Biztonságban a jövő városában 

Allianz Hungária Zrt. | 3 perc olvasási idő

Milyen kockázatok és biztosítások várnak a jövő városlakójára?  

Smart ökoszisztémák, erősödő mikro- és elektromobilitás, új, a megváltozott szokásainkhoz idomuló kockázatok és biztosítások. A közelmúltban egyre többet hallunk, olvasunk arról, hogy a jövőben a városokat teljesen átformálja az átalakuló közlekedés, illetve a mind intenzívebb urbanizáció. A városi lét jövőjéről külön blogposztban írunk, azonban biztosítóként különösen izgalmas feltérképezni azt, hogy a jövő városában kockázatok és biztosítások szempontjából mi mindenre kell felkészülnünk. Hogyan érezhetjük magunkat biztonságban egy olyan új világban, amelyet átsző a technológia, és amelyben olyan feladatokkal kell megküzdenünk, mint a klímaváltozás, a fenntartható életmód, vagy az egyre növekvő társadalmi egyenlőtlenségek. „A jövőről egyszerűen" sorozatunkban most ezt a témát járjuk körül Malicskó Gáborral, az Allianz Hungária Zrt. termékportfólió-menedzsmentért felelős divízióvezetőjével.  

Átalakulóban a nem-életbiztosítási terület

Autóipari szakértők és jövőkutatók egyaránt azt prognosztizálják, hogy a jövő városaiban a közlekedési szokások átalakulásának, valamint a szükségszerűen kialakuló tudatosabb életmódunknak köszönhetően átalakulnak a biztosítással kapcsolatos fogyasztói preferenciáink is. Malicskó Gábor szerint: „Figyelembe véve a jövőben egyre szigorúbbá váló környezetvédelmi előírásokat, a gépjárművek és az azok működtetéséhez szükséges energia drágulását, a forgalmi dugókat, a városok tömegközlekedésének fejlődését, bővülését (ide értve a carsharinget, az e-bike-okat és rollereket, a közösségi kerékpárokat, és a későbbiekben például a robottaxikat) az egyéni gépjárműbirtoklás „fétise” folyamatosan csökkeni fog, aminek egyértelmű következménye lesz a hagyományos gépjármű biztosítások visszaszorulása, és a flotta jellegű biztosítások térnyerése” – mondja a divízióvezető.

Malicskó Gábor szerint a közlekedés átalakulása mellett az ingatlanpiac folyamatos átrendeződése is várható: az emberek mobilabbakká válnak, kevésbé ragaszkodnak egy adott élettérhez, ami várhatóan növeli a bérleti piac felfutását, és az ezt támogató biztosítási megoldások körét (például bérlői felelősségbiztosítások). Várható továbbá az is, hogy az építési költségekben tapasztalható emelkedés, és a környezetvédelmi elvárások betartása miatti sokkal kifinomultabb és energiatakarékosabb gépészeti, építési megoldások a lakás és házméretek csökkenéséhez vezetnek, igazodva a megrendelők anyagi teljesítőképességéhez. A házméretek csökkenéshez vezethet továbbá az is, hogy a fiatalabb generáció több időt akar majd eltölteni minőségi, vonzó közösségi terekben - akár virtuálisan, akár személyesen -, így inkább ezek térnyerése lesz megfigyelhető. Ez a technológia-intenzívebb lakókörnyezet pedig új biztosítási megoldások iránti igényeket erősíthet, előtérbe kerülhetnek a lakosság körében is az egyelőre főleg vállalati ügyfeleknél jellemző géptörés-fedezetek a hagyományos vagyonbiztosításokhoz képest. A közlekedési, munkavégzési szokásaink megváltozása erősen átstrukturálhatja a mai ingatlanbiztosításiállomány-portfolió összetételét, ami egyre átfogóbb, hosszabb távú utasbiztosítási megoldások kidolgozását is szükségessé teheti.

 

Technológiaintenzív városok - hogyan tovább, biztonság?

