Itt a márciusi lakáskampány: dönts jól az otthonod biztosításáról!

Mit kell tenni ebben az időszakban?  

Allianz Hungária Zrt. | 3 perc olvasási idő
Az idei, 2024-es év különleges a lakásbiztosítási piacon, mert az eddigi szabályozás megváltozott. Az adott lakásbiztosítási szerződés évfordulója mellett megnyílt egy plusz időszak, a március, amikor minden egyéb kötelezettség nélkül fel tudod mondani, és  meg tudod újítani a lakásbiztosításodat. Az újrakötést mindenképpen érdemes alaposan és körültekintően, különböző szempontok (ár, fedezetek mennyisége, szolgáltatás – különösen a kárrendezés - minősége) figyelembevételével átgondolni. Ha azonban elégedett vagy a jelenlegi biztosítóddal és lakásbiztosításoddal, ez az időszak akkor is kiváló lehetőség arra, hogy újra áttekintsd és felülvizsgáld a biztosításodat, hogy maximális biztonságban tudhasd az otthonodat. 

MIT TEGYÜNK AZ ÉVFORDULÓ KÖZELEDTÉVEL? ÉS MIT TEGYÜNK MOST, MÁRCIUSBAN?

A teendők ugyanazok mindkét időszakban. Keressük meg a lakásbiztosítási kötvényt, és alaposan olvassuk át.

  • Ha a biztosításunkhoz már évek óta nem nyúltunk, akkor jó eséllyel szükség lesz a megújításra. Nézzünk utána, milyen vagyontárgyakra és biztosítási összegekre  szól a biztosításunk. Egy esetleges kár esetén ugyanis gondot jelenthet, ha az otthonunk vagy a vagyontárgyaink biztosítási értéke a jelenlegi újjáépítési, illetve beszerzési  áruknál alacsonyabb értékre szól – ez az úgynevezett alulbiztosítottság. Ez azt jelenti, hogy a sokszor évekkel, akár évtizedekkel ezelőtt megkötött szerződések biztosítási összege elmaradhat az ingatlanok aktuális újjáépítési értékétől. Így egy esetleges káresemény bekövetkezésekor az nem tudja fedezni az újjáépítés teljes költségét. A kártérítési összeg felső határa  ugyanis a szerződésbe foglalt vagyonérték . Alulbiztosítottsághoz vezethet az is, ha egy esetleges felújítás, bővítés vagy korszerűsítés után, nem frissítettük a biztosításunkat. Ha ez eddig elmaradt, most érdemes megtenni.
  • Emellett az is előfordulhat és kihívást jelenthet, hogy a szerződésünk nem nyújt megfelelő védelmet olyan károkra, amelyek az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak, és egyre nagyobb valószínűséggel bekövetkezhetnek - ilyenek a vihar, a jég és szél okozta káresemények. Ezért is érdemes részletesen megismerni a szerződésünk tartalmát, és ha kell, aktualizáljuk.  Ha az Allianznál van Otthonom lakásbiztosításod, akkor a feladat nagy részét levesszük a válladról:  3 féle csomagunkból
    (lásd itt: Otthonom lakásbiztosítás) egyszerű lesz a választás. 


OLCSÓBB LEHET A LAKÁSBIZTOSÍTÁS?

A lakásbiztosítási díjakra ugyan kedvező hatással lehet a márciusi váltási lehetőség, de ami legalább ennyire fontos, ha nem lényegesebb: a szolgáltatások színvonala, a kárrendezés minősége – az igazság pillanata minden biztosítás esetében ekkor érkezik el. A lakásbiztosításokhoz tartozó szolgáltatások tartalma az utóbbi időkben jelentősen bővült, egyre korszerűbb a biztosítók kínálata. Ezeket a szempontokat mindenképp mérlegeljük, mielőtt arról döntünk, milyen lakásbiztosítást és milyen biztosítót választunk, hiszen az az összeg, amit esetlegesen megspórolhatunk egy olcsóbb biztosítással eltörpül amellett, amekkora különbséget jelenthet a különböző biztosítások által nyújtott védelem.
               
MUSZÁJ MOST MÁRCIUSBAN MÓDOSÍTANOM A LAKÁSBIZTOSÍTÁSOMON?

A márciusi időszak egy plusz lehetőség a lakásbiztosításunk felülvizsgálatára: nem kötelező váltani, változtatni, amennyiben elégedettek vagyunk a tartalmával és a biztosítónk szolgáltatásaival.

Ezen a márciusi időszakon kívül azonban továbbra is csak évente egyszer – az adott biztosítás évfordulójának alkalmával – lehet majd újrakötni a lakásbiztosításunkat, míg a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások Allianz Összhang Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás) esetében negyedévente.

Ne felejtsd, a gyakran több évvel ezelőtt kötött biztosítások mára elavulttá válhattak. Ezért az Allianz Hungária Zrt. szakértői azt javasolják, érdemes minden évben átnézni a szerződésedet. Gondold át, hogy időközben végeztél-e lényeges értéknövelő beruházást-felújítást, és ha kell, frissítsd, módosítsd a szerződésedet. Egy ilyen aktualizálás nem jár feltétlenül magasabb díjjal, hanem korszerűbb, szélesebb körű káreseményekre kiterjedő, ezáltal nagyobb biztonságot nyújtó szerződést eredményez.

Érdemes tehát kihasználni a márciust, nézd meg, korszerű-e a lakásbiztosításod, fedezi-e az igényeidet - nyugodtabban alszol, ha tudod, hogy ha nagy baj történne, van segítség. . Ezen az oldalon összegyűjtöttük a biztosítás megújításával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, határidőket. Itt azt is megtalálod, hogy március 1-től új Allianz Otthonom szerződésedhez akár ingyenes jogi tanácsadást is igénybe vehetsz, legyen szó újonnan vásárolt termékek jótállásáról, szavatosságáról, de tudsz kihez fordulni szomszédjogi kérdésekkel és birtokvédelemmel kapcsolatban is. Sőt: jelentősen kedvező díj fizetése mellett  gondoskodhatsz az együtt lakó családtagokról is, 400.000 HUF/háztartás limittel. Hosszú, több hónapos várakozási idő nélkül – szakorvosi javaslatra 10 napon belül megszervezzük a diagnosztikai (CT, MRI) vizsgálatokat, a lakóhelyedhez legközelebb eső helyszínre.