Unit-linked életbiztosítás már két százalék alatti TKM-mel is

A hosszú távú megtakarítások felértékelődtek az utóbbi években. Sokan szeretnék saját kezükbe venni a sorsukat, de a különböző hirdetések számtalan befektetési lehetőséggel kecsegtetnek, amelyek között sokszor még pénzügyi szakemberként is nehéz kiigazodni. Az Allianz összeszedte a unit-linked életbiztosítások megtakarítási előnyeit.

Az Allianz és a Gfk Hungária közös kutatása szerint a magyar lakosság közel fele a mindennapi élethez elegendő pénzzel rendelkezik, viszont nagyobb kiadásokat nem biztos, hogy hosszú távon fedezni tudna a havi keresetéből. Ezen felül több mint 30 százalék azoknak az aránya a lakosságon belül, akik kisebb vagy nagyobb megtakarításra is félre tudnak tenni. A válaszadók körében a legnépszerűbb megtakarítási formát a forintbetét, az életbiztosítás és az önkéntes nyugdíjpénztár jelentette.

„Tapasztalataink és az ügyfelek visszajelzései alapján a likviditás, a rugalmasság és az elvárt hozam mértéke a három elsődleges választási szempont a megtakarítási formák mérlegelésekor” – mondta Kozek András, az Allianz Hungária Zrt. vezérigazgató-helyettese. A unit-linked biztosítás mindig az aktuális élethelyzetnek megfelelően módosítható, ezért lehet optimális megoldás akár egy életen át. A többség, ha rendelkezik életbiztosítással, mellette még mindig külön bankbetétben vagy befektetési számlán gyűjti a megtakarítását, miközben egyetlen unit-linked típusú termékben megvalósíthatná céljait egy sokkal átláthatóbb költségszerkezetben. Nem utolsó sorban pedig az ügyfelek szabadon megválaszthatják a számukra megfelelő befektetési eszközöket. Az Allianz Életprogram esetében választhat előre összeállított portfóliók közül, de egyedileg is összeválogathatja a rendelkezésre álló eszközalapok közül a számára legmegfelelőbbeket.

Életbiztosítás és befektetés egy szerződésben akár egy életen át

A unit-linked a megtakarítás mellett biztosítási védelmet is nyújt, ami szintén fontos a nem várt eseményekre való felkészülés miatt. Az Allianz felmérése szerint a befektetési alapú életbiztosítás éppen ezért népszerű a megtakarítási formák között. A felmérés azonban azt is megmutatta, hogy az emberek jelentős része nem, vagy csak alkalmanként képes félretenni pénzt.

„Az Allianz Életprogrammal például már lehetőség van arra, hogy a nyugdíj-előtakarékosságot és a biztosítási védelmet olyan megtakarítási számlával kombináljuk, ami eseti befizetéseket tesz lehetővé. Ez a lehetőség azoknak is kedvez, akik rendszeresen félre tudnak tenni kisebb összeget” – hangsúlyozta Kozek András.

Szánjunk időt a költségek mérlegelésére

Az Allianz és a Gfk Hungária felmérésében a megtakarításra képes válaszadók több mint 60 százaléka azt vallotta magáról, hogy vannak hiányosságai a pénzügyi tájékozottságot illetően, vagy egyáltalán nem ért a pénzügyekhez. Ez problémát jelenthet a befektetések nyomon követésében. Egy megfelelő pénzügyi tanácsadó segítségével azonban könnyen, egyszerűen átláthatóvá válnak a költségek és az elért megtakarítások, érdemes erről előzetesen személyesen is tájékozódni.

Emellett segítséget jelenthet még a TKM mutatók összehasonlítása. A TKM érték segít az objektív összehasonlításban, mert megmutatja a költségeket, s azt, hogy megközelítőleg mekkora évente a hozamveszteség az adott megtakarítási formán. Érdemes tehát összevetni egymással a TKM értékeket, mert az életbiztosítások többsége minimum 3-5 százalékkal kalkulál, s kevés az olyan unit-linked termék, amely jelenleg 2 százalék alatti költségmutatóval rendelkezik.

