Allianz: 7 trend, ami költségesebbé teszi a műszaki és építési beruházásokat

Allianz Hungária Zrt.
  • A projektek egyre összetettebbek, megvalósításuk évtizedekig is elhúzódhat és értékük gyakran több tízmilliárd dollárt is elér.
  • A legnagyobb értékű károkat világszerte a tűzesetek és robbanások okozzák.  Egyre több a hibás termékekkel és az üzletmenet megszakadásával összefüggő biztosítási esemény, valamint a kereskedelmi viták jelentős problémát jelentenek.
  • Az új technológiák – a drónok, a műholdas képi megjelenítés és a lézerszkennelés segítségével könnyebben azonosíthatók a kockázatok, a káresemények okai, és gyorsabbá válik a kárrendezés.

 

Az elmúlt évtizedekben szinte a felismerhetetlenségig megváltoztak a nagyszabású műszaki és építési beruházások. Legyen szó repülőtérről, erőműről vagy autógyárról, e beruházások sokkal nagyobb területet igényelnek, összetettebbek és drágábbak, azaz jóval több forog kockán ha valami nem a terv szerint alakul.

Az Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) több mint 13 ezer építésbiztosítási kárigényt vett górcső alá az elmúlt öt évben. Ennek során a műszaki és építési beruházások területén hét fontos trendet azonosított, amelyek kapcsolatba hozhatók néhány eddigi legnagyobb káreseménnyel – derül ki a biztosítótársaság új jelentéséből. A jelentés arra is kitér, hogy miként nyernek egyre nagyobb teret az új technológiák, úgymint a drónok, a műholdak, a lézerek és a számítógépes modellezés a kárrendezés felgyorsításában és a kockázatok mérséklésében:

1. Minél nagyobb az érték, annál súlyosabb a káresemény következménye

Manapság jóval nagyobb területen zajlanak az építkezések, mint korábban, és a beruházások megvalósítása évekig is eltarthat. A dubai Al Maktoum nemzetközi repülőtér például nem készül el 2030-ig, és megépítése várhatóan mintegy 36 milliárd USA-dollárba fog kerülni.

„Következésképp a biztosítási összegek is jelentősen megemelkedtek – nem ritka az 5–10 milliárd USA-dollár értékű beruházás, ez pedig azt jelenti, hogy a kárigények összege elérheti a több tízmilliárd dollárt is” – állítja Raymond Hogendoorn az AGCS vagyon- és építésbiztosítási kárigényekkel foglalkozó nemzetközi vezetője. A kolumbiai Hidroituango vízerőmű gátjának 2018-ban bekövetkező, építkezés alatti eláradása becslések szerint úgy 1,4 milliárd USA-dollárba került a biztosítóknak, és ez a történelem eddigi egyik legnagyobb építésbiztosítási eseménye.

További információkat a Műszaki és építési beruházásokkal kapcsolatos káresemények és biztosítási tendenciák című jelentésben talál.

2. A tűzesetek, robbanások a káresemények elsődleges okai. A természeti katasztrófák jelentik a legsúlyosabb kockázatot

A tűz a leggyakoribb oka az építésbiztosítási károknak. A világ különböző pontjain felmerülő, az összesen megközelítőleg 8 milliárd euró (8,8 milliárd USA-dollár) értékű, több mint 13 ezer kárigény elemzése alapján érték szerint a káresemények több mint negyedéért (27 százalék) a tűzesetek tehetőek felelőssé. Öt év alatt több mint 2,1 milliárd euró (2,35 milliárd USA-dollár) tűz okozta biztosítási kár keletkezett. A nagy összegű kárigények másik előidézői a természeti katasztrófák. A viharkár a második leggyakoribb kiváltó oka a káreseményeknek, 10-ből egy biztosítási eseményt vihar idéz elő. A 2019-es Allianz Kockázati Barométer[1] alapján az építőipari vállalkozásokat is a természeti katasztrófák aggasztják a legjobban.

További információkat a jelentésben talál.

3. Egyre több a hibás termékekkel és a minőségirányítással összefüggő káresemény

A hibás termékekre vezethető vissza a legtöbb építésbiztosítási káresemény, súlyosság tekintetében pedig a második helyen állnak – derül ki az AGCS káresemény-elemzéséből. Hibás termékek miatt majdnem háromszor annyi kárigényt nyújtanak be, mint viharkár miatt, mely utóbbi a biztosítási események második leggyakoribb okozója. „Általános jelenség, hogy növekedés tapasztalható a termékhibákból eredő és minőségirányítással kapcsolatos kárigények számában” – állítja Martin Eckel az AGCS vezető kárbecslője. Két jelentős – 200 millió USA-dollár értékű – energiatermelési káreseménynek is hibás hegesztés állt a hátterében.

További információkat a jelentésben talál.

