Hatalmas elismerés Ekler Lucának!

Allianz Hungária Zrt. | 2 perc olvasási idő
Ekler Luca paralimpiai, világ- és Európa-bajnok sportolónkat a közelmúltban jelölték a Laureus World Sports Award Díja. A jelölés már önmagában hatalmas sportszakmai elismerésnek számít, ráadásul paralimpiai bajnokunk 18 év után az első magyar sportoló, aki jelöltként bekerült a világ legjobbjai közé a sportolói Oscarnak is nevezett Laureus-díj kapcsán.

Ekler Luca a profi sport mellett számtalan, sporthoz köthető tevékenységben aktív, így a Testnevelési Egyetem Inkluzív sportoktató szakirányú továbbképzésének szakfelelőse, de évek óta az Allianz márkanagyköveteként is népszerűsíti a sportot, és igazi példaképe a befogadás, a mozgás és a sport hihetetlen erejének és szemléletformáló hatásának – legyen szó gyerekekről vagy felnőttekről.

Az Allianz Hungária teljes csapata  ezúton is gratulál Ekler Lucának. Vele beszélgettünk áprilisban, amikor bejelentették, hogy ő az egyik idei jelölt a Laureus-díjra.

Allianz: 18 év után te vagy az első magyar jelölt a Laureus-díjra. Mit jelent ez számodra?

Ekler Luca: Óriási megtiszteltetés, hogy Krajnyák Zsuzsi után én is ott lehetek a jelöltek között, már maga a jelölés is felér egy győzelemmel.

Allianz: Ezt a díjat a sportolói karrier csúcsának is nevezik. Mi hajt, mi motivál téged ezek után? Milyen céljaid vannak? 

EL: Sosem a díjak vagy az elismerések motiváltak, de ha arra gondolok, hogy ott lehetek Madridban, kicsit elérzékenyülök. Ami mindig hajt, az az, hogy napról napra jobb legyek, feszegessem a határaimat és elérjem a teljesítőképességem csúcsát. Szeretnék rekordokat dönteni, olyan időket futni, olyan távolságra ugrani, amire még más nem volt képes.  
 


Allianz: Melyek voltak a sportolói teljesítményed kulcsfontosságú pillanatai az elmúlt évben/években?

EL:  Egyértelműen a paralimpiai győzelmem volt az egyik legmeghatározóbb pillanat a karrieremben, viszont a 2023-as párizsi világbajnokságon elért eredményeim mellett nem tudok elmenni. Elmondhatatlanul büszke vagyok magamra, a három aranyra, az egy ezüstre és a két világcsúcsra.

Allianz: Milyen kihívásokkal kellett szembenézned az elmúlt időszakban, és hogyan sikerült ezeket legyőznöd?

EL: A paralimpia évében egy lábfej sérülés nehezítette a felkészülésemet és a versenyzésemet, de szerencsére később sikeresen tudtuk kezelni, viszont ez egy nehéz időszak volt. 

Sokszor nehezen élem meg a pillanatokat, mert mindig egyik helyről rohanok a másikra, aki kicsit jobban ismer, az tudja, hogy mindig 100 dolgot csinálok egyszerre. Ezen mindenképpen változtatnom kellett, ezért igyekszem mérlegelni, hogy a felkészülés és az egyetemi állásom mellett mi fér még bele a napomba.

Allianz:  Milyen üzenetet szeretnél közvetíteni a munkád által a fogyatékkal élőknek és a fiatal sportolóknak?

EL: Azt üzenem nekik, hogy nincsenek lehetetlenek, merjenek nagyot álmodni. Én hiszek abban, ha keményen dolgozom és küzdök az álmaimért, akkor azok valóra válnak. Minden nagy álom egy kis gondolattal kezdődik. A kérdés csak az, hogy hogyan folytatjuk.:)

Allianz: Nyáron Párizs, Paralimpiai Játékok. Hol tartasz most a felkészülésben?

EL: A szabadtéri szezonra készülünk gőzerővel. Május közepén Kobe-ba utazunk világbajnokságra, ahol 100 méteren és távolugrásban fogok versenyezni. Ez lesz az első nagyobb megálló, utána pedig minden verseny és edzés már a paralimpiára való felkészülésről fog szólni.