Az elmúlt napokban tapasztalt Ivett névre keresztelt szélvihar és az azt kísérő esők által okozott károk száma az Allianz Hungária Zrt.-hez érkezett bejelentések alapján több mint 1300 darab, az ügyfelek által becsült kár értéke megközelíti a 80 millió Forintot. 2010 májusában a Zsófia nevű szélvihar okozott nagy pusztítást, abban a hónapban közel 30 000 vihar jellegű kárt jelentettek az Allianz Hungária Zrt.-nél.

„Míg az elmúlt három év májusi hónapjaiban átlagosan 5000 viharral kapcsolatos kárbejelentés érkezett, a Zsófia viharról is emlékezetessé vált 2010 májusában volt olyan nap, amikor ez a szám meghaladta a 8000-t. A május 13-i adatok alapján 2014 májusában eddig közel 2600 viharral kapcsolatos kárt regisztráltunk” – mondta Horváth Andrea, az Allianz Hungária Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Az Allianz Hungária tapasztalatai alapján a viharkárokkal kapcsolatos bejelentések magasabb arányban érkeznek az internetes kárbejelentő felületen keresztül, míg az egyéb lakásbiztosítási károkat 29 százalékban, a viharral kapcsolatos károkat több mint 45 százalékban jelentik be ezen a csatornán.

Az ország egész területére jellemző, hogy egyre gyakoribbak a hirtelen lecsapó, nagyerejű viharok, amelyek sokszor járnak jégesővel és villámcsapásokkal. Ezek az időjárási hatások legtöbbször kivédhetetlenek, de a károk mielőbbi helyreállítására fel lehet készülni az otthon- és a lakóközösség-biztosítás segítségével. Az Allianz otthonbiztosításának már az alapbiztosítása is fedezetet nyújt a szélsőséges időjárási jelenségek okozta károkra.

Bejelentést követően a kárszakértő 1 munkanapon belül felveszi a kapcsolatot az ügyfelekkel, és várhatóan 2-3 napon belül felméri a károkat. A kárbejelentéseket az Allianz folyamatosan fogadja az interneten a www.allianz.hu weblapon, a telefonos ügyfélszolgálaton hétköznap 8.00-18.00 óráig, csütörtökön hosszított nyitvatartási időben 8.00-20.00 óráig hívható +36 (1/20/30/70) 421-1-421-es telefonszámon.

Jó tanácsok viharos időjárásból származó károk enyhítésére:

• A tetőt ért kisebb károsodások esetén javasolt ideiglenes fóliázás készítése a sérült szakaszon, a további károk megelőzése érdekében.
  • A kárszakértő megérkezéséig javasolt a káresetből visszamaradó törmelékek megőrzése, mely a pontos kárfelmérést segíti, így a kárfelmérés és a kifizetés menete is gyorsítható.
  • Amennyiben lehetősége van rá, a keletkezett károsodások lefényképezésével szintén segítheti az egyszerűbb és gyorsabb kárfelmérést.

Jó tanácsok viharos időjárásból származó károk megelőzésére

• Viharos időjárás esetén ügyeljen arra, hogy a nyílászárók zárt állapotban legyenek.
  • Erős széljárásnál célszerű a teraszokon, erkélyeken minden könnyen mozdíthatót rögzíteni, vagy szélvédett helyre rakni.
  • Évente legalább egy alkalommal és az erős széllel járó időjárást követően javasolt a tetőburkolatok, tetőcserepek áttekintése, mellyel megelőzhetjük, hogy a már sérült tetőben további károk keletkezzenek, illetve elkerülhetjük, hogy a sérüléséből eredő nyíláson keresztül az eső az épületbe jutva további károkat okozzon.
  • Zivatar idején célszerű az elektromos készülékek csatlakozóit kihúzni a konnektorból a villámlás okozta túlfeszültségből eredő károk megelőzése érdekében.
  • Mélyebben fekvő helyiségek, domboldali, hegyoldali ingatlanok esetében célszerű gondoskodni a megfelelő vízelvezetésről, nem csak a saját, hanem a közterületről bezúduló víz esetén is.
  • A híradásokban illetve az Interneten érdemes nyomon követni a várható időjárást és a kiadott figyelmeztetéseket, valamint a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapját és okostelefonokra és táblagépekre készített vészjelző alkalmazását.

Ki a veszélyesebb, Ivett vagy Zsófia?