Az Egészség Világnapjának célja, hogy felhívja a figyelmet, mennyire fontos odafigyelnünk, és a tőlünk telhető legtöbbet megtennünk saját magunk és családunk egészségének megőrzése érdekében. Számos egészségbiztosítási lehetőség áll rendelkezésre, hogy csökkentsük az egészségi kockázatainkat.

Április 7-e a WHO 1948-as megalakulása óta az Egészség Világnapja. Az egészség kérdéséhez a magyarok világviszonylatban rosszul állnak. A felnőtt lakosságnak több mint fele súlytöbblettel él, minden harmadik felnőtt dohányzik és csak minden hatodik felnőtt végez a WHO ajánlásainak megfelelő testmozgást.[1] Sokan nem gondolnak arra, hogy az egészségtelen életmód nem csak különféle betegségek okozója, hanem a megromlott egészségi állapotban leélt hetek, hónapok, vagy akár évek lelkileg és anyagilag is hatalmas terhet rónak a betegre és családjára egyaránt. Bár a különféle környezeti tényezők is hatással vannak ránk, nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mi magunk is mennyit tehetünk egészségünk megőrzése érdekében.

1. Genetikai teszt a kockázatok felmérésére

Külön-külön is komoly anyagi erőforrást igényelnek a különböző vizsgálatok, gyógykezelések, netán műtéti beavatkozások, így pénzügyi szempontok mentén is célszerű az egészségtudatos életmódot követnünk. Egy személyre szabott DNS teszttel már megtudhatjuk, hogy a saját génjeink alapján milyen ételek, italok vagy vitaminok fogyasztásával tehetünk a legtöbbet egészségünk megőrzése érdekében, vagy melyik sportág felel meg legjobban szervezetünk felépítésének, és milyen kockázatoknak vagyunk leginkább kitéve.

Ez a szolgáltatás Magyarországon biztosítási szerződés keretében kizárólag az Allianz Hungária Zrt. tavaly bevezetett egészségbiztosítási kiegészítő fedezeteként, Genetika+ néven vehető igénybe. Egy DNS vizsgálatot követően személyre szabott étrend- és életmódtervet kapnak az ügyfelek, amely tanácsokat is nyújt, hogy milyen egészségi kockázatokra érdemes odafigyelniük.

2. Az vagy, amit megeszel

Nagyon fontos, hogy ha birtokában vagyunk a szervezetünk állapotával kapcsolatos információnak, akkor már egy lépéssel beljebb járunk a tudatos szemléletváltás területén. Legtöbben az étkezésüket kezdik el megváltoztatni, hogy minél hamarabb formába lendüljenek.

Fel kell hívni a figyelmet, hogy ha hosszú távon szeretnénk megváltoztatni az étrendünket, akkor célszerű dietetikussal, vagy a háziorvosunkkal egyeztetni, hogy a legmegfelelőbb hatást érjük el. De az alapokkal nem tévedhetünk: a megfelelő folyadék-, zöldség és gyümölcs bevitelt biztosítsuk napi szinten, és étkezzünk változatosan. Emellett érdemes pár napra előre megtervezni az étkezésünket, hogy elkerüljük a felesleges zsír-, cukor- és kalória (stb.) bevitelt. Utóbbival nem utolsó sorban elkerülhetjük a felesleges költekezést is.

3. Rendszeresen sportoljunk

A fiatal generációk célja a sportolással, hogy vonzó, sportos külsővel rendelkezzenek, a hosszú távú egészségmegőrzés nem igazán domináns szempont a mindennapokban. De legyen az akár egy kosármeccs a barátokkal, vagy egy aerobik óra, már heti 5 alkalommal végzett kb. fél órás könnyű mozgás is pozitívan hat az egészségünkre. A testmozgás előnye többek között, hogy oldja a szorongást, javítja a hangulatot, és csökken a daganatos, szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata.

