Elérkeztünk az év utolsó napjaihoz, amikor a meghitt összejövetelek után, családunkkal vagy barátainkkal kicsit kötetlenebb formában ünnepelve zárhatjuk le az óévet. A szilveszteri önfeledt időtöltés, konyhai sütögetés, az otthonunkban sürgölődés közben is lényeges azonban a legnagyobb óvatossággal eljárnunk a konyhai berendezéseink és az ünnepi égősorok, díszítések használatakor, ugyanis az év utolsó napjaiban előforduló tűzesetek közel fele a konyhából indul ki, az égősorok pedig, amíg csak használatban vannak, kiemelt veszélyt jelentenek, és meghibásodás esetén akár tüzet is okozhatnak. Ezért, hogy okvetlenül elkerüljük a nem várt károkat, mutatjuk, mire érdemes kiemelten figyelni, annál is inkább, mivel a magyar otthonok 28 százaléka még mindig nem rendelkezik lakásbiztosítással.

 

A téli ünnepi szezonban, az év utolsó néhány napjában jellemzően megnő az otthonnal kapcsolatos káresemények, ezen belül is a tűzkárok száma. Ezek túlnyomó része, mint ahogy azt a Magyar Biztosítók Szövetségének adventi kiadású közleményéből is megtudhatjuk, még mindig döntően az ünnepi dekorációval és a konyhai balesetekkel hozható összefüggésbe: a karácsonyfa és az adventi koszorúk okozta tűzesetek ugyan valamennyire csökkenő tendenciát mutatnak, ám jelenleg is alapvető rizikóforrások, a konyha ellenben egyre inkább fokozottan veszélyes hellyé válik.

Ahhoz, hogy biztonságos körülmények között teljen az óévbúcsúztatás és elkerüljük a konyhai és egyéb tűzeseteket, célszerű mindig figyelemmel lennünk: semmilyen konyhában készülő ételt, díszként funkcionáló égő gyertyát, valamint égősort ne hagyjunk felügyelet nélkül, hiszen azok adott esetben tűzesetet idézhetnek elő. Az elővigyázatosság annál is inkább ajánlott, mivel a magyarországi lakóingatlanoknak csupán 72 százaléka rendelkezik ingatlanbiztosítással, amely fedezetet nyújthat az esetlegesen bekövetkező tűzkárokra.

Ez alapján még mindig sokan vannak olyanok, akik nem bírnak kellő védelemmel otthonukra, annak ellenére, hogy az ingatlanbiztosítás az ünnepi időszakon túl az év valamennyi napján védelmet ad az esetleges károkkal szemben, a biztosításkötés pedig online akár pillanatok alatt elvégezhető. „ Az Allianznál szeretnénk, ha a lakásbiztosítással rendelkezők aránya kedvező irányba változna, ezért az Allianz Online Otthonbiztosítást úgy alkottuk meg, hogy gyorskalkulátorunkon keresztül, mindössze néhány adat megadásával, pár perc alatt, akár mobilról is megköthetővé váljon. Így azonnal teljes biztonságban tudhatjuk magunkat, nemcsak az év végi, tűzkárok szempontjából fokozottan veszélyes időszakban, hanem egész évben is“ – hangsúlyozza Szőke Tamás, az Allianz Hungária Zrt. termék- és portfoliómenedzsment igazgatója, aki az általános, fokozott óvatosságra intésen, az elővigyázatosságon és lakásbiztosítás megkötésén túlmenően is szolgál néhány további hasznos tanáccsal, konkrét ajánlással annak érdekében, hogy az év vége tényleg csak az ünneplésről és ne a káreseményekről szóljon. Ekképpen érdemes kiemelt figyelemmel lennünk az alábbi eszközök használatára:

  • Gyertya: az égő gyertyákat, mécseseket ne tegyük gyúlékony anyagok/textíliák közelébe, illetve a mécsesek mellé használjunk nem éghető anyagú alátéteket.
  • Díszítés: ne alkalmazzunk rossz minőségű elektromos díszítéseket, kizárólag szaküzletben bevizsgált termékeket vásároljunk, mivel a nem ellenőrzött termékek az áramütés mellett, a rövidzárlat következményeként tüzet is okozhatnak. Mindenképpen győződjünk meg az áramos díszítések működőképességéről, mielőtt használnánk őket.
  • Tűzhely: a lakástüzek csaknem fele a konyhából indul ki, emiatt még a vidám ünnepi sürgés-forgás közben se feledkezzünk meg róla, hogy a konyha veszélyes terep is lehet, ezért az a legfontosabb, hogy beszerezzünk egy tűzoltókészüléket, amely lángolás esetén a legnagyobb segítség lehet részünkre, illetve a tűzhely környékén semmiképpen se felejtsünk éghető, könnyen lángra kapható anyagokat, tárgyakat.

Végül, amennyiben mégis bekövetkezne a baj, akkor se essünk pánikba, az alábbi útmutatást megfogadva járjunk el.

  • Abban az esetben, hogyha tüzet, füstöt észlelünk, haladéktalanul értesítsük a katasztrófavédelmet a központi 112-es segélyhívó telefonszámon.
  • Próbáljuk eloltani a keletkező lángokat, ám, ha olaj vagy zsír gyulladna meg, azt semmiképp se vízzel locsoljuk, mert akkor a tűz szétterjedhet, továbbá súlyos égési sérüléseket idézhet elő.
  • Ha elektromos berendezésünk kap lángra, válasszuk le a hálózatról és csak ezután oltsuk el vízzel.