Továbbra is Horvátország és Görögország a legnépszerűbb úti cél

 

Allianz Hungária Zrt.
A nyári időszakban jelentősen megemelkedik a külföldre utazók száma, és jellemzően hosszabb időtartamra utaznak, mint az év többi hónapjában. A magyarok jelentős része továbbra is belföldön nyaral, a külföldi úti célok közül Horvátország és Görögország a legnépszerűbb. Az Allianz statisztikáiból és a 2013-ban végzett – nem reprezentatív mintán alapuló – Facebookos felmérés eredményeiből érdekes kép rajzolódik ki a magyarok utazási szokásairól.

Az Allianz tapasztalatai szerint június közepétől kezdve egészen augusztus végéig jelentősen emelkedik az utasbiztosítási kötések száma. Míg a március-május és október-novemberi hónapokban az 5-7 napos időszakok a jellemzőek, a csúcsszezont jelentő júliusban és augusztusban általában legalább 2 hétre kötnek biztosítást. Az Allianz Facebookon végzett felmérése alapján a legmagasabb arányban a 60 év felettiek utaznak 2 hétnél hosszabb időtartamra.

A kérdőív alapján azok, akik terveznek utazást túlnyomó többségben (86%-ban) családjukkal vagy párjukkal utaznak. Baráti társasággal a megkérdezettek 9 százaléka, míg egyedül, vagy szervezett csoportos utazás keretein belül csupán 2 százalékuk utazik. Ezzel szemben a szerződések több, mint fele 1 főre vonatkozik, bár a nyári hónapokban az átlagosnál magasabb a több biztosítottra vonatkozó szerződések aránya.

A felmérés azt mutatja, hogy a magyarok számára a belföldi utazás még mindig nagyon népszerű, 58 százalékuk választja ezt a formáját a pihenésnek. A KSH adatai szerint 2013-ban a magyar lakosság összesen 16 millió (db) külföldi utazást tett, ebből 31,6 millió napot turisztikai céllal töltött külföldön. A legnépszerűbb úti célok Horvátország (56 %) és Görögország (37 %), de akadnak olyanok is, akik Nicaraguában, az Egyesült Államokban vagy a Maldív szigeteken töltik a szabadságukat. Az utasbiztosítások 94 százaléka európai országokra szól., Az Európán kívüli célországra vonatkozóan arányaiban áprilisban és novemberben kötnek leginkább biztosítást.

„A nyaralás alatt is adódhatnak olyan kellemetlen meglepetések, amik megkeseríthetik a gondtalan kikapcsolódás élményét., Ezekre a váratlan helyzetekre mindenkinek fel kell készülnie. A felmérésben feltett kérdésekre adott válaszokból megállapítható, hogy a magyarok jelentős része tudatosan felkészül a vakációra, hiszen a külföldre utazók több, mint 90 százaléka köt utasbiztosítást. Azokat, akik 2014. július 1. és július 31. közötti időszakra kötnek az Allianznál utasbiztosítást, 10 százalék kedvezménnyel* jutalmazzuk”—mondta Kádár Péter, az Allianz Hungária Zrt. életbiztosítási igazgatója.

 

*A kedvezménnyel kapcsolatos részletekről ide kattintva olvashat bővebben