Hiszen a jövőben töltjük majd el életünk hátralevő részét

Jó néhány fokkal magasabb átlaghőmérséklet, idősödő társadalmak, vezető nélküli autók… Ez csupán néhány azok közül a jóslatok közül, amik az elkövetkező évtizedekben várnak ránk. A szakértők szerint a klímaváltozás hatására a jövőben megjósolhatatlan mértékű pusztító változásokkal kell szembenéznie az egész bolygónak, a demográfia változása pedig több szempontból is próbatétel elé állítja a jelenkor társadalmait.

Az Allianz megbízásából 2014 júniusában a GfK Hungária Kft. által végzett kutatás szerint a magyarok foglalkoznak saját jövőjükkel, 28 százalékuk csakis a jövőre koncentrál, vagyis mindig előre tekintenek, terveznek, nem rágódnak a múlton és céljaik is vannak, amiket meg akarnak valósítani. Emellett vannak olyanok is, akik számára fontos a múlt megőrzése, igyekeznek kiélvezni a mindennapokat, de közben a jövőt sem felejtik el, hiszen tudják, hogy annak tervezése fogja segíteni őket a céljaik elérésében - ez a csoport a megkérdezettek 14 százalékát fedi le. Ráadásul a válaszadók 35 százaléka igyekszik úgy élni, hogy mindig előre megtervezi napjait, a közeli és távoli jövőjét és az egész életét.

Mindez jó hír, mivel mindannyiunknak közös érdeke, hogy foglalkozzunk a jövő kérdésével, hiszen a jövőben töltjük majd el életünk hátralevő részét. Ehhez azonban fontos, hogy megértsük a minket körülvevő tendenciákat és azt, miként hatnak ezek a saját életünkre.

A világ körülöttünk évről évre változik, talán gyorsabban, mint valaha és ez az elkövetkező évtizedekben még inkább érezhető lesz. 1880 óta az átlaghőmérséklet közel 0,85 °C-kal melegedett, és a tudósok szerint ez a melegedés a felelős az elmúlt évek során tapasztalt viharok, áradások és elharapódzó erdőtüzek számának növekedéséért. Az elmúlt években a biztosítók világszerte átlagosan 70 milliárd dollárt fizettek ki évente a szélsőséges időjárás okozta károkra, míg az 1980-as években ez az összeg mindössze 15 milliárd dollárt tett ki. Az Allianz és a GfK 2013-ban végzett közös kutatásának eredményei szerint a magyarok 70 százalékának lakásában történt már káresemény, az esetek többségében ezek a szélsőséges időjárás miatt következtek be.

A világon a várható élettartam az elmúlt 150 év során egyenletesen emelkedett és 1850-hez viszonyítva közel megduplázódott. A becslések szerint ma 89 millió európai, vagyis az Európai Unió lakosságának körülbelül 18 százaléka 65 évnél idősebb. Az előrejelzések szerint 2060-ra Európában a 65 éves vagy idősebb emberek aránya csaknem megduplázódik és a teljes népesség egyharmada ebbe a korcsoportba fog tartozni. Jelenleg Magyarországon is az európaihoz hasonló ez az arány, de a KSH szerint 2050-re megközelítheti akár 30 százalékot is. Az elkövetkezendő évtizedek egyik legjelentősebb társadalmi kihívása, hogy miként lesz képes az egyre csökkenő számú aktív lakosság eltartani az idősebb korosztályt.

A népessség növekedésével és a technika fejlődésével egyre több autó került az utakra az elmúlt évszázadban: ma már több, mint egymilliárd autó koptatja a világ útjait. Magyarországon csaknem 3,7 millió gépjármű közlekedik. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) statisztikái szerint minden évben 1,2 millió ember hal meg és 20-50 millióan sérülnek meg közlekedési baleset következtében. A világon minden hatodik másodpercben bekövetkezik egy közlekedési balesetből adódó sérülés, vagy haláleset. 2013-ban több, mint 36 ezer közúti baleset történt Magyarországon. Az innovatív fejlesztések révén már számos megoldással csökkenthető a baleseti kockázat és ezen a téren még hatalmas fejlődés előtt állunk.

Ez csupán néhány kiragadott példa a jövőnket befolyásoló és alakító megatrendek közül, de jól mutatja, hogy a jövőnk nem egy távoli, homályos, megfoghatatlan esemény, hanem most történik és mi magunk is alakítjuk azt. A változás hullámai körülvesznek bennünket és egy folyamatosan változó, bizonytalan világot teremtenek körénk. Ebben a világban a régi tudás már nem feltétlenül jelent biztos támpontot, a személyes és közös jövőnk pedig egybefonódik. Ideje tehát megkezdenünk a felkészülést.

Az Allianz Hungária Zrt. számára is fontos, hogyan alakul a közös jövőnk, ezért elkötelezett abban, hogy tudását és tapasztalatát megossza másokkal. Ezt a célt szolgálja az Allianz által működtetett Tudásközpont honlap, valamint a 2014. október 2-i konferencia is, ahol a jövő kérdése négy fontos aspektusból nyer megvilágítást: demográfia, mobilitás, környezet és pénzügyek.

 

 

Programfüzet