Az elmúlt hetekben tapasztalt viharos időjárással kapcsolatosan, július 1. és augusztus 7. között közel 8500 darab kárbejelentés érkezett az Allianz Hungáriához a lakossági vagyonbiztosítások alapján. Az ügyfelek által előzetesen becsült kár értéke megközelíti az 500 millió forintot. Az augusztus 6-i vihar kapcsán az Allianz újabb közel 2000 darab bejelentésre számít.

Az Allianz lakossági vagyon kárstatisztikái alapján 2014-ben a májusi hónap volt a legkiemelkedőbb a viharokkal összefüggésbe hozható káresetek darabszámát tekintve, hiszen több mint 8500 darab ilyen jellegű bejelentés érkezett, ami a többi hónap átlagának ötszöröse. A káresetek többségét a hónap közepén tomboló, Ivett névre keresztelt szélvihar és az azt kísérő esők okozták. A második legveszélyesebb hónapnak ilyen szempontból azonban a július bizonyult, hiszen ekkor az Allianzhoz beérkezett, viharokkal kapcsolatos kárbejelentések száma megközelítette az 5000 darabot, a becsült kár mértéke csaknem 300 millió forintra rúg. Ebben az időszakban jelentős károkat okozott a villámlás is, hiszen a káresetek csaknem fele a villámcsapás indukciós hatásából adódott.

Az elmúlt öt évből háromban a júliusi hónap volt a legveszélyesebb a viharos időjárás által okozott károk tekintetében. Az Allianz Hungária Zrt.-hez ezekben az években, vagyis 2009-ben, 2011-ben és 2012-ben beérkezett, viharral kapcsolatos kárbejelentések számának több, mint 30 százaléka a hetedik hónapban történt. Azonban az év többi hónapjára is jellemző, hogy egyre gyakoribbak a hirtelen lecsapó, nagyerejű viharok. 2014. július végéig az Allianz Hungáriához, a lakossági vagyonbiztosítások terhére bejelentett, viharos időjárással összefüggésbe hozható kárbejelentések száma megközelíti a 20 ezer a darabot, a kártérítés összege pedig az 1 milliárd forintot. 2009 és 2013 között az Allianz összesen több, mint 95 ezer viharral kapcsolatos kárbejelentést regisztrált, ezeknek csaknem 45 százaléka a nyári szélsőséges időjárásnak köszönhető.

Általánosságban elmondható, hogy a viharokkal gyakran jár együtt villámcsapás és jégeső, de emellett jelentős károkat okoz a szélvihar a felhőszakadás is. Az idei évben a kárbejelentések első sorban az épületek tetőszerkezetében keletkezett károkról, szél által lefújt tetőcserepekről és a tetőkre rádőlt nagyobb faágakról szóltak. Az erős szél (még egy karbantartott épület esetében is) megbonthatja, rongálhatja a tetőszerkezetet, a kéményeket, fákat dönthet az épületekre. A jégeső (különösen az utóbbi időben többször előforduló nagyobb méretű jégszemek) károsítja az épületetek tetőfedését, a redőnyöket, betörheti az ablakot, és a homlokzatokon is kárt okozhat. A lezúduló csapadék leáztatja az épületet, a burkolatokat, berendezést, elöntheti a pincét. A villámcsapás tüzet is okozhat, és nagyon gyakran a villám okozta túlfeszültség az elektronikus berendezési tárgyainkat teheti tönkre. A vihar okozta károk miatt akár életveszélyessé, lakhatatlanná is válhat az épület.

Ezek az időjárási hatások legtöbbször kivédhetetlenek, de a károk mielőbbi helyreállítására fel lehet készülni az otthon- és a lakóközösség-biztosítás segítségével. Az Allianz otthonbiztosításának már az alapbiztosítása is fedezetet nyújt a szélsőséges időjárási jelenségek okozta károkra.

Az augusztus 6-i vihar kapcsán az Allianz újabb csaknem 2000 darab bejelentésre számít, amiből adódóan a telefonos ügyfélszolgálaton várhatóan megnövekszik a várakozási idő. Éppen ezért érdemes a https://ugyfelportal.allianz.hu/pportal_claim_search/ online felületet használni, ahol az Allianz folyamatosan, a nap 24 órájában fogadja a kárbejelentéseket. Bejelentést követően a kárszakértő 1 munkanapon belül felveszi a kapcsolatot az ügyfelekkel, és várhatóan 2-3 napon belül felméri a károkat.
 

Jó tanácsok viharos időjárásból származó károk enyhítésére:

 • A tetőt ért kisebb károsodások esetén javasolt ideiglenes fóliázás készítése a sérült szakaszon, a további károk megelőzése érdekében.
 • A kárszakértő megérkezéséig javasolt a káresetből visszamaradó törmelékek megőrzése, mely a pontos kárfelmérést segíti, így a kárfelmérés és a kifizetés menete is gyorsítható.
 • Amennyiben lehetősége van rá, a keletkezett károsodások lefényképezésével szintén segítheti az egyszerűbb és gyorsabb kárfelmérést.
   

Jó tanácsok viharos időjárásból származó károk megelőzésére:

 • Viharos időjárás esetén ügyeljen arra, hogy a nyílászárók zárt állapotban legyenek.
 • Erős széljárásnál célszerű a teraszokon, erkélyeken minden könnyen mozdíthatót rögzíteni, vagy szélvédett helyre rakni.
 • Évente legalább egy alkalommal és az erős széllel járó időjárást követően javasolt a tetőburkolatok, tetőcserepek áttekintése, mellyel megelőzhetjük, hogy a már sérült tetőben további károk keletkezzenek, illetve elkerülhetjük, hogy a sérüléséből eredő nyíláson keresztül az eső az épületbe jutva további károkat okozzon.
 • Zivatar idején célszerű az elektromos készülékek csatlakozóit kihúzni a konnektorból a villámlás okozta túlfeszültségből eredő károk megelőzése érdekében.
 • Mélyebben fekvő helyiségek, domboldali, hegyoldali ingatlanok esetében célszerű gondoskodni a megfelelő vízelvezetésről, nem csak a saját, hanem a közterületről bezúduló víz esetén is.
 • A híradásokban illetve az Interneten érdemes nyomon követni a várható időjárást és a kiadott figyelmeztetéseket, valamint a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapját és okostelefonokra és táblagépekre készített vészjelző alkalmazását.