Labdarúgó-világbajnokság: Milyen problémák merülhetnek fel nagyobb sportesemények kapcsán?

Allianz Hungária Zrt.

Egy olyan nagy sportesemény szervezése, mint a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokság, minden érintett – a vendéglátó ország és a szervezők, a szponzorok és a műsorszolgáltatók, illetve a játékosok és a szurkolók – számára különböző kockázatokat rejt magában. 

A szórakoztatóipari biztosítást kínáló társaságok, mint például az Allianz, segítséget nyújtanak mindenfajta nehézség vagy szerencsétlenség megoldásában, hogy a „világ legnagyobb show-ja“ a tervek szerint folytatódhasson.

 

Júniusban villámlás, mennydörgés és jégeső miatt két órával el kellett halasztani a Németország–Ausztria felkészülési mérkőzést. A barátságtalan időjárás nemcsak a lelátón ülő szurkolóknak jelentett kellemetlenséget, hanem anyagi kárt okozott a hirdetőknek és a szervezőknek is. Az időjárási jelenségek mellett természeti katasztrófák, járványok és terrortámadások is okozhatják egy nagyobb sportesemény elhalasztását vagy a legrosszabb esetben lemondását.

Szerencsére eddig még soha nem került sor arra, hogy egy labdarúgó-világbajnokságot meg kelljen szakítani, vagy el kelljen halasztani. Ha azonban egy egyszerű áramszünet vagy közvetítési hiba miatt a nyitóünnepség akár csak pár perccel is később kezdődne, az ezzel járó reklámidő-kiesés világszerte veszteséget okozna a televíziótársaságok számára. Emellett utazási és egészségi kockázatok is fennállnak: ilyen lehet például az, ha egy huligán megsebesít egy nézőt, a hiányos biztonsági intézkedések miatt megsérül egy szurkoló, vagy egy durva szabálytalanság véget vet valamely játékos labdarúgó-karrierjének.

„Biztosítás nélkül nem lenne világbajnokság, nem lenne olimpia, sőt nem lenne szervezett élsport.”

„Minden nagy sportesemény számos – nagy és kicsi, valószínűsíthető és nem valószínűsíthető – kockázattal jár. Egyben biztosak lehetünk: senki sem képes egyedül viselni ezt a sokféle kockázatot” – magyarázta Michael Furtschegger, az Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) üzletág film- és szórakoztatóipari biztosítási szakértője. „Biztosítás nélkül nem lenne világbajnokság, nem lenne olimpia, sőt nem lenne szervezett élsport.”

A biztosítási ágazat szinte teljes védelmet nyújt a nagy rendezvények minden eshetőségére, a stadionok építésétől kezdve a rendezvények elmaradásán és a szervezők és szponzorok anyagi kárán keresztül a szurkolók vagy játékosok egészségi és utazási kockázataiig. A 2010-es dél-afrikai világbajnokság vonatozásában a Lloyds közel 9 milliárd amerikai dollárra becsülte a biztosítások volumenét, és ebből 4,8 milliárdra csak a stadionok és edzőhelyek biztosítását. „Ezek a biztosítási összegek idén Oroszországban a nagymértékű beruházások miatt várhatóan még magasabbak lesznek” – véli Furtschegger. Oroszország hivatalosan közel 12 milliárd amerikai dollárnyi költséggel számol a világbajnokság kapcsán, és ez az összeg nem tartalmazza a stadionok és az infrastruktúra kiépítésének és felújításának költségeit.

A tárgyi és felelősségi kockázatok fedezete nagy sportesemények idején a szabványeljárás része. Ugyanakkor egyre több, a világbajnokságban közvetlenül vagy közvetve érintett vállalatok speciális igényeire szabott biztosítási megoldás jön létre. Ide tartoznak például a meghatározott díjak megszerzésének esetére („Prize Indemnity”) vagy egy promóció vártnál nagyobb sikerére („Over-redemption”) fedezetet nyújtó kötvények, amelyek a sportesemény váratlan végeredménye esetén enyhítik a – legalábbis az egyik fél számára fájdalmas – pénzügyi veszteséget: például abban az esetben, ha egy kereskedelmi láncnak komoly kiadásokat kellene fedeznie, mert kedvezmény- és pénzvisszafizetési akciókkal kapcsolta össze a nemzeti válogatott győzelmét, és az végül ténylegesen bekövetkezik. A válogatottak is képeznek maguknak pénzügyi tartalékokat a játékosokkal szemben szerződésben vállalt bónuszfizetések teljesítésére. „Abban a legkevésbé sem várható esetben, hogy Nigéria bekerül a döntőbe, valószínűleg magas jutalom járna a játékosoknak, ez azonban meghaladná a nemzeti labdarúgó-szövetség anyagi lehetőségeit. Ilyen esetekben is elképzelhető lehet egy biztosítási megoldás” – mondta Furtschegger.

A FIFA, az oroszországi szervezők, a szponzorok és a médiavállalatok, valamint a nemzeti válogatottak már jó előre gondoskodnak a biztosítási védelemről. Az AGCS szakértői már jóval a rendezvény kezdete előtt felmérték a helyi, oroszországi kockázatokat, és megkötötték a megfelelő szerződéseket. „Akinek most lenne szüksége biztosításra, az igencsak el lenne késve” – fűzte hozzá Furtschegger.

Labdarúgó-világbajnokság: Milyen problémák történhetnek nagyobb sportesemények során, és hogyan segítik elő a biztosítók, hogy a műsor folytatódhasson?