Légy ebben is tudatos: így legyél körültekintő, amikor lakásbiztosítást kötsz vagy az újrakötésen gondolkozol 

Allianz Hungária Zrt. | 3 perc olvasási idő
A márciusi lakáskampány egy lehetőség arra, hogy átnézzük az aktuális biztosítási szerződésünket – tartalmaz-e mindent, amire szükségünk van vagy időközben szükségünk lett, és az értékek követik-e az időközben jelentősen megnövekedett árakat – legyen szó az otthonunk felújításáról vagy egy-egy vagyontárgyunk újbóli beszerzéséről. Az Allianz szakértői azt tanácsolják, hogy váltás előtt minden esetben ellenőrizd a meglévő szerződésedet, és ha az újrakötés mellett döntesz, győződj meg arról, hogy a márciusi rendkívüli időszakban a felmondási kérelmed a felmondási időszakban , megfelelő tartalommal és adatokkal érkezzen be a biztosítóhoz. A felmondásnak írásban, 2024. március 1. és március 31. között, illetve tekintettel arra, hogy idén március 31. munkaszüneti nap, így április 2-áig kell beérkeznie a biztosítóhoz, hogy az érvényes legyen.

Mire figyelj, ha új lakásbiztosítást kötsz?

 • Kezdd az alapvető információknál, add meg pontosan a kért adatokat, nézz utána az ingatlan  alapterületének, győződj meg a tetőzet milyenségéről, az épület építési évéről.
 • Határozd meg a biztosítani kívánt értéktárgyaid körét és kalkulálj egy reális mai árat az esetleges újbóli beszerzésükre – ez lesz a biztosításod vagyoni része. Gondold át, milyen kiegészítő biztosításra/szolgáltatásra lehet szükséged. Tervezd meg a díjfizetés gyakoriságát, módját, valamint a kapcsolattartás mikéntjét – kalkulálj okosan, mert ezekkel sokat tudsz spórolni a teljes éves biztosítási díjból.  További praktikus szempontokat itt is találsz:  Gyakran ismételt kérdések
 • Nem csak az ár számít, bár az is fontos tényező. Amennyiben összehasonlítod a meglévő biztosításodat egy másik ajánlattal, vedd figyelembe, hogy a biztosítási díj csak az egyik tényező a lakásbiztosítás választásakor. A fedezetek köre, azaz milyen esetekben szolgáltat a biztosító, illetve az esetleges limitek  nagysága, azaz mekkora összeget fizet a biztosító kár esetén, ugyancsak fontos szempontok, hiszen ezek határozzák meg, hogy az igényeidnek megfelelő biztosítással rendelkezel-e. A lakásbiztosítások lelke ugyanis a kárrendezés: ennek a módja, gyorsasága (ha baj van, ez számítani fog), valamint a szerződésben megfelelően beállított értékek és fedezetek. Az Allianznál gyors és megbízható a kárrendezés. Egyszerű a kárbejelentés, és online kárstátusz-követőnkkel mindig képben tartunk.
 • Gondold át azt is, milyen assistance szolgáltatásokra lehet szükséged, például tudd, hogy ha beletörik a kulcsod a zárba, és nem tudsz kijutni a lakásodból, vagy épp haza nem tudsz menni a zár meghibásodása miatt, akkor pár órán belül megjavítják a zárat a gyorsszervíz szolgáltatásunk keretében, ráadásul  minden nap, a nap  24 órájában tudsz hívni bennünket.  

 • Ha több biztosítással is rendelkezel ugyanannál a társaságnál, akkor nagy valószínűséggel partnerkedvezményben is részesülhetsz. Ha a lakásbiztosításodat a márciusi időszak alatt másik biztosítóhoz viszed, a partnerkedvezmény megszűnése miatt módosulhat a többi biztosításod díja.
 •  Hűségidőszakot vállaltál a lakásbiztosításodra, de annak letelte előtt váltanál? Számolj azzal, hogy megteheted, de a biztosító által nyújtott díjkedvezményt vissza kell fizetned.
 • Ha az otthonod jelzálog fedezetéül szolgál, és az így kötelezően előírt biztosítást mondanád fel, ez egy kis plusz ügyintézést jelent. Arra figyelj, hogy a biztosítási fedezet folytonos legyen. Ez azt jelenti, hogy a felmondott és az új biztosítás között ne maradjon olyan időszak, amikor nincs lakásbiztosítási fedezeted. A változásról mindenképpen tájékoztasd a bankodat.
 • Gondolt át az igényeidet – lehet, hogy a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) épp neked lesz ideális. Az MFO-t a Magyar Nemzeti Bank vezette be azzal a céllal, hogy olyan fogyasztóbarát szolgáltatást nyújtó biztosítások közül választhassunk, amelyek egységes feltételeknek felelnek meg.  A fogyasztóbarát szolgáltatáshoz tartozik például, hogy széles körű alap és kiegészítő biztosítási fedezeteket és ügyfélbarát kárrendezést vehetsz igénybe, mindezt jó ár-érték arányban. Leginkább akkor ajánljuk az MFO-t, ha olyan biztosítást keresel, amely a piacon elérhető hasonló típusokkal könnyen, gyorsan, egyszerűen összehasonlítható.
 • Bízd magad szakértőkre! Az Allianznál több mint 130 éve biztosítjuk ügyfelek milliót a világon, Magyarországon több mint másfél millió ügyfél bízta ránk  a legnagyobb értékeit.  Tudjuk, melyek a leggyakoribb károk, ezeknek megfelelően három lakásbiztosítási csomag közül egyszerűen tudsz választani. Ha így teszel, ráadásul az egész családodról is gondoskodhatsz: választhatsz az egész családra szóló kiegészítő családi baleset- és életbiztosítást, és most nagyon kedvező díj fizetése mellett a lakásbiztosításod mellé évi 400.000 forint értékben diagnosztikai (CT / MRI) vizsgálatokat is igénybe vehettek. Mi 10 munkanapon belül megszervezzük  a lakóhelyedhez legközelebb eső helyszínen a szakorvos által előírt  vizsgálatokat. Jól hangzik? Részletek: Lakás kampány | Allianz Hungária

Miután megkötötted a szerződést:

 • Évről évre változnak az árak, a költségek, és az igények is - ezért azt tanácsoljuk, nézd át minden évben a szerződésed részleteit - mire és milyen mértékben szól a lakásbiztosításod. Számítsd ki, mennyibe kerülne a lakás vagy ház újbóli megépítése, a berendezési tárgyak pótlása. Ha szükséges, változtass a biztosítási értéken.
 • Ha értékes átalakításokat végeztél az otthonodban, érdemes megfontolni, hogy növeld a biztosítási fedezetet, és például az újonnan beépített konyhát, napkollektorokat, üveg előtetőt is építsd be a biztosításodba.
 • Optimalizáld a költségeket. Ha van lakásbiztosításod az egyik társaságnál, fontold meg, hogy a gépjárművedre is náluk kötsz biztosítást, de a nyári utazás idejére is hozzájuk fordulsz – sokat tudsz megtakarítani vele. Vállalj hűségidőt, fontold meg az online kapcsolattartás lehetőségét – ezek mind-mind további jelentős összeget hagynak a pénztárcádban.  A kedvezmény mindenkinek jól jön!

Ha még mindig lenne kérdésed, ezen az oldalon minden hasznos információt elolvashatsz: Lakás és felelősség | Allianz Hungária