A közkedvelt téli sportok veszélyesek is lehetnek, így alapos előkészületekre van szükség, hogy a lejtőkön is biztonságban legyünk. Az Allianz összeszedte praktikus tanácsait az utasbiztosítással kapcsolatban.

 

A sípálya nehézségi fokának rossz megítélése, a gyenge látási viszonyok és a jelzés nélkül irányt változtató síelők mind súlyos balesetekhez vezethetnek. Az Allianz statisztikái azt mutatják, hogy a téli balesetek közel 100 százaléka síelés, téli sport közbeni káreset, elvétve fordul elő más szerencsétlenség ebben az időszakban.

A sípályákon a leggyakoribb a térdszalag sérülés, szakadás vagy térd zúzódás. Szintén jellemző a síelőkre, hogy nagyobb számban szenvednek el különböző testrészeken töréseket: pl. a kulcscsonton, medencén, csuklón, alkaron, felkaron és a lábon. A ficamok, izomszakadások, fej- és csigolyasebesülések, különböző vágások egyaránt rendszeresek, bár kisebb arányban fordulnak elő. Viszont már a legkisebb sérülés külföldi orvosi ellátása is igen költséges lehet. Egy súlyosabb baleset esetén pedig a műtét és a kórházi tartózkodás költsége elérheti akár a több millió forintos nagyságrendet.

Egyre nő azoknak az embereknek a száma, akik tudatosan gondoskodnak a síelés biztonságáról. Ha a nagy készülődésben elfelejtettük jó előre biztosítani külföldi tartózkodásunkat, ezt online akár közvetlenül az utazás előtt is pótolhatjuk, sőt az Allianz az internetes kötés következő lépéseként olyan okostelefonos alkalmazást is kínál, amellyel az utasbiztosítás akár a repülőtéren felszállás előtt két órával, vagy útközben az autópályán megköthető.  Az Allianz Hűségprogram segítségével már az első utasbiztosítás megkötését követően akár 15 százalék kedvezményben részesülhetünk, a 10 százalékos online kötési kedvezményen felül. A későbbiekben minden alkalommal, amikor Hűségprogram fiókunkba belépve utasbiztosítást kötünk, vásárlásaink értéke összeadódik, és az elért szinteknek megfelelő kedvezményekre leszünk jogosultak.

Jó tanácsok utazás előtt

„Egy megfelelő utasbiztosítás számos esetben megoldást nyújthat. Az Allianz teljes körűen kívánja megvédeni ügyfeleit az esetleges kellemetlenségektől, és ez által a gondtalan kikapcsolódás élményét nyújtani – hangsúlyozta Kozek András, az Allianz vezérigazgató-helyettese. – Érdemes tájékozódni, hogy egy adott biztosításnál milyen feltételekkel és összeghatárokkal térülnek a költségek, és olyan utasbiztosítást választani, ami valóban teljes fedezetet nyújt egy síbaleset során felmerült költségekre.” Például fontos odafigyelnünk arra, hogy az Allianz Téli Sportok biztosítása csak a kijelölt pályán történő síelésre és snowboardozásra nyújt fedezetet, ellenkező esetben az Extrém Sportok utasbiztosításunkat ajánljuk.

Javasolt továbbá, hogy síeléshez olyan biztosítást kössünk, amelynek része a felelősségbiztosítás is. A sípályákon ugyanis nemcsak magunkat és személyes felszereléseinket érheti kár, de másoknak is súlyos sérüléseket okozhatunk egy véletlen ütközéssel, és biztosítás nélkül az ezzel járó kártérítés minket fog terhelni. Ha olyan baleset történik, amelyben más fél is érintett, mindenképp vetessünk fel jegyzőkönyvet, amiből egyértelműen kiderül, hogy ki ismeri el a felelősségét. Így elkerülhető, hogy a síelésről hazatérve egy hosszadalmas jogi procedúrába bonyolódjunk.

Célszerű a legváratlanabb eseményekkel is számolni, mint az utazás hirtelen meghiúsulása. A megfelelő biztosítás birtokában téli sport gyakorlása közben történt baleset vagy betegség esetén a biztosító visszatéríti a fel nem használt síbérlet költségeit. A síelés és snowboard szerelmesei számára tanácsos, hogy az utasbiztosításuk tartalmazzon a síeléshez szükséges felszerelésre is kiterjedő poggyászbiztosítást, illetve a téli sport gyakorlásához szükséges sportfelszerelés és sportruházat biztosított vagyontárgynak minősüljön.

 

 

Szlalomozzunk nyugodtan a sípályákon