Megugró káresemények a péntek 13-ai napokon - nem árt az óvatosság!

Allianz Hungária Zrt.
2017-ben már másodszorra jelez a naptár péntek 13-át. Sokunk fejében megfordul ilyenkor, hogy vajon van-e alapja a drámai számot övező baljóslatoknak, illetve, hogy hogyan tudnánk kitérni a fenyegető szerencsétlenségek elől. Tényleg van okunk az aggodalomra, elővigyázatosnak kell lennünk? Több kár keletkezik az adott napon? Az Allianz Hungária újfent választ ad a kérdésekre, elöljáróban pedig óva int mindenkit.

 

Idén már második alkalommal esik péntekre a hónap tizenharmadik napja. Ugyan a péntek és a 13-as szám összefonódása a szerencsétlen események bekövetkezésével már az ókortól kezdve él a köztudatban, ekképpen azt az ókori tökéletesség szimbólumának, a 12-es számnak az árnyékának is tartják,  ám mint péntek 13-a, először 1869-ben Gioachino Rossini zeneszerző életrajzában ütötte fel a fejét. A szám a keresztény vallásban Júdás, az áruló, a 13. vacsoravendég jelképe lett. Ez a negatív társítás hívta elő a jelenséget, hogy a szám puszta létezése is sok esetben megkérdőjelezhető : az angolszász társadalmakban sok esetben a mai napig keresnünk kell a 13-as házszámot, a 13-as hotelszobát, emeletet vagy éppen kórtermet.

Mi, Magyarországon különböző érzelmekkel viseltetünk péntek 13 iránt, így van, akit egyáltalán nem befolyásol a babona, létezik olyan, aki csupán egészséges mértékben válik óvatosabbá a balszerencsét jósló népi hiedelem folytán, ám olyanok is akadnak, akik annyira félnek a baljós események bekövetkeztétől az adott napon, hogy akár saját figyelmetlenségükből és feszültségükből kifolyólag idézik elő a kisebb balesetek bekövetkeztét.

Akár babonásak vagyunk, akár nem, nem tudjuk megkerülni a péntek 13-át. Évente legalább egyszer, de akad olyan év is, amikor háromszor jön szembe velünk. Bárhogy is gondolkodunk, a tapasztalatok szerint péntek 13-án valóban nem árt kicsit jobban odafigyelnünk magunkra és környezetünkre.  Néhány évvel ezelőtt az Allianz is statisztikákkal támasztotta alá a fokozott óvatosság szükségességét a baljós hangzatú napon, most újra megnéztünk, vajon változott-e valami és azt is, hogy mire számíthatunk.

Az Allianz Hungária tehát ismét megvizsgálták a nem-élet ágazat kárstatisztikáit, az eredmények alapján pedig elmondható, hogy valódi eltérés mutatható ki egy átlagos pénteki nap, illetve a péntek 13-án bekövetkezett károk számosságát tekintve. Mivel a 2017-es évben az októberi már a második 13-ra eső péntek, így a januári statisztikákkal kiválóan szemléltethetőek az ezen a napon megugró káresemények. Januárban ugyanis 915 darab káreseményt rögzítettek az Allianz Hungária munkatársai, mely szám a 2017. év januárjától-augusztusig terjedő időszak napi átlagánál 56,4%-kal nagyobb: egy átlagos napon mindössze 585 darab káresetről tesznek bejelentést az Ügyfeleink.

A statisztikáink szerint átlagosan jóval több kár éri ilyenkor a gépjárművekeinket is, töréskárok tekintetében 20-30%-kal magasabb ez az arány, 2017 januárjában pedig még a szokásosnál is nagyobb károk sújtották az autósokat péntek 13-án, ekkor mintegy kétszer annyi bejelentést kaptunk, 366 darabot az ilyenkor megszokott közel 200 helyett.

Lakásainkban is érdemes kiemelt figyelemmel lennünk, péntek 13-án átlagosan több mint kétszer annyi csőtörés kár keletkezik, mint egy másik napon, ez év januárjában pedig a háztartási balesetek száma is megközelítőleg 125%-kal volt magasabb az átlagosnál.  A kiugró számokat természetesen a rossz időjárás is befolyásolhatta, aznap több megyében fordult elő havazás, ónos-és jeges eső is, ugyanakkor érdemes a péntek 13-ai napokat elővigyázatossággal lennünk és felkészültséggel várnunk, hiszen egy megfelelő biztosítás segítségével hamar halvány emlékké szelídülhet a misztikus nap kellemetlensége.