A lakásom számomra a nyugalom szigete – az emberek több, mint 80 százaléka érez így. Személyiségünk azonban jelentősen befolyásolhatja az otthonunkhoz fűződő viszonyunkat. Az otthonülő típusú, magának való emberek 60 százaléka, míg a pezsgő társasági életet élők csupán 29 százaléka ért teljes mértékig egyet az állítással. Többek között erre is rávilágított az Allianz Hungária és a GfK Hungária közös kutatása.

 

Az otthonnal kapcsolatos viszony és elvárás, valamint a lakás berendezésével, karbantartásával kapcsolatos szempontok szerint négy csoport különböztethető meg a kutatási eredmények alapján. Az első csoport tagjai szinte csak alvóhelyként használják a lakást, így annak berendezése, tisztasága, felújítása nem bír nagy jelentőséggel számukra. A „modern rendetlenek” számára fontos a lakás tisztasága és berendezése, de a mindennapokban nem tudnak annyi időt, figyelmet fordítani a lakás állapotára, takarítására, mint szeretnének, viszont modern elektronikai eszközökkel, berendezésekkel igyekeznek körülvenni magukat otthonukban. A „rendszeretők” életében elengedhetetlen szerepet játszik az otthoni tisztaság és rend, ezért hajlandóak és képesek is erőfeszítéseket tenni. A „lakásimádók” csoportjának tagjai igazi lakberendezők, akik számára a lakás berendezése, stílusa kiemelten fontos, hiszen gyakran ad helyet baráti, családi összejöveteleknek. Számukra a lakás berendezése az önkifejezés eszköze, így ők sok időt és pénzt fordítanak az otthonuk csinosítására, folyamatos felújítására, rendben tartására. Míg a lakásimádók 71százaléka, a lakásba csak aludni járók 5 százaléka érzi úgy, hogy a lakásuk hűen tükrözi egyéniségüket.

A kutatás szerint a válaszadók 80 százaléka például energiatakarékos izzót használ, de jelentős eltérés figyelhető meg abban, hogy mekkora hangúlyt fektetnek az energiatakarékosság fontosságára a négy különböző kategóriába tartozó emberek. A „lakásimádók” körében például 4,5-szer akkora a napelemet, napkollektorokat használók aránya, mint azoknál, akik csak aludni járnak haza, és több, mint kétszer annyian szereltettek be programozható termosztátot is. Míg az előző csoport közel 80 százaléka, az utóbbinak csupán 48 százaléka használ legalább „A” energiaosztályú háztartási gépeket.

A lakásukkal kapcsolatban az emberek többsége attól tart leginkább, hogy betörnek, miközben otthon vannak, de a viharoktól, beázásoktól is sokan félnek. Érdekes, hogy azok, akik csak aludni járnak haza, a többi csoporthoz képest jóval magasabb arányban félnek attól, hogy bekapcsolva felejtik a gázt, nyitva hagyják a csapot, vagy bármely módon a saját feledékenységük miatt keletkezik kár a lakásukban. Az optimista beállítottságú emberek csaknem 80 százaléka viszont semmitől sem fél, valószínűleg azért, mert 93 százalékuk rendelkezik lakásbiztosítással. Bár a félelem nem jó tanácsadó, a felkészültségre szükség van, hiszen a kutatás szerint az elmúlt 5 évben a lakosság 50 százalékának, az elmúlt egy évben pedig 10 százalékának otthonát érte valamilyen kár. Éppen ezért oda kell figyelni arra is, hogy otthonunk számára megfelelő védelmet biztosítsunk, akármelyik típusba is tartozunk. Ugyan az otthonunk kialakításába fektetett időt semmi nem tudja pótolni, de egy jól megválasztott lakásbiztosítással az anyagi károk enyhíthetők, ha valamilyen káresemény történik. Időről-időre érdemes körülnézni a piacon, hogy vannak-e újabb, korszerűbb szolgáltatásokat kínáló termékek.

„Az Allianznál már elérhető olyan lakásbiztosítás, amely a napkollektorokban, napelemekben, hőszivattyúkban, szélturbinákban, de még a kerti bútorokban, kerti világításban, a kültéri medencék, kerti tavak gépészeti berendezéseiben keletkezett károkra is fedezet nyújtanak. Ráadásul az újonnan bevezetett Allianz Online Otthonbiztosítás GyorsTarifálóval most már csupán három adat megadásával kiszámolhatja mindenki a biztosítása díját. Ehhez mindössze annyit kell tennünk, hogy beírjuk irányítószámunkat, otthonunk alapterületét, és azt, hogy csak az ingatlanra, az ingóságokra, vagy mindkettőre szeretnénk a biztosítást megkötni” – magyarázta Horváth Andrea, az Allianz Hungária Zrt. vezérigazgató-helyettese.

 

Mutasd a lakásod, megmondom ki vagy!