Beázások okozták a legtöbb kárt

Az utóbbi napokban az egyre több helyen hirtelen lehulló, akár 100 millimétert is meghaladó nagymennyiségű csapadék villámárvizeket okozott, melynek köszönhetően az Allianz Hungáriához hétfő 13 óráig több mint 1000 darab kárbejelentés érkezett. Az Allianz Hungária 50 ezer forintos költségtérítésben részesíti az árvíz miatti kitelepítésben érintett azon ügyfeleit, akik a szerződéseik alapján erre jogosultak.

 

A károk bejelentése több módon történhet, a bejelentés leggyorsabb módja az Allianz internetes felületének használata, de a telefonos ügyfélszolgálaton is be lehet a károkat jelenteni.

Az Allianz lakossági vagyon kárstatisztikái alapján 2014-ben eddig a májusi hónap volt a legkiemelkedőbb a viharokkal összefüggésbe hozható káresetek darabszámát tekintve, hiszen több mint 8500 darab ilyen jellegű bejelentés érkezett, ami a többi hónap átlagának ötszöröse. A káresetek többségét a hónap közepén tomboló, Ivett névre keresztelt szélvihar és az azt kísérő esők okozták. A második legveszélyesebb hónapnak ilyen szempontból azonban a július bizonyult, hiszen ekkor az Allianzhoz beérkezett, viharokkal kapcsolatos kárbejelentések száma megközelítette az 5000 darabot. Ebben az időszakban jelentős károkat okozott a villámlás is, hiszen a káresetek csaknem fele a villámcsapás indukciós hatásából adódott.

Az elmúlt öt évből háromban a júliusi hónap volt a legveszélyesebb a viharos időjárás által okozott károk tekintetében. Az Allianz Hungária Zrt.-hez ezekben az években, vagyis 2009-ben, 2011-ben és 2012-ben beérkezett, viharral kapcsolatos kárbejelentések számának több, mint 30 százaléka a hetedik hónapban történt. Azonban az év többi hónapjára is jellemző, hogy egyre gyakoribbak a hirtelen lecsapó, nagyerejű viharok. 2014. július végéig az Allianz Hungáriához, a lakossági vagyonbiztosítások terhére bejelentett, viharos időjárással összefüggésbe hozható kárbejelentések száma megközelíti a 20 ezer a darabot, a kártérítés összege pedig az 1 milliárd forintot. 2009 és 2013 között az Allianz összesen több, mint 95 ezer viharral kapcsolatos kárbejelentést regisztrált, ezeknek csaknem 45 százaléka a nyári szélsőséges időjárásnak köszönhető.

Általánosságban elmondható, hogy a viharokkal gyakran jár együtt villámcsapás és jégeső, de emellett jelentős károkat okoz a szélvihar a felhőszakadás is. Az idei évben a kárbejelentések első sorban az épületek tetőszerkezetében keletkezett károkról, szél által lefújt tetőcserepekről és a tetőkre rádőlt nagyobb faágakról szóltak. Az erős szél (még egy karbantartott épület esetében is) megbonthatja, rongálhatja a tetőszerkezetet, a kéményeket, fákat dönthet az épületekre. A jégeső (különösen az utóbbi időben többször előforduló nagyobb méretű jégszemek) károsítja az épületetek tetőfedését, a redőnyöket, betörheti az ablakot, és a homlokzatokon is kárt okozhat. A lezúduló csapadék leáztatja az épületet, a burkolatokat, berendezést, elöntheti a pincét. A villámcsapás tüzet is okozhat, és nagyon gyakran a villám okozta túlfeszültség az elektronikus berendezési tárgyainkat teheti tönkre. A vihar okozta károk miatt akár életveszélyessé, lakhatatlanná is válhat az épület.

Ezek az időjárási hatások legtöbbször kivédhetetlenek, de a károk mielőbbi helyreállítására fel lehet készülni az otthon- és a lakóközösség-biztosítás segítségével. Az Allianz otthonbiztosításának már az alapbiztosítása is fedezetet nyújt a szélsőséges időjárási jelenségek okozta károkra.

A hétvégi esőzések kapcsán az Allianz hétfő 13 óráig 1000 darab bejelentést regisztrált, a bejelentések száma a következő napokban is magasabb lesz az átlagosnál, amiből adódóan a telefonos ügyfélszolgálaton várhatóan megnövekszik a várakozási idő. Éppen ezért érdemes a https://ugyfelportal.allianz.hu/pportal_claim_search/ online felületet használni, ahol az Allianz folyamatosan, a nap 24 órájában fogadja a kárbejelentéseket. Bejelentést követően a kárszakértő 1 munkanapon belül felveszi a kapcsolatot az ügyfelekkel, és várhatóan 2-3 napon belül felméri a károkat.

Jó tanácsok viharos időjárásból származó károk enyhítésére:

http://hu.pinterest.com/pin/439030663647341828/

  • A tetőt ért kisebb károsodások esetén javasolt ideiglenes fóliázás készítése a sérült szakaszon, a további károk megelőzése érdekében.
  • A kárszakértő megérkezéséig javasolt a káresetből visszamaradó törmelékek megőrzése, mely a pontos kárfelmérést segíti, így a kárfelmérés és a kifizetés menete is gyorsítható.
  • Amennyiben lehetősége van rá, a keletkezett károsodások lefényképezésével szintén segítheti az egyszerűbb és gyorsabb kárfelmérést.

Jó tanácsok viharos időjárásból származó károk megelőzésére:

  • Viharos időjárás esetén ügyeljen arra, hogy a nyílászárók zárt állapotban legyenek.
  • Erős széljárásnál célszerű a teraszokon, erkélyeken minden könnyen mozdíthatót rögzíteni, vagy szélvédett helyre rakni.
  • Évente legalább egy alkalommal és az erős széllel járó időjárást követően javasolt a tetőburkolatok, tetőcserepek áttekintése, mellyel megelőzhetjük, hogy a már sérült tetőben további károk keletkezzenek, illetve elkerülhetjük, hogy a sérüléséből eredő nyíláson keresztül az eső az épületbe jutva további károkat okozzon.
  • Zivatar idején célszerű az elektromos készülékek csatlakozóit kihúzni a konnektorból a villámlás okozta túlfeszültségből eredő károk megelőzése érdekében.
  • Mélyebben fekvő helyiségek, domboldali, hegyoldali ingatlanok esetében célszerű gondoskodni a megfelelő vízelvezetésről, nem csak a saját, hanem a közterületről bezúduló víz esetén is.
  • A híradásokban illetve az Interneten érdemes nyomon követni a várható időjárást és a kiadott figyelmeztetéseket, valamint a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapját és okostelefonokra és táblagépekre készített vészjelző alkalmazását.