Karácsonyhoz közeledve nem csupán az ünnepi hangulatunk fokozódik, de az előkészületekkel járó teendők is sokasodnak, így egyre többen ülünk autóba, a megnövekedett forgalom és a nagy sietség pedig fokozott veszélyeket rejt magában. Mivel az ünnep úgy a legszebb, ha semmi nem árnyékolja be, mutatjuk, mikor érdemes feltétlenül óvatosnak lennünk az utakon a balesetek elkerülése végett. Sőt, mivel sokunk indul rokonlátogatásra, hosszabb útra vidékre vagy vakációra ilyenkor, az időjárás előrejelzéssel is fontos tisztában lennünk, hogy jól felkészülten, biztonságosan indulhassunk útnak, minden esetleges időjárási viszontagsággal számolva.

 

Néhány nap múlva itt a karácsony, amit mindannyian felhőtlenül szeretnénk eltölteni a szeretteink körében. Mivel ehhez az érzethez az is hozzátartozik, hogy az ünnepek során minden az elképzeléseink szerint alakul és semmi váratlan rossz nem ér minket, szeretjük magunkat bebiztosítani: kétszer annyi alapanyagot veszünk, hogy biztosan jó legyen a bejgli és jó előre leellenőrizzük, hogy jól működnek-e még a tavalyi fényfüzérek. A közlekedéssel sincs ez másképp, mivel az évnek ebben az időszakában az előkészületek, majd a rokonlátogatások folytán sok esetben többen, több időt töltünk az autóinkban, fontos tudnunk, hogy a zsúfolt és jeges utakon mire figyeljünk mindenképpen és mik azok a lépések, amelyeket annak érdekében tehetünk, hogy biztosan ne legyünk az ilyenkor sajnos jellemző közlekedési balesetek résztvevői.

„Az elmúlt két év allianzos kárbejelentéseit összegezve megfigyelhetjük, hogy karácsony előtt, az év többi napjához mérten megnövekszik a töréskárok száma”- tudhattuk meg Vámos Levente az Allianz Hungária Kárrendezési igazgatójától. 2015-ben és 2016-ban is december 22-én történt a legtöbb karambol az országban, ekkor átlagosan 60 db töréssel kapcsolatos káresemény került rögzítésre, míg egy átlagos decemberi napon 20-25 káreseményt jelentenek be ügyfeleink. Ha az ünnepi forgalmat nem is tudjuk elkerülni, ilyenkor is sokat tehetünk a károk megelőzése érdekében, így minden kedves ügyfelünknek azt tanácsoljuk, hogy a szokásosnál is óvatosabban vezessen, ne engedje figyelmét az ünnepi készületekkel kapcsolatosan elkalandozni, valamint sofőrtársaira is legyen fokozott figyelemmel.

A karácsony előtti fokozottan balesetveszélyes időszakon túl a Karácsony más-és harmadnapján, illetve a két ünnep közötti rokonlátogatásoknál célszerű óvatosnak lennünk az utakon. A legutóbbi előrejelzések szerint a legtöbb megyében ugyan várhatóan nem számolhatunk fehér Karácsonnyal az idén, az éjszakák ugyanúgy fagyosak, emiatt fontos, hogy abban az esetben, ha gépkocsinkkal utaznánk a vidéki rokonainkat meglátogatni vagy bármilyen kisebb - nagyobb utazásra indulnánk vele, fokozott óvatossággal járjunk el.

Egy kis odafigyeléssel télállóbbá tehetjük autónkat, megóvva magunkat számtalan esetleges kártól! A legfontosabb személyautónk műszaki állapotának ellenőrzése, ha ezt már régen tettük utoljára, különösen lényeges, még mielőtt rátérnénk egy jéggel borított útszakaszra. Az autónk nyáriról téligumiabroncsra cserélésen már minden bizonnyal túl vagyunk, de amennyiben még nem, ezt is pótoljuk mindenáron, majd ellenőrizzük a következőket:

  • Ablakok – tároljunk az autóban jégkaparót és jégoldót, ellenőrizzük az ablaktörlő lapátok állapotát, érdemes lecserélnünk a nyári ablakmosó folyadékunkat egy télire, ami védi ablakunkat a fagytól.
  • Motorolaj - rendszeresen szükséges ellenőrizni az olajat és az olajszintet. A szervizfüzet meghatározza, hogy milyen sűrűn szükséges a csere, de fontos, hogy ne csak a km-t nézzük, hanem az időt is vegyük figyelembe. Aki csak keveset használja az autót, annak is ajánlatos lecseréltetnie a megadott idő elteltével.
  • Hűtőfolyadék – motorkárosodást okozhat, ha a hűtőfolyadék nem fagytűrő, ezért erre okvetlenül fordítsunk figyelmet ezen kívül ne feledkezzünk meg a négyévenkénti cseréről.
  • Fék – télen az egyik leglényegesebb a csúszós utak miatt kiemelt figyelmet kell fordítanunk állapotára, ellenőrizzük/ellenőriztessük a fékbetétek, a féktárcsa, a fékdob működőképességét.
  • Világítás – lámpák megfelelő működése, fényszórók optimális beállítása, utastér lámpái, műszerfal háttérvilágításának letesztelése.
  • Zárak – előzzük meg a befagyástól zárolajozó jégoldóval.

Ezeknek a praktikáknak a betartása mellett pedig minden esetben tartsuk az autónkban az alábbi hasznos felszereléseket: feltöltött elsősegély doboz, elakadást jelző háromszög, sárga biztonsági mellény, szerszámos doboz, izzókészlet, indító kábel, hólánc, vontató kötél, tartalék fagyálló ablakmosó folyadék, jégkaparó, kis seprű (hó söprésre), elemlámpa, szerelő kesztyű.

Végezetül, a teljes biztonság érdekében ne feledkezzünk meg autónk felelősség – és vagyonbiztosításáról sem, így teljes védelemben, magabiztosan vezethetünk a fagyos utakon is.