Egyre többen újítjuk fel a lakásunkat, a biztosítási érték követésére mégsem figyelünk

Allianz Hungária Zrt.

• A lakásbiztosítást megkötjük, és többet nem is foglalkozunk vele. Ez a gyakran elkövetett hiba sokba kerülhet számunkra egy esetleges káresemény bekövetkezésekor.

• Ha egy-egy jelentős értéknövekedéssel járó beruházást követően nem frissítjük szerződésünket, akkor előfordulhat, hogy a biztosítási összeg nem fedezi egy nagyobb kár helyreállítását.

A gazdasági nehézségek ellenére is töretlen a felújítási kedv

Az év végéhez közeledve egyre többet gondolkodunk a jövő évi terveinkről és arról, hogyan tudjuk megvalósítani azokat. Az ilyen projektek közé tartozik például egy lakásfelújítás vagy -korszerűsítés is, amit a GKI és a Masterplast közös kutatása alapján közel 800 ezer magyar háztartás tervez megvalósítani 2023 nyaráig. Ez százezerrel több, mint egy évvel ezelőtt. Talán pont az ellenkezőjét feltételeznénk, de a lakásfelújításra fordított összeg a jelenlegi infláció sújtotta gazdasági helyzetben is megtérülhet, hiszen egy energetikai korszerűsítéssel, napkollektorok felszerelésével vagy csupán a szigetelés modernizálásával is jelentősen csökkenthetjük a havi rezsikiadásainkat. Azonban fontos észben tartani, hogy egy felújítás növeli az ingatlanunk értékét, ezért a lakásbiztosításunkat is célszerű felülvizsgálni annak érdekében, hogy elkerüljük az alulbiztosítottságot. Az Allianz Hungária szakértője tanácsokat ad, hogy mit érdemes átgondolnunk ezzel kapcsolatban.

Egy-egy nagyobb volumenű beruházás, mint például hozzáépítés, tetőtér beépítés, emeletráépítés, energiatakarékos megoldások alkalmazása, felújítás vagy korszerűsítés olyan mértékű ingatlan értékemelkedést jelenthetnek, amelynek megfelelő lekövetésére és érvényesítésére az évenkénti indexálás[1] nem feltétlenül elegendő. Hasonló a helyzet az újabb műszaki cikkek vagy a korábbinál értékesebb berendezések, bútorok, egyéb ingóságok vásárlása miatti értéknövekedés esetén is, így fennállhat az alulbiztosítottság veszélye.

Lakásfelújítás


Átlagosan 3, 4 lakásban éljük le az életünket[2], a lakásbiztosításunkhoz viszont beköltözés után sok esetben nem nyúlunk többet

„Tapasztalatunk szerint a lakásbiztosítások többségét az ingatlanokba való beköltözéskor kötik, és évről-évre automatikusan hosszabbítják érdemi változtatás nélkül, holott egy ingatlan a benne lévő ingóságainkkal együtt a legértékesebb vagyonunk. Gondoljunk csak bele, átlagosan mennyi ideig lakunk egy helyen életünk során (statisztikák szerint átlagosan 3,4 lakásban élünk életünk során), és a beköltözéshez képest mennyi mindennel gazdagítjuk azt az évek alatt, legyen szó akár ingóságokról vagy az épület felújításáról, bővítéséről. Ha ezt nem követjük a biztosításunk rendszeres átvizsgálásával, akkor az otthonunk alulbiztosítottá válhat. Vagyis a biztosítási szerződésben meghatározott összeg alacsonyabb, mint az ingatlan helyreállítási értéke, illetve a biztosított vagyontárgy újra beszerzési értéke. A problémára viszont az esetek többségében csak a káreset megtörténte után, a kárszakértői felmérés során derül fény” – magyarázza Tollmayer György, az Allianz Hungária Zrt. lakossági vagyon termék-és portfólió menedzsment osztályának vezetője. 

Egy, az otthonunkban bekövetkező káresemény ügyintézésekor pedig a biztosító az aktuális szerződésben szereplő fedezetek és értékek alapján téríti meg a kárunkat. Tehát, ha például egy-egy jelentős értéknövekedéssel járó beruházásokat követően nem frissítjük szerződésünket, vagy az éves indexálás során a létrejött szerződés biztosítási összege és díja nem tudja követni a piaci árak és az infláció miatt megnövekedett helyreállítási költségeket, akkor előfordulhat, hogy a biztosítási összeg nem fedezi egy nagyobb kár helyreállítását. „Éppen ezért nagyon fontos, hogy szerződéskötéskor pontosan meghatározzuk a biztosítani kívánt ingatlan paramétereit és a vagyontárgyak értékét, illetve felújítástól függetlenül is évente legalább egyszer érdemes felülvizsgálni, és szükség esetén megújítani az érvényben lévő szerződésünket. Hiszen az életmódunk, az otthonunk, ezzel együtt pedig az igényeink, illetve az elérhető biztosítási konstrukciók is változhatnak” – teszi hozzá a szakember. 

Ezeket a kérdéseket érdemes feltenni magunknak 

Az alábbi kérdések mentén érdemes évente felülvizsgálni a lakásbiztosításunkat: 

- Mennyivel növekedett az ingatlanunk értéke? Milyen berendezések kerültek a lakásba/házba, illetve a tetőre (pl. napelem)? 

- Mennyivel gyarapodott a felújítás által az ingóságaink értéke? Milyen új eszközök, műszaki berendezések, bútorok kerültek az otthonunkba? 

- Mennyivel növekedett az ingatlanunk mérete, pl. hozzáépítés esetén? 

- Milyen kockázatoktól tartunk? Milyen káraink keletkezhetnek, illetve mi jelenti számunkra a legnagyobb veszélyt?

- Szeretnénk-e bajlódni egy káreseményt követően a kialakult veszélyelhárításhoz szükséges szakemberek felkutatásával, vagy inkább rábíznánk az ügyintézést a biztosítóra?

- Milyen biztosításra és kapcsolódó szolgáltatásokra van szükségünk? Milyen speciális igényeink vannak?

[1] A biztosítók évente egyszer, jellemzően a biztosítási évfordulókor megemelik a kötvények biztosítási összegét, ezzel arányosan pedig a kapcsolódó biztosítási díjat a biztosítások értékállóságának megőrzése érdekében. Az indexálás mértékét KSH adatok alapján minden biztosító maga határozza meg.

[2] „Miben élünk? - A 2015. évi lakásfelmérés főbb eredményei”, Központi Statisztikai Hivatal, 32. oldal: https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/pdf/miben_elunk15.pdf