Magyarországra jellemző, hogy egyre gyakoribbak a hirtelen lecsapó, nagyerejű viharok.

 

Az elmúlt hétvégén tapasztalat viharos időjárással kapcsolatosan, hétfőn 12 óráig több mint 300 darab kárbejelentés érkezett az Allianz Hungáriához. Az ügyfelek által előzetesen becsült kár értéke a meghaladta a 20 millió Forintot.

A hétvégén tapasztalt szélsőséges időjárás nem meglepő, hiszen az Allianz statisztikái szerint 2008 és 2013 között havonta átlagosan 1500, összesen csaknem 115 ezer viharral kapcsolatos kárbejelentés érkezett az Allianz Hungária Zrt.-hez. 2013-ban több mint 15 ezer viharral kapcsolatos kárbejelentést regisztrált a biztosító.

Az ország egész területére jellemző, hogy egyre gyakoribbak a hirtelen lecsapó, nagyerejű viharok, amelyek sokszor járnak jégesővel és villámcsapásokkal. Ezek az időjárási hatások legtöbbször kivédhetetlenek, de a károk mielőbbi helyreállítására fel lehet készülni az otthon- és a lakóközösség-biztosítás segítségével. Az Allianz otthonbiztosításának már az alapbiztosítása is fedezetet nyújt a szélsőséges időjárási jelenségek okozta károkra.

Bejelentést követően a kárszakértő 1 munkanapon belül felveszi a kapcsolatot az ügyfelekkel, és várhatóan 2-3 napon belül felméri a károkat.
A kárbejelentéseket az Allianz folyamatosan fogadja az interneten a www.allianz.hu weblapon, a telefonos ügyfélszolgálaton hétköznap 8.00-18.00 óráig, csütörtökön hosszított nyitvatartási időben 8.00-20.00 óráig hívható +36 (1/20/30/70) 421-1-421-es telefonszámon.

Jó tanácsok viharos időjárásból származó károk enyhítésére:

  • A tetőt ért kisebb károsodások esetén javasolt ideiglenes fóliázás készítése a sérült szakaszon, a további károk megelőzése érdekében.
  • A kárszakértő megérkezéséig javasolt a káresetből visszamaradó törmelékek megőrzése, mely a pontos kárfelmérést segíti, így a kárfelmérés és a kifizetés menete is gyorsítható.
  • Amennyiben lehetősége van rá, a keletkezett károsodások lefényképezésével szintén segítheti az egyszerűbb és gyorsabb kárfelmérést.

Jó tanácsok viharos időjárásból származó károk megelőzésére:

  • Viharos időjárás esetén ügyeljen arra, hogy a nyílászárók zárt állapotban legyenek.
  • Erős széljárásnál célszerű a teraszokon, erkélyeken minden könnyen mozdíthatót rögzíteni, vagy szélvédett helyre rakni.
  • Évente legalább egy alkalommal és az erős széllel járó időjárást követően javasolt a tetőburkolatok, tetőcserepek áttekintése, mellyel megelőzhetjük, hogy a már sérült tetőben további károk keletkezzenek, illetve elkerülhetjük, hogy a sérüléséből eredő nyíláson keresztül az eső az épületbe jutva további károkat okozzon.
  • Zivatar idején célszerű az elektromos készülékek csatlakozóit kihúzni a konnektorból a villámlás okozta túlfeszültségből eredő károk megelőzése érdekében.
  • Mélyebben fekvő helyiségek, domboldali, hegyoldali ingatlanok esetében célszerű gondoskodni a megfelelő vízelvezetésről, nem csak a saját, hanem a közterületről bezúduló víz esetén is.
  • A híradásokban illetve az Interneten érdemes nyomon követni a várható időjárást és a kiadott figyelmeztetéseket, valamint a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapját és okostelefonokra és táblagépekre készített vészjelző alkalmazását.