Májusi eső aranyat ér, májusi vihar pusztítást ígér…

Allianz Hungária Zrt.

Az Allianz statisztikái szerint viharok tekintetében a május a legveszélyesebb hónap

Az elmúlt évek tapasztalatai szerint nem árt felkészülni, hiszen az Allianz Hungária Zrt. kárstatisztikái alapján májusban átlagosan háromszor annyi viharkár történik, mint az év többi hónapjában. Ez alól az idei év sem kivétel, május 1-15 között több mint 2500 viharkárról érkezett bejelentés a biztosítóhoz. A legsúlyosabb nap május 6-a volt, a májusi károk több mint 60 százaléka ezen a napon következett be.

 

Bár már javában tart a strandszezon, egy-két melegebb naptól eltekintve, a május idáig nem örvendeztette meg a vízparton pihenni vágyókat. A 2015 májusi időjárás azonban nem rendhagyó, az Allianz statisztikái szerint egyértelműen a május a legviharosabb hónap. 2009 és 2014 között összesen közel 29 ezer májusi viharral kapcsolatos kárbejelentés érkezett az Allianz Hungária Zrt.-hez, ami a hat év alatt bekövetkezett összes viharkár egynegyedét teszi ki. Míg a vizsgált időszakban havonta átlagosan több mint 1500 viharral kapcsolatos kárbejelentést regisztrált a biztosító, a májusi viharok kapcsán háromszor ennyi, átlagosan közel 4800 kárt jelentettek be.

2014. májusban az Ivett és a többi vihar okozott károkat, 44-szer több viharral kapcsolatos kárbejelentés (csaknem 6500 db) érkezett az Allianzhoz, mint a viharok szempontjából legcsendesebb, januári hónapban (150 db). Ebben a májusi időszakban a második legviharosabb hónaphoz, márciushoz képest is több mint kétszer annyi kár történt. Jellemzően egyre gyakoribbak a hirtelen lecsapó, nagyerejű viharok, a korábbi évekkel összevetve némi emelkedés tapasztalható a vihar jellegű károk volumenét illetően: az Allianz Hungária teljes kárráfordítása 2012-höz képest 16 százalékkal, 2013-hoz képest pedig 4 százalékkal emelkedett 2014-ben.

A vizsgált időszak legemlékezetesebb májusa 2010-ben volt, amikor Zsófia nevű szélvihar okozott nagy pusztítást, közel 30 000 vihar jellegű kárt jelentettek az Allianz Hungária Zrt.-nél.

Azonban az idei május sem kíméli a vagyontárgyainkat, május 1-15 között több mint 2500 vihar jellegű kárbejelentés érkezett az Allianzhoz a lakossági vagyonbiztosítások alapján. A legsúlyosabb nap május 6-a volt, a májusi károk több mint 60 százaléka ezen a napon következett be. A legtöbb kárbejelentés Bács-Kiskun, Csongrád és Tolna megyéből érkezett, viszont elkerülte Nógrád, Vas, Fejér, Komárom-Esztergom megyéket, legalábbis az Allianz Hungária statisztikái alapján.

Az Allianz jó tanácsai a viharos időjárásból származó károk megelőzésére:

 

  • A híradásokban, illetve az interneten érdemes nyomon követni a várható időjárást és a kiadott figyelmeztetéseket.
  • Viharos időjárás esetén ügyeljen arra, hogy a nyílászárók zárt állapotban legyenek.
  • Erős széljárásnál célszerű a teraszokon, erkélyeken minden könnyen mozdíthatót rögzíteni, vagy szélvédett helyre rakni.
  • Évente legalább egy alkalommal és az erős széllel járó időjárást követően javasolt a tetőburkolatok, tetőcserepek áttekintése, mellyel megelőzhetjük, hogy a már sérült tetőben további károk keletkezzenek, illetve elkerülhetjük, hogy a sérüléséből eredő nyíláson keresztül az eső az épületbe jutva további károkat okozzon.
  • Zivatar idején ajánlott az elektromos készülékek csatlakozóit kihúzni a konnektorból a villámlás okozta túlfeszültségből eredő károk megelőzése érdekében.
  • Mélyebben fekvő helyiségek, domboldali, hegyoldali ingatlanok esetében célszerű gondoskodni a megfelelő vízelvezetésről, nem csak a saját, hanem a közterületről bezúduló víz esetén is.
  • Viharjelzés esetén célszerű az autót garázsba, vagy fedett helyre vinni, ha ez nem megoldható, kerüljük a fák alatti parkolást.
  • A kényes mezőgazdasági növényzetet lehetőleg fóliázza le, a mezőgazdasági gépeket pedig állítsa be a tárolóba.

 

Májusi eső aranyat ér, májusi vihar pusztítást ígér