Több mint 6000 darab viharral kapcsolatos kárbejelentés a hónap közepéig

Allianz Hungária Zrt.
Az utóbbi napokban egyre több helyen hirtelen lehulló több helyen 100 millimétert is meghaladó nagymennyiségű csapadék villámárvizeket okozott, melynek kapcsán az Allianz Hungáriához 2014. szeptember 18-án 10 óráig közel 4000 darab kárbejelentés érkezett. Az Allianz lakossági kárstatisztikái alapján a viharokkal összefüggésbe hozható károk darabszáma már a hónap közepén meghaladta az elmúlt években tapasztalt szeptemberi átlagot.

 

Bár még alig hagytuk el a hónap idusát, az Allianz Hungáriához, a lakossági vagyonbiztosítások terhére bejelentett viharokkal kapcsolatos káresetek darabszáma ebben a hónapban már most meghaladta az 6000 darabot, ami a duplája az előző két év szeptemberi átlagának. Szerencsére azonban az időjárás javulni látszik,aminek köszönhetően a villámárvizek veszélye is megszűnt.

Az elmúlt napokban a beázások okozták a legtöbb kárt, ezek tették ki a viharokkal kapcsolatos kárbejelentések több mint 60 százalékát. Idén szeptemberben kiemelkedő volt még a hó eleji villámcsapás károk mennyisége, és kiugróan magas a felhőszakadás károk volumenének emelkedése is, ami az előző két év szeptemberi átlagának több mint tízszeresére ugrott.

Általánosságban elmondható, hogy a viharokkal gyakran jár együtt villámcsapás és jégeső, de emellett jelentős károkat okoz a szélvihar a felhőszakadás is. Az idei évben a kárbejelentések első sorban az épületek tetőszerkezetében keletkezett károkról, szél által lefújt tetőcserepekről és a tetőkre rádőlt nagyobb faágakról szóltak. Az erős szél (még egy karbantartott épület esetében is) megbonthatja, rongálhatja a tetőszerkezetet, a kéményeket, fákat dönthet az épületekre. A jégeső (különösen az utóbbi időben többször előforduló nagyobb méretű jégszemek) károsítja az épületetek tetőfedését, a redőnyöket, betörheti az ablakot, és a homlokzatokon is kárt okozhat. A lezúduló csapadék leáztatja az épületet, a burkolatokat, berendezést, elöntheti a pincét. A villámcsapás tüzet is okozhat, és nagyon gyakran a villám okozta túlfeszültség az elektronikus berendezési tárgyainkat teheti tönkre. A vihar okozta károk miatt akár életveszélyessé, lakhatatlanná is válhat az épület.

Ezek az időjárási hatások legtöbbször kivédhetetlenek, de a károk mielőbbi helyreállítására fel lehet készülni az otthon- és a lakóközösség-biztosítás segítségével. Az Allianz otthonbiztosításának már az alapbiztosítása is fedezetet nyújt a szélsőséges időjárási jelenségek okozta károkra.

Az elmúlt napokban az Allianz Hungáriához érkező bejelentések száma jelentősen megnött , amiből adódóan a telefonos ügyfélszolgálaton várhatóan megnövekszik a várakozási idő. Éppen ezért érdemes a https://ugyfelportal.allianz.hu/pportal_claim_search/ online felületet használni, ahol az Allianz folyamatosan, a nap 24 órájában fogadja a kárbejelentéseket.