A tavasz beköszöntével az első motoros manővereink előtt célszerű bemelegítést tartani és gondoskodni a biztonságunkról az utakon.

Ezt nemcsak a józan ész diktálja, de az Allianz Hungária Zrt. statisztikái is óvatosságra intenek. Az Allianz összeszedte, melyek azok a jótanácsok, amelyet a motorosoknak célszerű megfontolniuk indulás előtt.

 

1. A gyakorlat teszi a mestert

„A szezononként kialakult fékezési reflexek a kieső időben meggyengülnek. Még ha a sokéves tapasztalattal rendelkező motorosok hajlamosak is ezt elfelejteni, a gyors reagálást újra be kell gyakorolni, különösen a néhány hónapos téli kényszerpihenő után” – emelte ki Szőke Tamás, az Allianz Hungária Zrt. nem-életbiztosításokért felelős igazgatója.

Kizárólag a körültekintés segít abban, hogy a tulajdonosok a hosszabb kihagyás után visszaszerezzék korábbi vezetői gyakorlatukat és biztonságosan kezeljék a mindennapos közlekedési helyzeteket. Az Allianz szakértői azt ajánlják, hogy a motorosok először forgalomtól elzárt, nyílt terepen végezzenek óvatos kanyarodási és fékezési gyakorlatokat. Ezáltal az előző évi szezonban megszerzett vezetői rutin sokkal gyorsabban és biztonságosabban felfrissíthető. A tapasztalatszerzés éles helyzetben nagy valószínűséggel megtérül.

2. A jármű ellenőrzését lehetőleg szakszervizben végeztessük el

A motoros szezont csak akkor kezdhetjük el biztonságosan, ha a motort teljes körűen szakszervizben ellenőriztettük. A gyakorlott szakemberek képesek olyan, a tárolás során a gumikban, vagy a kormányműben keletkezett károsodásokat is felfedezni, amelyek befolyásolhatják a motorkerékpár egyenes futását, illetve kezelhetőségét.

A gumik profilmélységének, az abroncsnyomásnak minden esetben megfelelőnek kell lennie, a fékeknek tökéletesen kell működniük. Ennek megfelelően mind a fékfolyadék, mind a fékpofák ellenőrzése kiemelten fontos. Ahogy a gépjárművek esetében is,motorral sem tanácsos útnak indulni tökéletesen működő világítás és irányjelzők nélkül, valamint piszkos, kenés nélküli hajtáslánccal, amely gyakran nincs a kellő feszességre beállítva.

3. Nem csak stílusos, hanem létfontosságú a megfelelő motoros öltözet

Kizárólag a motoros védőöltözéket viselő vezetők tesznek eleget a személyes biztonságukat illető alapkövetelménynek, ezek használatával bukás esetén az elszenvedett sérülések súlyossága csökkenthető. Mindent figyelembe véve, a motoros baleseteknek valós kockázata van. Tavasszal a fagyok által okozott kátyúk és az út szélén található szóróhomok maradvány váratlan, és kellemetlen kihívást jelenthetnek a motorosok számára.

Az Allianz szakértői emlékeztetik a motorosokat arra, hogy a speciálisan megtervezett, beépített védőelemeket tartalmazó ruházat, biztonságos bukósisak, megfelelő csizma, és a motoros védőkesztyű viselete még rövid utak megtétele esetén is alapvetően fontos. Ha a bukás, vagy karambol elkerülhetetlen, akkor ez az öltözék jelenti a vezető számára az egyetlen védelmet. Ha már megtörténik a baj, akkor nem mindegy, hogy milyen sérülései lesznek a vezetőnek.>

4. A biztosítási védelemről is gondoskodjunk

A jármű és önmagunk trenirozása mellett nagyon fontos szerepe van a megfelelő biztosítás megkötésének is. Az Allianz Casco motorkerékpár-biztosítás féléves, határozott időtartamra is köthető. „A féléves konstrukció különösen előnyös a motorosoknak, mert jelentős részük télen nem motorozik, így nem kell biztosítási díjat fizetniük arra az időszakra, amikor nem használják járművüket” – mondta Szőke Tamás, az Allianz Hungária Zrt. nem-életbiztosításokért felelős igazgatója.

Az Allianz Motor Casco biztosítás teljes körű fedezete kiterjed a töréskárokra, és a lopás- és elemikárra is, emellett számos extra tartozékot is biztosít, mint például elektroakusztikus- (rádió, CD 100.000 Ft-ig), és az igazoltan beépített vagyonvédelmi berendezéseket (pl. lopásgátló). Töréskár esetén pedig a közlekedésre alkalmatlan motorkerékpár szakszerű szállítását is tartalmazza a biztosítás, indokolt esetben 100.000 forintig fedezi ennek költségeit is, igény esetén pedig az Allianz még szállító partnert is tud ajánlani.

Az Allianz statisztikái szerint a motorkerékpárok sérülékeny felépítése miatt a balesetek harmada totálkárral végződik, a segédmotoros kerékpárbaleseteknél ez az arány meghaladja az 50 százalékot, ezért kiemelten fontos casco biztosítást kötni. A segédmotoros kerékpárok átlagkára nem éri el a 100 ezer forintot, viszont a motorkerékpárok sérülései közel 400 ezer forintnyi átlagkárt tudnak okozni. A 2014 illetve 2015-ben lezárt casco károk 12 százaléka volt lopás vagy rongálás kár, közel 900 ezer forintos átlagértékkel.

„A statisztikák is mutatják, hogy a jelenlegi gazdasági környezetben még inkább felértékelődött meglévő értékeink és befektetéseink jó állapotban való megtartása, valamint gyarapítása, így természetesen a piaci igényeket figyelembe véve célunk, hogy olyan szolgáltatással álljunk ügyfeleink rendelkezésére, mely értékeik megőrzésében nyújt valós segítséget” – jegyezte meg Szőke Tamás.

 

Kezdjük biztonságosan a motoros szezont!