A mindennapi testmozgáshoz tartozik a séta, a kertészkedés, a takarítás, de még a kutyasétáltatás is, bár ezekkel természetesen kevesebb kalóriát lehet elégetni. A sportos életmód elkezdéséhez már az is segítséget jelent, ha egy megállóval hamarabb szállunk le a buszról és hazasétálunk.

4. Káros szenvedélyek legyőzése

Nem könnyű leszokni egészségkárosító szokásainkról, hiszen egyes esetekben akár több évtizedes beidegződéstől kell megszabadítanunk magunkat. Viszont, ha elkerüljük a túlzott alkoholfogyasztást vagy dohányzást, a szervezetünket megkíméljük számtalan komolyabb, akár daganatos megbetegedéstől, emellett befolyásolni tudjuk öregedésünk folyamatát.

A leszokásban segítséget kérhetünk rokonainktól, barátainktól, hogy álljanak mellettünk a nehéz időszakban, de amire elsősorban szükségünk van, az az akaraterő és elszántság. Ha van rá lehetőségünk, vegyünk valamit, és ajándékozzuk meg magunkat a leszokás által megspórolt pénzből, ezzel is tudatosítva, hogy minden egyes szenvedélymentes nap ajándék önmagunknak és természetesen a pénztárcánknak.

5. Célszerű szűrővizsgálatokra járni

A szűrővizsgálatok a betegségek felismerésében óriási jelentőséggel bírnak, mivel a korán felismert betegségeket könnyebben és vélhetően gyorsabban lehet kezelni. Az egészségmegőrző vizsgálatok nem csak azok számára javasoltak, akikben felmerült a gyanú egy betegségre, hanem teljesen egészséges embereknek is.

+1 . Ha már felmerült a gyanú

Hazai felmérések alapján a lakosság három betegségtípustól tart a leginkább, melyek közül is vezető helyen a daganatos betegségektől való félelem áll. A lakosság e betegség esetén tartja a legfontosabbnak

az azonnali és szakszerű segítséghez való hozzájutást. Európában a rákbetegségek gyakoriságát tekintve a 10. helyen állunk, viszont a halálozási adatsorokat nézve Magyarország áll az „élen”.[2]

A rákbetegségeknek egyharmada megelőzhető lenne a megfelelő életmóddal, és legalább egyharmada gyógyítható is az időben történő diagnosztizálással és a megfelelő kezeléssel. Az Onkomplex Kft. által összeállított nemzetközi adatok szerint a kezeléshez minél rövidebb úton történő eljutás a túlélési esélyeket akár 50 százalékkal is növelheti.[3]

„Éppen emiatt tartjuk mi is kiemelkedően fontosnak, hogy ügyfeleinknek teljes körű, gyors és szakszerű segítséget tudjunk nyújtani a betegséggel folytatott küzdelemben. Ha már felmerült a betegség gyanúja, akkor az Allianz Hungária Zrt. legújabb egészségbiztosításában ügyfelünk onkológiai vizsgálaton és szaktanácsadáson, ezt követően pedig a legkorszerűbb diagnosztikus vizsgálatokon vehet részt” – hívja fel a figyelmet Kozek András, az Allianz Hungária Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Amennyiben a diagnózis rákbetegséget állapít meg, neves szakemberekből álló szakértői csoport állítja össze a személyre szabott kezelési és terápiás javaslatot is, mindezt akár napokon belül. Minden betegség – így a daganatos betegségek – rehabilitációja során is fontos odafigyelnünk a megfelelő életmódra, így az előző 5 pont betartására. Mindez sokkal könnyebben megy, ha több idő jut ránk és segítő személyzet is támogat minket a gyógyulásban.

[1] Forrás: Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet: Egészségjelentés 2015

[2] Forrás: WHO, Globocan 2012

[3] Forrás: British Journal of Cancer 2011

Eljutni a gyanútól a gyógyulásig