Egy kézben összpontosulhat a lakóközösség biztosítása

 

Allianz Hungária Zrt.
Pezseg a lakáspiac Magyarországon, a válság óta nem cserélt ennyi lakás gazdát, és az albérletek iránt is jelentős kereslet mutatkozik az elmúlt időszakban. A társasházi biztosítások esetében számtalanszor kiderül, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, mire vonatkozik pontosan a társasház biztosítása, vagy mi a teendő kár esetén. Az Allianz Lakóközösség-biztosítás Plusz csomagja szinte minden kárra kínál fedezetet a bajban, emellett lehetőséget nyújt a közös képviselőknek az egyszerűsített online ügyintézésre.

Az elmúlt időszakban fellendülni látszik a lakáspiac, ez egyben azt is jelentené, hogy a társasházi albetétek lakásbiztosításai is lekövetik a piaci változásokat és rendszeresen módosulnak. De ez nem törvényszerű. Ahogyan a lakossági szegmensben is előfordul az alulbiztosítottság, úgy a társasházak esetében is beszélhetünk erről a jelenségről. Amennyiben bővül az albetétek száma például egy tetőtér beépítés esetén, a biztosítási fedezetet érdemes felülvizsgálni. „A társasházi biztosítások esetében számtalanszor kiderül, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, mire vonatkozik pontosan a társasház biztosítása, milyen kiegészítő fedezetek választhatók a meglévő biztosítás mellé, vagy mi a teendő egy bekövetkezett társasházi kár esetén, illetve hogyan kerülhető el az alulbiztosítottság” – fogalmazza meg a problémát Szőke Tamás, az Allianz Hungária Zrt. nem-életbiztosításokért felelős igazgatója.

 

A megfelelő biztosítás fedezetet nyújthat a keletkezett károkra

A jelentősége ellenére a társasházak egy részére még ma sem kötnek megfelelő vagyon- és felelősségbiztosítást a lakók, illetve különböző alapokból próbálják fedezni a felmerülő károkat. Pedig akár önhibánkon kívül okozott kár esetén is sokmilliós kártérítési felelősség terhelhet minket. Keletkezhetnek olyan károk a társasházban, amelyeket a biztosító az egyéni lakásbiztosítás alapján nem térít. Ilyen lehet például az a csőtörés kár, amikor nem a lakáshoz tartozó csővezeték törik el, hanem a közös részbe számító felszálló vezeték. Biztosítás nélkül a javítás a ház tartalékából fedezhető, de rosszabb esetben akár a közös költséget növelheti vagy konkrétan a lakókat terhelheti, mint egyszeri nagy összegű kiadás. Ha új lakásba költözünk, mindenképp járjunk utána, rendelkezik-e az adott lakóközösség biztosítással, és kérjünk információt a közösség képviselőjétől arról, mire szól a szerződés.

 

Biztosítsuk saját vagyontárgyainkat és ingóságainkat is

Fontos hangsúlyozni, hogy még ha a lakóközösség egészére is kötik meg a biztosítást, önmagában a társasház biztosítása nem fedezheti a lakók összes felmerülő kárát. Potenciális károsultként érdemes a saját vagyontárgyainkat és ingóságainkat is biztosítani. Az új Allianz lakóközösség-biztosítás a lakóépület, a közösségi ingóságok és a külön tulajdonú lakások védelmére egyaránt kiterjedhet. A lakók azt is választhatják, hogy a lakóközösség-biztosítással ne csak a közös, illetve külön tulajdonú épületrészeket vonják fedezetbe, hanem a saját lakásaikban lévő, saját tulajdonú háztartási ingóságaikra is kiterjeszthető a fedezet. Sőt, a közös tárolókban elhelyezett saját háztartási ingóságok, pl. babakocsik, kerékpárok is fedezetbe vonhatók. Amennyiben egy társasház biztosítása az Allianz Hungária kezelésében van, akkor a társasház lakói a lakóközösség-biztosítás alapján feleslegessé vált kockázatok kihagyásával kedvezőbb díjon biztosíthatja a lakását, a lakossági és a lakóközösségi biztosítási konstrukciók ugyanis megfeleltethetők egymásnak.

 

Gondoljunk a mindennapi bosszúságok okozta károkra

Az új Lakóközösség-biztosítás Plusz számos olyan kiegészítő biztosítási fedezetet is tartalmaz, amely megkíméli a lakók és a közös képviselők életét a mindennapi bosszúságoktól. Ilyen pl. a vandalizmus biztosítás, amely többek között az épületen keletkező graffiti károkra, a bejárati ajtók, kapunyitó rendszerek megrongálására nyújt fedezetet. Az elfolyt víz biztosítás pedig a vízvezetékek csőtöréskára következtében elfolyt vezetékes víz miatti többletvízdíj térítésére alkalmas. Emellett lehetőség van a garázsban tárolt gépjárművek biztosítására is, amely a vagyonbiztosítás biztosítási eseményei miatt keletkezett károkra nyújt térítést. Előfordulhat, hogy ünnepnapon, vagy hétvégén történik meg a baj. Ilyenkor az Assistance kiegészítő biztosítás nyújthat segítséget, ugyanis az egész ország területén 0-24 órában, az év minden napján elérhető a csőtörés, üvegtörés, tetőkárosodás és zársegély szolgáltatás. Szintén új kiegészítő fedezetként jelenik meg a közös tulajdonban álló központi kazán géptörésére, valamint a liftgéptörés esetére nyújtott biztosítás. A balesetszerűen bekövetkezett károk téríthetők vele.

 

Válasszuk az egyszerű kárbejelentést és portfólió kezelést                

A piaci igényekre reagálva az Allianz a megújított biztosítási termékben lehetővé tette a közös képviselő általi portfólió-kezelést is: a lakóközösség által megbízott képviselőnek lehetősége van az Allianz Ügyfélportálon történő regisztrációt követően egyetlen belépéssel elérni valamennyi általa kezelt társasház szerződését. „Ez azért előnyös, mert így egyedi ajánlatot is kérhet egy kezelő a társasházaira, látja a kezelésébe tartozó, társaságunknál biztosított lakóközösség-szerződéseit, emellett tudja módosítani az általa kezelt szerződések adatait, a díjfizetési módot és gyakoriságot – mondta Szőke Tamás. Mivel ügyfeleinknek fontos, hogy innovatívan, gyorsan és hatékonyan reagáljunk a kárrendezési folyamataink során, lehetővé tettük az egyszerűsített kárbejelentést azoknak a közös képviselőknek, akik meghatalmazással rendelkeznek az albetéti kárbejelentéshez, valamint e-mailes értesítést is kérhetnek az egyes kárbejelentések státuszáról.”

 

Egy kézben összpontosulhat a lakóközösség biztosítása