4. A beszállítói lánc összetettségéből adódóan nagyobbak és költségesebbek a kárigények

Míg korábban egy repülőtér vagy erőmű kivitelezése az adott országon belüli vállalkozó  által, helyi beszállítók alkalmazásával történt, ma jellemzően, a kivitelezésben több fél vehet részt, a gépeket, berendezéseket és más alkotóelemeket pedig a világ különböző pontjairól szerzik be. „A technológia egyre bonyolultabb és szakosodottabb, ezért a gépek és berendezések javítása vagy cseréje magasabb költségekkel járhat. Ha egy Kínából származó turbina megsérül szállítás közben, akár 18 hónapig is eltarthat, mire megjavítják.” – magyarázza Eckel.

További információkat a jelentésben talál.

5. Egyre több az üzletmenet megszakadásával és a késedelemmel összefüggő káresemény

2019-es Allianz Kockázati Barométer szerint az építőipari és mérnöki tevékenységet folytató cégek az üzletmenet megszakadását jelölték meg a második legaggasztóbb kockázatként. Az üzletmenet megszakadásával járó kockázatoknak való kitettség tudatosulásával egyre több cég vásárol ilyen típusú, főként ún. DSU-biztosítást, amely az építési és műszaki beruházások fizikai károsodás miatti késedelmére terjed ki. A késedelemmel összefüggő biztosítási események általában sokba kerülnek – a késedelemért járó kártérítés mértéke napi 200 000 USA-dollárról napi 500 000 USA-dollárra emelkedett.

További információkat a jelentésben talál.

6. A hosszú távú projektek esetében egyre nagyobb problémát jelentenek a politikai kockázatok és a szankciók

Akár öttől 10 évig is eltarthat, amíg megvalósul egy nagyszabású építési projekt, az ilyen projektekben ráadásul a világ minden tájáról alkalmaznak kivitelezőket és beszállítókat, akik ki vannak szolgáltatva a különböző szankcióknak és kereskedelmi vitáknak. Az USA behozatali vámjainak hirtelen történő megemelése például több millió dollárral növelheti a létesítmény például Kínából importált berendezéseivel és gépeivel összefüggésben felmerülő kárigényeket.

További információkat a jelentésben talál.

7. A megújuló energiával kapcsolatos projektek térnyerése nem csak haszonnal, hanem kihívásokkal is jár

Megnövekedett az igény a környezetbarát energia iránt, így egyre nagyobbak a nap- és szélenergiát hasznosító beruházások, amelyek egyre távolabbi félreeső területeken valósulnak meg, mivel a szélturbinák mérete egy futballpálya méretét is elérhetik. Csak 2018-ban 18 projekt keretében 409 új vízi szélerőműfarmot állítottak fel az Európai Unióban. A vízi szélerőművek különösen nagy kihívást jelentenek a biztosítási események szempontjából, mivel a turbinákat nehéz megközelíteni.

További információkat a jelentésben talál.

Egyre nagyobb szerephez jutnak a drónok és az új technológiák a kockázatok és kárigények értékelésében

A műszaki és építési nagyberuházások egyre összetettebbek, így a kockázatok és kárigények értékelése, valamint a káresemény tényleges kiváltó okának felderítése is bonyolultabbá vált. A biztosítók számára azonban számos új technológia áll rendelkezésre:

  • Az AGCS nemrég drónok, lézerszkennelés és számítógépes modellezés segítségével állapította meg egy megközelíthetetlen helyszínen található gép felrobbanásának valódi okát. A 2018-as kaliforniai erdőtüzek és a Florence hurrikán esetében drónokat és műholdas képi megjelenítést is alkalmaztak az építésbiztosítási események értékelésénél.
  • Az AGCS a drónok segítségével nyert 3D-s topográfiai adatokat egy hidrogeológiai modellező szoftver és esőszimulátor adataival kombinálva jelzi előre az építési területeken a hirtelen áradások kockázatát.
  • A műholdas technológiával még a távoli vagy kockázatos helyszínek esetében is magas felbontású képek alkothatók a helyszínről 24 órával a káresemény bekövetkezte után. A technológia segíthet a túlzott vagy csalárd kárigények felderítésében is.

További információkat a jelentésben talál.

„A technológia segítségével nagyobb bizonyosság nyerhető majd az építésbiztosítási események esetében” – állítja Hogendoorn. „Egyszerre annyi mindenki tartózkodik egy adott helyszínen, és olyan sok tevékenységet folytatnak egy időben, hogy rendkívül nehéz sorba rakni egy káresemény történéseit. A technológiák fokozottabb használatával azonban adatokhoz és információkhoz juthatunk, amelyek birtokában jobban megértjük a káresemények kiváltó okait és felgyorsíthatjuk a kárrendezési eljárást.”

