Több mint 6000 darab viharral kapcsolatos kárbejelentés a hónap közepéig

Az utóbbi napokban egyre több helyen hirtelen lehulló több helyen 100 millimétert is meghaladó nagymennyiségű csapadék villámárvizeket okozott, melynek kapcsán az Allianz Hungáriához 2014. szeptember 18-án 10 óráig közel 4000 darab kárbejelentés érkezett. Az Allianz lakossági kárstatisztikái alapján a viharokkal összefüggésbe hozható károk darabszáma már a hónap közepén meghaladta az elmúlt években tapasztalt szeptemberi átlagot.

Bár még alig hagytuk el a hónap idusát, az Allianz Hungáriához, a lakossági vagyonbiztosítások terhére bejelentett viharokkal kapcsolatos káresetek darabszáma ebben a hónapban már most meghaladta az 6000 darabot, ami a duplája az előző két év szeptemberi átlagának. Szerencsére azonban az időjárás javulni látszik,aminek köszönhetően a villámárvizek veszélye is megszűnt.

Az elmúlt napokban a beázások okozták a legtöbb kárt, ezek tették ki a viharokkal kapcsolatos kárbejelentések több mint 60 százalékát. Idén szeptemberben kiemelkedő volt még a hó eleji villámcsapás károk mennyisége, és kiugróan magas a felhőszakadás károk volumenének emelkedése is, ami az előző két év szeptemberi átlagának több mint tízszeresére ugrott.

Általánosságban elmondható, hogy a viharokkal gyakran jár együtt villámcsapás és jégeső, de emellett jelentős károkat okoz a szélvihar a felhőszakadás is. Az idei évben a kárbejelentések első sorban az épületek tetőszerkezetében keletkezett károkról, szél által lefújt tetőcserepekről és a tetőkre rádőlt nagyobb faágakról szóltak. Az erős szél (még egy karbantartott épület esetében is) megbonthatja, rongálhatja a tetőszerkezetet, a kéményeket, fákat dönthet az épületekre. A jégeső (különösen az utóbbi időben többször előforduló nagyobb méretű jégszemek) károsítja az épületetek tetőfedését, a redőnyöket, betörheti az ablakot, és a homlokzatokon is kárt okozhat. A lezúduló csapadék leáztatja az épületet, a burkolatokat, berendezést, elöntheti a pincét. A villámcsapás tüzet is okozhat, és nagyon gyakran a villám okozta túlfeszültség az elektronikus berendezési tárgyainkat teheti tönkre. A vihar okozta károk miatt akár életveszélyessé, lakhatatlanná is válhat az épület.

Ezek az időjárási hatások legtöbbször kivédhetetlenek, de a károk mielőbbi helyreállítására fel lehet készülni az otthon- és a lakóközösség-biztosítás segítségével. Az Allianz otthonbiztosításának már az alapbiztosítása is fedezetet nyújt a szélsőséges időjárási jelenségek okozta károkra.

Az elmúlt napokban az Allianz Hungáriához érkező bejelentések száma jelentősen megnött , amiből adódóan a telefonos ügyfélszolgálaton várhatóan megnövekszik a várakozási idő. Éppen ezért érdemes a https://ugyfelportal.allianz.hu/pportal_claim_search/ online felületet használni, ahol az Allianz folyamatosan, a nap 24 órájában fogadja a kárbejelentéseket.