Az Allianz statisztikái szerint viharok tekintetében a május a legveszélyesebb hónap.

Felhőszakadás, viharos szél, jégeső… Az elmúlt hosszú hétvége az időjárás szempontjából igen mozgalmas volt, hétfőn 12 óráig több mint 700 darab kárbejelentés érkezett ennek kapcsán az Allianz Hungáriához. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint nem árt felkészülni, hiszen májusban átlagosan háromszor annyi viharkár történik, mint az év többi hónapjában.

 

Május első napján egy-két helyen lokális zivatar alakult ki, a következő nap pedig már feltámadt a szél is, melynek erőssége szombaton tovább erősödött, és országosan meghaladta a viharos erejű fokozatot. Ráadásul a felhőszakadásszerű esők mellett jelentős mennyiségű jégeső is hullott az ország több pontján is, többek között a Szabolcs megyei Tornyospálcán, a Heves megyei Verpeléten és Egerszóláton, a Hajdú-Bihar megyei Vekerd térségében és a Pest megyei Csemő térségében. A felhőszakadások miatt több megyében (Somogy, Pest) is előfordult, hogy utcákat és pincéket öntött el az esővíz. A zivatarok körzetében villámcsapások is megjelentek. Vasárnap folytatódott a szélsőséges idő, az igen erős, viharos szél több helyen fákat döntött ki, melyek épületekre, elektromos vezetékekre és autókra dőltek sok esetben. Ezen a napon 120 esetben vonultak a tűzoltók kidőlt fák és egyéb vihar okozta károkhoz. A hétvégi időjárással összefüggésben ma 12 óráig több mint 700 darab bejelentés érkezett, Dél-Dunántúl térségében azonban további, a szokásosnál magasabb számú bejelentésre lehet számítani.

A hétvégén tapasztalt szélsőséges időjárás nem meglepő, hiszen az Allianz statisztikái szerint viharok tekintetében egyértelműen a május a legveszélyesebb hónap. 2009 és 2013 között összesen csaknem 23 ezer májusi viharral kapcsolatos kárbejelentés érkezett az Allianz Hungária Zrt.-hez, ami az öt év alatt bekövetkezett összes viharkár egynegyedét teszi ki. Míg a vizsgált időszakban havonta átlagosan 1500 viharral kapcsolatos kárbejelentést regisztrált a biztosító, a májusi viharok kapcsán háromszor ennyi, átlagosan 4500 kárt jelentettek be. Magyarországra jellemző, hogy egyre gyakoribbak a hirtelen lecsapó, nagyerejű viharok, 2013-ban az Allianz összesen több mint 15 ezer viharral kapcsolatos kárbejelentést regisztrált.

Az ország egész területére jellemző, hogy egyre gyakoribbak a hirtelen lecsapó, nagyerejű viharok, amelyek sokszor járnak jégesővel és villámcsapásokkal. Ezek az időjárási hatások legtöbbször kivédhetetlenek, de a károk mielőbbi helyreállítására fel lehet készülni az otthon- és a lakóközösség-biztosítás segítségével. Az Allianz otthonbiztosításának már az alapbiztosítása is fedezetet nyújt a szélsőséges időjárási jelenségek okozta károkra.

Bejelentést követően a kárszakértő 1 munkanapon belül felveszi a kapcsolatot az ügyfelekkel, és várhatóan 2-3 napon belül felméri a károkat.
A kárbejelentéseket az Allianz folyamatosan fogadja az interneten a www.allianz.hu weblapon, a telefonos ügyfélszolgálaton hétköznap 8.00-18.00 óráig, csütörtökön hosszított nyitvatartási időben 8.00-20.00 óráig hívható 06-40-421-421-es telefonszámon.

Jó tanácsok viharos időjárásból származó károk enyhítésére:

  • A tetőt ért kisebb károsodások esetén javasolt ideiglenes fóliázás készítése a sérült szakaszon, a további károk megelőzése érdekében.
  • A kárszakértő megérkezéséig javasolt a káresetből visszamaradó törmelékek megőrzése, mely a pontos kárfelmérést segíti, így a kárfelmérés és a kifizetés menete is gyorsítható.
  • Amennyiben lehetősége van rá, a keletkezett károsodások lefényképezésével szintén segítheti az egyszerűbb és gyorsabb kárfelmérést.

Jó tanácsok viharos időjárásból származó károk megelőzésére:

  • Viharos időjárás esetén ügyeljen arra, hogy a nyílászárók zárt állapotban legyenek.
  • Erős széljárásnál célszerű a teraszokon, erkélyeken minden könnyen mozdíthatót rögzíteni, vagy szélvédett helyre rakni.
  • Évente legalább egy alkalommal és az erős széllel járó időjárást követően javasolt a tetőburkolatok, tetőcserepek áttekintése, mellyel megelőzhetjük, hogy a már sérült tetőben további károk keletkezzenek, illetve elkerülhetjük, hogy a sérüléséből eredő nyíláson keresztül az eső az épületbe jutva további károkat okozzon.
  • Zivatar idején célszerű az elektromos készülékek csatlakozóit kihúzni a konnektorból a villámlás okozta túlfeszültségből eredő károk megelőzése érdekében.
  • Mélyebben fekvő helyiségek, domboldali, hegyoldali ingatlanok esetében célszerű gondoskodni a megfelelő vízelvezetésről, nem csak a saját, hanem a közterületről bezúduló víz esetén is.
  • A híradásokban illetve az Interneten érdemes nyomon követni a várható időjárást és a kiadott figyelmeztetéseket, valamint a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapját és okostelefonokra és táblagépekre készített vészjelző alkalmazását.