Az őszi időjárás arra ösztönözi a motorosokat, hogy még a zord tél előtt kivigyék a szabadba vasparipájukat. Ezért nem árt megfogadni pár jótanácsot, hogy elkerüljük az őszi baleseteket, valamint felkészüljünk a téli tárolásra.

„Ősszel már a tavasz óta megszerzett rutinnal motorozhatunk, de nem árt odafigyelni, hiszen közeleg a téli hideg idő, amikor fokozottan kell figyelniük a motorosoknak a rájuk leselkedő veszélyekre. Sajnálatos tény, hogy 2014-ről 2015-re több mint 15 százalékkal növekedett az Allianz Casco motorkerékpár-biztosítás terhére bejelentett károk mennyisége” – hívja fel a figyelmet Szőke Tamás, az Allianz Hungária Zrt. termék- és portfoliómenedzsment igazgatója.

Az Allianznál az elmúlt két évben rögzített káresemények alapján elmondható, hogy az évszakot tekintve nyáron van a legtöbb kárbejelentés a megnövekedett motorkerékpár használat következtében, az összes kárbejelentés közel 37 százaléka. Nyáron viszonylag kiegyenlített a kárbejelentés, azonban a kárdarabszámok havi tendenciájában a szeptemberi és októberi hónapok sem maradnak el. Sőt ha a 2014-es és 2015-ös statisztikát összességében vizsgáljuk, akkor láthatjuk, az Allianz Hungária Zrt. szeptemberben regisztrálta a legtöbb motor casco kárbejelentést. Szeptemberben és októberben keletkezik a káresemények több mint 26 százaléka.

Az Allianz Hungária Zrt. összegyűjtött 4 jótanácsot a motorosoknak az ősz kezdetére:

1. Nem csak stílusos, hanem létfontosságú a megfelelő motoros öltözet.

Kizárólag a motoros védőöltözéket viselő vezetők tesznek eleget a személyes biztonságukat illető alapkövetelménynek, ezek használatával bukás esetén az elszenvedett sérülések súlyossága csökkenthető. Az ízületek – így a reakcióidő – érdekében érdemes meleg aláöltözetet hordani.

2. Figyeljünk a hőmérsékletváltozásra.

Az ősz beköszöntével egyre hidegebbek a nappalok. Plusz 7 fok alatt már nem érdemes motorra ülni, amennyiben nincs kifejezetten téli motorgumink, ugyanis ekkor már nem tapadnak olyan jól az abroncsok. Nem beszélve arról, hogy most már nem szárad fel olyan hamar a csapadék.

3. A jármű ellenőrzését lehetőleg szakszervizben végeztessük el.

Azok, akik nem szeretnek vacogni a motorkerékpáron, már ősszel felkészülnek a téli tárolásra. Nekik ilyenkor érdemes szervizbe is elvitetni a járművet, ahol hasznos tanácsokat kaphatnak. A rendszeres szerviz a motoroknál is fontos, a járművet teljes körűen szakszervizben ellenőriztessük. A gyakorlott szakemberek képesek olyan rejtett károsodásokat is felfedezni, amelyek befolyásolhatják a motorkerékpár egyenes futását, illetve kezelhetőségét. Ősszel és télen érdemes ellenőriztetni a motorok állapotát, hogy ne kora tavasszal érjenek bennünket meglepetések, amikor már önfeledten motoroznánk.

4. A biztosítási védelemről is gondoskodjunk.

Ősszel fokozottan kell figyelnünk motorunk és önmagunk biztonságára is. „Fontos, hogy a motorunkat biztosítással is óvjuk az előre nem látható veszélyektől. Komoly értéket jelent egy motorkerékpár és a téli időszakban a garázsban állva is érdemes gondoskodni a megfelelő biztosítási védelemről, ezt jelenleg több ezer ügyfelünk tudatosan kezeli” – hangsúlyozta Szőke Tamás.

Biztonságos iskolakezdés