el az alulbiztosítottságot

A biztosítók évente indexálják a szerződéseket, annak érdekében, hogy az otthonok és ingóságok az infláció mellett is fedezve legyenek. Vannak olyan esetek, amikor az évenkénti automatikus indexálás mellett is érdemes átnézni, és ha indokolt, frissíteni a szerződést. Például, ha egy évnél régebben kötöttük a szerződést, vagy ha a közelmúltban nagyobb értékű ingóságokat vásároltunk, bővítettük vagy felújítottuk az ingatlanunkat. Ilyenkor érdemes növelni a fedezetet, mivel egy váratlan káresemény esetén az otthon újjáépítése nagyságrendekkel többe kerülne.  

Létezik túlbiztosítás?

Igen, ha tévesen a szerződéskötéskor magasabb biztosítási összeget adunk meg, mint a biztosított vagyontárgy értéke. Azonban egy kár esetén ez nem jelent magasabb kártérítést, mert a biztosító maximum az ingóság újrabeszerzési és az  ingatlan újjáépítési értékét téríti meg, és a biztosítási díj túlbiztosítással arányos részét visszatéríti az szerződő részére.   

Többszörös biztosítás

Ilyen esetben egy vagyontárgy több biztosító által is biztosított, egymástól függetlenül, és valamennyi szerződés érvényesen fennmaradhat, de kár esetén a vagyontárgy értékénél több ekkor sem kerülhet kifizetésre. Társasházi lakás esetében érdemes utánanézned, hogy a társasház biztosítása pontosan mire terjed ki, hogy arra a saját lakásbiztosításodat már ne terjeszd ki.

Kizárás és mentesülés

A kizárás és a mentesülés két nagyon hasonló fogalom. Közös bennük, hogy a kizárások és a mentesülések között felsorolt esetekben a biztosító nem teljesít szolgáltatást.

A legfontosabb különbség azonban, hogy míg a kizárások bizonyos káreseményeket eleve kizárnak a biztosítási események közül (ilyen például a polgárháborúval, sztrájkkal, tüntetéssel kapcsolatos káresemény), addig a mentesülés a már bekövetkezett biztosítási eseményekre vonatkozik, amikor a biztosítási szerződés szereplőinek a magatartása miatt a biztosító megtagadhatja a szolgáltatás teljesítését. Például, ha a nyaralónkban télire nem víztelenítünk, emiatt elfagynak a csövek – ilyen esetben a kárunk  megfizetése alól mentesül a biztosító, hiszen nem tettünk eleget a kármegelőzési kötelezettségünknek.

Igazán menő dolog érteni a biztosításodat, a szerződési feltételeket. A dokumentumok áttanulmányozása időigényes, de ne feledd, tanácsadóink csak egy telefonhívásra vannak, és bármikor a segítségedre lesznek, ha elakadnál: Ügyfélkapcsolati pontok | Allianz Hungária. Ha előzetesen még szívesen tájékozódsz az aktuális lakásbiztosítási teendőkről, kedvezményekről, látogass el ide: Lakás kampány | Allianz Hungária