„Nagy kérdés, hogy a smart citykben és a mindent átfogó, IT-vezérelt életünkben miként kezeljük a kiberbiztonsági kockázatokat. A felmerülő, és sok esetben nem is ismert kockázatok köre nagyon széles, és a biztosítási ipar is egyelőre csak tapogatózik ezen a téren. Mindazonáltal a smart ökoszisztémák elterjedése kiterjeszti a biztosítók lehetőségeit arra, hogy az eddigieknél részletesebben megismerhessék meglévő és új ügyfeleik igényeit, a szolgáltatásokkal való elégedettségüket. Ezek alapján pedig sok olyan új kockázati helyzet ismerhető fel, amelyek esetében lehetőség van arra, hogy az ügyfeleknek a korábbinál személyesebb, sokkal interaktívabb és intuitívabb módon ajánljuk fel szolgáltatásainkat. Ennek talán egyik legegyszerűbb, már régóta létező példája a határátlépéskor felajánlott utasbiztosítási fedezet, de ma már ilyen lehet egy vásárlás is. A lényeg, hogy a lehető legmegfelelőbb biztosítási fedezet elérését a lehető legkényelmesebbé tegyük az ügyfelek számára az általuk használt és preferált felületen keresztül, minimalizálva az ügyfeleket terhelő adminisztrációt és javítva az elégedettségi szintet” - emeli ki a szakember.

Az okos technológiák várhatóan hatással lesznek a városok közbiztonságára is, meghatározóvá válik, hogy miként leszünk képesek kezelni a társadalom utóbbi években egyre inkább megfigyelhető polarizációját, a társadalom szétszakadását. Ezt fokozhatja a klímaváltozás és a környezetszennyezés miatt a természeti javak (ivóvíz, megfelelő minőségű élelem, tiszta környezet) elérhetőségének szűkülése, ami olyan társadalmi feszültségeket idézhet elő, amely a közbiztonságot egyre nagyobb mértékben fogja fenyegetni. Óriási figyelmet kell tehát társadalmi szinten fordítani arra, hogy az okos megoldások által felkínált széles körű lehetőségekkel élni tudjunk - azok valóban kiváltsanak kevésbé környezetkímélő eljárásokat - és arra is, hogy növeljük a társadalmi mobilitás lehetőségét.

Fókuszban az életminőség javítása

A jövőben a hagyományos biztosítások mellett mind nagyobb szerepet kapnak az életminőség magasabb szintjét biztosító megoldások, így például a kibővített egészségbiztosítási szolgáltatások. „A járványhelyzetnek köszönhetően egy új tendencia jelent meg; nőtt azon emberek száma, akik több időt töltenek otthon, és jóval kevesebbet a munkahelyükön, vagy közlekedve. Ez egyrészt megnöveli az otthoni káresemények gyakoriságát, és egyben csökkenti a közlekedési balesetek számát. Amennyiben ez a helyzet tartós marad, a jövőben egyrészt megnövekedhet az igény a felhasználás alapú biztosítási megoldásokra, másrészt az egészségtudatosság, a megbetegedéstől, illetve az ellátás hiányosságaitól való félelem következében az egészségbiztosítási szolgáltatások iránti igény megnőhet.” – véli Malicskó Gábor.

Személyi felelősség és tudatosság

További irány lehet a jövőben a nyugati világban már elterjedt személyi felelősségbiztosítások elterjedése is. Jelenleg a hazai kultúrának ugyanis nem, vagy csak nagyon korlátozott mértékben része a tudatos jogérvényesítés, és a mások által nekünk okozott károk maradéktalan, lehető legteljesebb körű rendezése. Például egy téli, nem takarított járdán elcsúszás után kevesen igényelnek kártérítést egy lakóközösségtől. Ennek megfelelően jelenleg a társadalom legnagyobb része a KGFB-n kívül, a legjobb esetben is csak a lakásbiztosításán keresztül rendelkezik felelősségbiztosítással. Pedig elég belegondolni, hogy könnyen kerülhetünk olyan tragikus helyzetbe, ahol mi, vagy családtagunk – kutyánkat is beleértve – kárt okoz.  „Bízom benne, hogy a jövőkutatók által oly sokat emlegetett tudatosabb életmód- és szemléletváltás a saját és mások biztonságának területére is mind nagyobb hatással lesz, és a biztosítási, pénzügyi tudatosságban jelentős előrelépést tapasztalunk a nem is olyan távoli jövőben. A kockázatokból ugyanis nem lesz kevesebb, sőt a tudatos tervezésre és jelenlétre egyre nagyobb szükségünk lesz” - fejezi be gondolatait a szakember.