 

Sajtókapcsolat

Johannesburg: Lesiba Sethoga    +27112147948                lesiba.sethoga@allianz.com

London:              Michael Burns      +44 203 451 3549           michael.burns@allianz.com

München:           Heidi Polke            +49 89 3800 14303        heidi.polke@allianz.com
                              Daniel Aschoff      +49 89 3800 18900        daniel.aschoff@allianz.com

New York:          Sabrina Glavan    +1 646 472 1510       sabrina.glavan@agcs.allianz.com

Párizs:                 Florence Claret     +33.0158 85 88 63         florence.claret@allianz.com

Sao Paolo:         Camila Corsini      +55 11 3527 0235           camila.corsini@allianz.com

Szingapúr:         Wendy Koh            +65 6395 3796                 wendy.koh@allianz.com
 

Az Allianz Global Corporate & Specialty-ról

Az Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) az Allianz Csoport vezető nemzetközi vállalati biztosítója és egyik legfontosabb szervezeti egysége. Az AGCS 12 biztosítási ágazatban kínál ügyfeleinek a kereskedelmi, nagyvállalati és speciális kockázatkezelés széles skáláját lefedő kockázati tanácsadó szolgáltatásokat, vagyon- és felelősségbiztosítási, valamint alternatív kockázatátruházási megoldásokat.

Ügyfeleink legalább annyira sokszínűek, mint maga az üzletág: a Fortune Global 500 listáján szereplő vállalatok mellett kisvállalkozásokat és magánszemélyeket is ügyfeleinkként üdvözölhetünk. Nem csak a világ legnagyobb fogyasztói márkái, technológiai cégei és a nemzetközi légi közlekedési és hajózási ágazat, hanem borászatok, műhold-üzemeltetők és hollywoodi filmprodukciók is megtalálhatók ügyfeleink között. Mindannyian okos megoldásokat várnak tőlünk a dinamikus, nemzetközi üzleti környezetben felmerülő legnagyobb és legösszetettebb kockázataikra, és bíznak abban, hogy ha kárrendezésre kerül sor, kiemelkedő ügyfélélményben lesz részük.

Az AGCS a világ 34 országában rendelkezik saját csapattal, és 200 országban van jelen az Allianz Csoport hálózatán és partnerein keresztül, valamint több mint 4400 munkatársat foglalkoztat. Az Allianz Csoport egyik legnagyobb vagyon- és felelősségbiztosítási egységeként szilárd alapokon álló és stabil pénzügyi mutatókkal rendelkezünk. 2018-ban az AGCS világviszonylatban összesen bruttó 8,2 milliárd euró díjbevételt ért el.

Figyelmeztetés a jövőre vonatkozó állításokkal kapcsolatban

A jelen dokumentumban szereplő kijelentések jövőbeni kilátásokra és várakozásokra is vonatkozhatnak, amelyek a vezetés aktuális véleményét és feltételezéseit tükrözik, ugyanakkor ismert és ismeretlen kockázatokat és bizonytalanságokat is tartalmazhatnak, amelyek miatt a tényleges eredmények, teljesítmény vagy események lényegesen eltérhetnek az ilyen állításokban kifejezettektől vagy sugalltaktól. A szövegösszefüggés alapján egyértelmű esetek mellett jövőbeni várakozásnak minősül minden olyan kijelentés, amely feltételes módot vagy a várakozásra, tervre, szándékra, lehetőségre, folytatásra utaló igét használ.

A tényleges eredmények, teljesítmények vagy események jelentős eltérését a hivatkozott kijelentésektől egyebek mellett az alábbiak okozhatják: i. általános gazdasági feltételek, ezen belül kiemelten azok, amelyek az Allianz Csoport alaptevékenységét és piacait érintik; ii. a pénzügyi piacok teljesítménye, beleértve a feltörekvő piacok teljesítményét, a volatilitást, likviditást és hiteleseményeket is; iii. a biztosított káresemények gyakorisága és súlyossága, beleértve a természeti katasztrófákból eredő károkat és a kárköltségek alakulását is; iv. halandósági és halálozási szintek és trendek; v. perzisztenciaszintek; vi. hitel-visszafizetési késedelmek mértéke; vii. kamatlábak; viii. devizaárfolyamok, közte az EUR/USD árfolyam; ix. verseny mértékének változásai; x. szabályozók változása, beleértve a monetáris konvergenciát és az Európai Monetáris Uniót is; xi. központi bankok és/vagy külföldi kormányok politikájának változásai; xii. felvásárlások, vállalati integráció hatása; xiii. átszervezési intézkedések és xiv. általános versenytényezők, minden esetben lokális, regionális, országos és/vagy globális szinten. E tényezők közül több nagyobb valószínűséggel fordul elő terrorcselekmény közvetett vagy közvetlen következményeként.

Nincs frissítési kötelezettség

Az ebben a jelentésben tárgyaltak az Allianz SE által az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletéhez időről időre benyújtott tájékoztatásban leírt kockázatok és bizonytalanságok függvényében is változhatnak. A törvény által előírt tájékoztatási kötelezettség eseteit kivéve a vállalat nem vállal frissítési kötelezettséget egyetlen jövőre vonatkozó kijelentéssel kapcsolatban sem.

 

Építőipari trendek