Kozek András szerint 20 éves időtávon, a tartam elején érdemesebb nagyobb kockázatú és hozamú diverzifikált portfóliókat kialakítani, melyek TKM-e optimálisan 2 százalék körüli, míg a tartam vége felé érdemesebb az 1 százalék alatti TKM-ű, kisebb kockázatú és hozamú eszközalapokat választani.

Kövessük nyomon a befektetésünket

A unit-linked biztosítás jogi szempontból életbiztosításnak minősül, de nem kell gyűjtőévvel, vagy felhalmozási évekkel számolni, mert ez a típusú befektetés a kockázatviselés napjától kezdve megtakarítást képez a befizetésekre. Fontos, hogy kezelési költségeket mutató és összehasonlító táblázat a többi megtakarítási formánál nem áll rendelkezésre, így sokkal átláthatóbb a unit-linked biztosítások költségszerkezete.

A megtakarításainkat viszont menedzselni kell ahhoz, hogy a legjobb hozamot érjük el. Ez bármelyik befektetési formánál fontos szempont, hiszen a befektetés akár nyereséget, akár veszteséget is termelhet, ha nem kellő alapossággal mérjük fel a kockázatvállalási hajlandóságunkat. Így a különböző eszközalapok árfolyamváltozásait is érdemes folyamatosan szemmel tartani, és egyeztetni az esetleges alapváltásról a pénzügyi tanácsadónk segítségét kérve.

„A befektetéseken elérhető hozamot nagyban befolyásolják a befektetésekkel kapcsolatban felmerülő költségek. Minél alacsonyabbak ezek a költségek, annál több marad a befektetésen realizált hozamból a befektetőnél. Az Allianz Életprogram költséghatékonyság tekintetében kiállja a próbát nem csak más biztosítók termékeivel szemben, de a befektetési alapokkal szemben is” –magyarázta Kozek András.

A unit-linked megtakarítások hosszú távon segítenek elérni céljainkat

Hangsúlyozni kell azt is, hogy a unit-linked típusú megtakarítások hosszú távon nyerik el értelmüket; rövid távon összehasonlítva magasabb költségekkel kell szembenézni. Ezáltal minél hamarabb megszüntetjük a szerződésünket, annál magasabb költségterhelésre számíthatunk. Legalább 10-15 éves megtakarítási időtávot tekintve viszont a legversenyképesebb megoldások között található ez a megtakarítási forma.

„A népszerűbb unit-linked típusú megtakarítások közül az Allianz Életprogram a kezdeti 25 százalékos rendszeres díjra terhelt költséget elvonja már az első évben, a biztosítás 15 éves TKM értéke azonban az egyik legkedvezőbb is egyben. A biztosításból a befektetések szükség esetén már a 3. évtől költségmentesen kivonhatóak, ellentétben sok más unit-linked típusú megtakarítással, ahol általában a 15. évforduló után közelíti meg a visszavásárlás a 100 százalékos értéket” – hívta fel a figyelmet Kozek András.

Az Allianz és a Gfk Hungária közös kutatása szerint a takarékoskodók 55 százaléka rendszerint a váratlan kiadások miatt tesz félre pénzt, 49, illetve 39 százalékuk pedig a nyugdíjas évekre, vagy a gyermekeik jövője miatt szeretne megtakarítani. Amennyiben a fentiekhez hasonló céljaink vannak, érdemes hosszabb távú, unit-linked típusú megtakarításokban gondolkodni. A pénzügyi tervezéskor induljunk ki abból, hogy minél később kezdünk el megtakarítani egy-egy cél érdekében, annál nagyobb összeget kell majd félretennünk havonta. Így a befektetendő összeg nő, ahogy egyre később jut eszünkbe a gyermekeink jövője, a nyugdíjunk, vagy a lakásfelújítás. Ha a pénzügyek nem tartoznak az erősségeink közé, pár egyszerű kérdés megválaszolásával az Allianz megtakarítás- és öngondoskodás tervező alkalmazása tájékoztató jelleggel megmutatja nekünk, hogy aktuális élethelyzetünket és céljainkat figyelembe véve, az öngondoskodást a mai napon elkezdve, a kívánt igényeknek megfelelő fedezethez mennyi pénzt kellene félretennünk havonta.

Unit-linked életbiztosítás már két százalék alatti THM-mel is