A nedves úton való vezetés veszélyei

Az esőzések után, a vizes utakon veszélyesebb a vezetés, mert az utak sokkal csúszósabbak, mint amire a vezetők számítanak.

2013. november 26.

„Az autóvezetők gyakran alábecsülik, milyen veszélyessé válnak az útviszonyok, amikor a hetekig, hónapokig tartó napos időszak után hirtelen esőzések köszöntenek be” – fejtette ki dr. Varga Béla, az Allianz kárszakmai és kárfelvétel irányítás igazgatója.

A csúszós anyagok, mint például a motorolaj, a lekopott gumi és a kifolyt üzemanyag keveréke rárakódik az úttestre, amíg egy heves esőzés le nem mossa a felgyülemlett szennyeződést. Az így kialakult síkos felületen, a drámaian megváltozott vezetési körülmények, a módosult féktáv és az autó viselkedésének megváltozása rendkívüli mértékben megnöveli a balesetveszélyt.

Elindulás előtt, bármilyen rövid távolságra indul, az autóvezetőnek a gumiabroncson kívül ellenőriznie kell az összes világító berendezést is, hogy megbizonyosodjon arról, jól lát és őt is jól látják, illetve bármikor biztonságosan meg tud állni. A gumiabroncsok állapota különösen fontos, ezért ellenőrizni kell a megfelelő nyomást és a futófelület mintázatának előírt mélységét. Minél mélyebb a mintázat, annál hatékonyabban tapad a gumiabroncs az aszfalthoz esős időben. Az elhasznált gumiabroncs ezzel szemben elveszíti tapadását. Vizsgálja meg a gumi oldalfalát és a felnit, hogy nagyobb kövekkel és az útpadkával való ütközéskor nem keletkezett-e rajtuk sérülés vagy szakadás.

Allianz - A legrövidebb út a biztonsághoz

A legrövidebb út a biztonsághoz

Egy biciklista vallomása arról, hogy miért nem hord mindig bukósisakot kerékpározás közben.

Az Allianz a következőket tanácsolja esős időben való vezetéshez:

  • Ellenőrizze, hogy a gumiabroncsok jó állapotban vannak-e, és a nyomásuk megfelelő-e.
  • Cserélje ki az elhasznált ablaktörlőket. 
  • Bizonyosodjon meg arról, hogy a világító és fékberendezések működőképesek. 
  • Vezessen lassan, és időben tegye ki az irányjelzőt. A féktávolság megnövekszik vizes időben, és a látótávolság is romolhat. 
  • Kövesse az ön előtt haladó gépkocsi nyomvonalát, a megnövekedett féktávolság miatt tartson nagyobb követési távolságot. 
  • Lehetőleg kerülje a hirtelen fékezést, ehelyett szükség esetén inkább a gázpedál lassú felengedésével mérsékelje sebességét. 
  • Próbálja elkerülni a vízátfolyásos útszakaszokat, ezek a magasabb rendű utakon is előfordulhatnak.

Allianz