Mától lehet pályázni a mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatásra. A korábbi évek tapasztalatai alapján a jég és viharkárok jelentik a legnagyobb veszélyforrást a mezőgazdaságból élők számára. Egyre több termelő köt biztosítást, hogy rendelkezésre álljon a megfelelő fedezet a bajban.

 

Az elmúlt évek megmutatták, hogy az extrém időjárási körülmények kellemetlen meglepetéseket okozhatnak, ami komoly veszélyt jelenthet a mezőgazdaságból élők pénzügyi biztonságára. Kár esetén a díjtámogatott növénybiztosítás jelentős anyagi kompenzációt nyújt, hiszen 2015-ben több mint 2000 darab kárbejelentés érkezett a szerződések alapján az Allianzhoz. A legjellemzőbb kár okot a jég jelentette.

 

„Örömmel tapasztaltuk, hogy az elmúlt években megnőtt azoknak a pénzügyileg tudatos gazdáknak a száma, akik maguk szeretnének gondoskodni jövőjük biztonságáról – mondta Kozek András, az Allianz Hungária Zrt. vezérigazgató-helyettese. – A 2012-ben bevezetett díjtámogatott növénybiztosítás hatékony szerepét az öngondoskodási hajlandóság erősödésében mi sem mutatja jobban, mint hogy a 3 milliárd forintos támogatási keretet több mint 1 milliárd forinttal túligényelték.”

Pozitív hír, hogy az újonnan meghirdetett Pályázati felhívás alapján a 2016. évre rendelkezésre álló támogatási összeg 4 milliárd forintra nőtt. A gazdálkodók a mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatásra március 16-tól pályázhatnak. Az Allianz tapasztalata szerint a nagyok mellett egyre több kistermelő is köt biztosítást, hiszen az időjárás bizonytalanságából fakadó veszélynek ők vannak leginkább kitéve. Kevesebb a felhasználható pénzállományuk, amivel biztonságosan áthidalhatók a gazdálkodás veszteséges periódusai, vagy amivel újabb fejlesztésbe foghatnak.

Kárnemek tekintetében a leggyakoribb a jégeső- és viharkárokra történő biztosításkötés, de az „A” típusú csomagbiztosítás is egyre népszerűbb, melyben kilenc kárnem együttes kötésére van lehetőség. Az Allianz Mezőgazdasági növénybiztosítás elnevezésű termékéből az „A”, „B”, „C” szerződéstípusokra vehető igénybe díjtámogatás. Az „A” típusú mezőgazdasági biztosítás csomag nyújtja a legszélesebb fedezeti kört. Idén bevezetett újdonság, hogy már őszi fagykárra is fedezetet kínál a díjtámogatott növénybiztosítási szerződés.

A növénybiztosítási szerződések megkötésére - az üzletkötők számára - tavaly óta lehetőség van az Allianz növénybiztosítási szerződés megkötésére és karbantartására alkalmas központi elektronikus felületén is. „A felület segítségével a biztosított területre vonatkozó műholdas képekből biomassza térképek készíthetők, melyek mutatják a vegetáció állapotát. A területekhez rendelt satellite alapú nyilvántartás további előnye a kárrendezés területén is megmutatkozik a korábbiaknál sokkal pontosabb, a műholdak által rögzített képek alapján történő kárérték meghatározásával” – hangsúlyozta Kozek András.

 

Egyre tudatosabbak a magyar gazdák