Utazás a jövőbe

Ma már nem igazán számít különlegesnek, ha valaki megéri a 90. születésnapját. Ráadásul a 100 évesek száma is egyre nő. Az ENSZ legújabb becslései szerint a világon a 100 éves vagy idősebb emberek száma 2050-re megtízszereződik, és a mai 320 000-ről 3,2 millióra emelkedik.

A 19. század közepén Európában a legmagasabb várható élettartam csak 46 év körül volt. Az elmúlt 150 évben a körülmények alapvetően megváltoztak, aminek köszönhetően a várható élettartam világszinten egyenletesen emelkedett, mára csaknem megduplázódott. A hosszú élet pozitív irányba való változása a hatalmas társadalmi, orvosi és szociális fejlődés eredménye, de megvan a  maga  ára is, hiszen a hosszantartó időskor gyakran komoly, elhúzódó betegségeket eredményez.

Reményre adhat azonban okot, hogy sok kutató szerint a hosszabb élettartam azt is jelenti, hogy tovább vagyunk egészségesek, és az öregedés az élet egyre későbbi szakaszaiban fog kezdődni. A szüleinkkel összehasonlítva mi már jóval hosszabb életre számíthatunk, és ennek nagy részét egészségben tölthetjük el. Sokan félnek az öregedéstől, és sokan hiszik azt, hogy az időskor egy boldogtalan életszakasz. A felmérésekből azonban az derül ki, hogy több idős ember boldogabbnak érzi magát, mint a tizenévesek, és sok 75 éves ugyanolyan szintű boldogságról számol be, mint a 40 évesek.

Bár a saját jövőnket nézve mindez jó hírnek számíthat, a társadalom szempontjából nehézségeket is jelent, hiszen a gyermekszületések  számában nem figyelhető meg felfele ívelő tendencia, így folyamatosan emelkedik az idős emberek aránya. A becslések szerint ma 89 millió európai, vagyis az Európai Unió lakosságának körülbelül 18 százaléka 65 évnél idősebb, az előrejelzések szerint 2060-ra ez az arány csaknem megduplázódik és a teljes népesség egyharmada ebbe a korcsoportba fog tartozni. Jelenleg Magyarországon is az európaihoz hasonló ez az arány, de a KSH szerint 2050-re megközelítheti akár a 30 százalékot is. Az elkövetkezendő évtizedek egyik legjelentősebb társadalmi kihívása, hogy miként lesz képes az egyre csökkenő számú aktív lakosság eltartani az idősebb korosztályt.

Mint minden egyéb társadalmi változás, ez a trend is jelentős kihívást és lehetőséget jelent egyszerre. Egy biztos: a téma jelentőségét semmiképp nem lehet figyelmen kívül hagyni, és mindannyiunknak el kell kezdenie foglalkoznia saját jövőjével, és fel kell készülnie az időskorra. Ezt a célt szolgálja az Allianz által szervezett „Így lehetek 100 éves” című kiállítás is, amely a saját jövőnkbe kalauzol el bennünket. A demográfiai érdekességek és információk mellett, a látogatók megadott tényezők alapján megnézhetik, hány gyerekük lesz, várhatóan hány éves korukig élnek majd és levelet írhatnak a jövőbe. Az időskori tükör segítségével pedig megnézhetjük, hogyan nézünk ki majd 100 éves korunkban, megcsodálhatjuk saját ráncainkat – legjobb, ha már most elkezdünk megbarátkozni velük.