Tudod, mit tartalmaz a lakásbiztosításod? Most tesztelheted a tudásodat

Allianz Hungária Zrt. | 3 perc olvasási idő

Mire lehet lakásbiztosítást kötni? Banális kérdésnek tűnhet, azonban egyáltalán nem az. A biztosítás magyarországi lakóingatlanra vonatkozik, illetve az abban lévő értéktárgyakra és ingóságokra.

·         Az ingatlan lehet lakás, lakóház, például ikerház, sorház vagy családi ház - sőt, az Allianznál a nyaralót is biztosíthatod. De ide tartoznak a melléképületek, például a garázs vagy tároló, valamint a különböző építmények, például a kocsibeálló, a kerítés, a kapu vagy a medence. És ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ebbe a kategóriába soroljuk a hőszivattyút, napelemet és a napkollektort is.

·         A lakásban tartott vagyontárgyainkra is köthetünk biztosítást. Vagyontárgyak például a bútorok, különböző értéktárgyak (festmények, ékszerek), háztartási, illetve híradástechnikai készülékek.

Milyen káreseményekre terjed ki a lakásbiztosítás?

·         A legtöbb biztosítónál az alapkockázatok lefedik a leggyakoribb káreseményeket. A biztonság kedvéért viszont érdemes szerződéskötésnél alaposan áttanulmányozni, hogy a szerződési feltételek alapján nyújtott fedezetek mire vonatkoznak és milyen összegben térítenek baj esetén. Az Allianznál mindezt megkönnyítjük, hiszen három biztosítási csomagból egyszerű a választás – az alapcsomag pedig tartalmazza a Magyarországon leggyakrabban előforduló károkat, ezeket mi már előre összeválogattuk neked.

·         Érdemes tudni, hogy a lakásbiztosítás módozatai különféle kiegészítőket is tartalmaznak. Ezek rendkívül hasznosak lehetnek, így érdemes ezekről is tájékozódni a szerződés megkötését megelőzően. Ilyen például a családi baleset- és életbiztosítás.

Mit jelent a felelősségbiztosítás?

·         Ha például eláztatjuk a szomszédot vagy leesik az utcán parkoló autóra az erkélyen tárolt láda muskátli, erre is van megoldás: a felelősségbiztosítás. A felelősségbiztosítási elem a teljes biztosítási díj elenyésző részét teszi ki, tehát mindenképp érdemes ilyennel is rendelkezni a lakásbiztosítás részeként.


Nézzünk néhány izgalmas kérdést:

Fedezi a lakásbiztosításhoz kapcsolódó felelősségbiztosítás, ha a gyerekem berúgja a szomszéd ház ablakát?

Igen, erre a biztosítás felelősségbiztosítási része ad fedezetet.

Fedezi a kerámia főzőlapon balesetből keletkezett repedést?

- Igen, fedezheti a megfelelő biztosítási csomag. Az Allianznál az Otthonom lakásbiztosítás Max nevű csomagja tartalmaz különleges üvegtörésre fedezetet.

Ha ismeretlenek megrongálják a garázskaput vagy a légkondícionáló kültéri egységét, fedezi a lakásbiztosításunk?

Igen, a megfelelő csomag vandalizmusra is nyújt fedezetet.

Nyitva hagytuk  az ablakot, az eső beesett, eláztatta a parkettát, megtéríti a biztosításunk?

Igen, téríthető. Az Allianz Otthonom lakásbiztosításának Max csomagja egyedülálló módon a piacon, ezt a kárt fedezni tudja.

Ha a munkámhoz használt, a cégem tulajdonában lévő laptop károsodik otthonomban, kiterjed rá  a biztosítás? 

- Igen, amennyiben a lakásbiztosításunkban meghatározott biztosítási esemény miatt károsodott. Fontos, hogy jogszerűen legyen az eszköz a birtokunkban, és a felelős őrzéséhez is mindent előzetesen megtegyünk.

Albérlőként kell lakásbiztosítást kötnöm?

Ebben az esetben nem szükséges teljes körű lakásbiztosítást kötnöd, ugyanakkor ingóságaidra, vagyontárgyaidra lehet és ajánljuk is. Sokan üres albérletbe költöznek, ahová viszik értékes bútoraikat, okoseszközeiket, ne hagyd őket biztosítás nélkül.

Biztosíthatom-e az otthon tárolt készpénzemet, a kerti növényeimet vagy akár az építés alatt álló házamat?

Igen, mindre köthető megfelelő biztosítás, kitételekkel.

Az otthonunk a legnagyobb vagyonunk – érdemes körültekintően megkötni a lakásbiztosítást, amelyhez hasznos, ha előre alaposan tájékozódunk, akár a www.allianz.hu oldalon vagy a fiókjainkban, de üzletkötőink is csak egy telefonhívásra vannak. A lakásbiztosításunk felülvizsgálatára pedig évente két alkalommal is sort keríthetünk: a biztosítási évforduló idején, valamint minden év márciusában.
A márciusi lakáskampány részletei: Lakás kampány