Május 1., pünkösd… A közeljövőben több hosszú hétvége is vár ránk, amit sokan utazással egybekötött kikapcsolódásra használnak fel. Az Allianz statisztikái szerint a 2013-as évben kötött utasbiztosítások 25 százaléka hosszú hétvégére szól.
 A KSH adatai szerint 2013-ban a magyar lakosság összesen 16 millió külföldi utazást tett, ebből 31,6 millió napot turisztikai céllal töltött külföldön. A többnapos turisztikai célú utazások esetében Németország (649,5 ezer utazás) és Ausztria (606,2 ezer utazás) volt a legnépszerűbb úti cél a magyar lakosság körében. A külföldre történő utazások átlagos hossza 2,8 nap,a turisztikai célú külföldi utazások átlagos hossza pedig 3,9 nap volt.

A 3-4 napos utazások a városlátogatásokra jellemzőek leginkább, ami manapság egyre népszerűbb fajtája az utazással egybekötött kikapcsolódásnak. A városlátogatás azok körében kedvelt utazási forma, akik pihenésüket kulturális élményekkel akarják egybekötni. Az európai fővárosok és nagyvárosok pedig tökéletesen megfelelnek ennek a célnak. Az Allianz 2013 végén Facebookon közzétett, utazással kapcsolatos nem reprezentatív felméréséből kiderül, hogy a városlátogatás céljából külföldi utat tervezők 24 és 52 év között vannak, átlagéletkoruk 36 év. A felmérés alapján a nők és férfiak között nincs jelentős különbség ezen a téren, mindössze két százalékkal magasabb a férfiak aránya a kulturális céllal történő utazás kedvelői között.

A hosszú hétvégéket sokan kihasználják az utazásra. Az Allianz 2013-as statisztikái szerint a 30 napra vagy annál rövidebb időtartamra kötött szerződések 25 százaléka magába foglalja valamely hosszúhétvégét. Míg egy átlagos napon 285 ember rendelkezik az Allianznál utasbiztosítással, a hosszúhétvégék átlaga megközelíti a 3000 darab szerződést. A Magyar Turizmus Zrt. megbízásából, a Trend International Market Research Kft. által, 2013-ban, az utazási tervekkel kapcsolatban végzett kutatás szerint a hosszú hétvégékhez kapcsolódó utazások jellemzően (69,0%-ban) 1–4 naposak és a külföldi, hosszú hétvégére eső utazások többsége a környező országokhoz kapcsolódik, a leggyakrabban Ausztriába utaznak/utaztak a háztartások (20,1%).

Pár nap alatt is adódhatnak azonban olyan kellemetlen meglepetések, amik megkeseríthetik a kikapcsólódásra szánt napokat. Ezekre a váratlan helyzetekre mindenkinek fel kell készülnie, függetlenül attól, hogy tengerparti nyaralást, extrém sportot vagy városlátogatást tervez. Az Allianz Facebookos felmérése azt mutatta, hogy a városlátogatók mind fontosnak tartják utazásuk biztosítását, jelentős részük azonban úgy gondolja, hogy az európai utazások során az Európai Egészségbiztosítási Kártya téríti egy esetlegesen bekövetkező baleset költségeit, sőt akadnak olyanok is, akik úgy gondolják, a sürgősségi ellátások még a kártya megléte nélkül is ingyenesek. A valóságban azonban ez nem így van, és megfelelő biztosítás hiányában saját pénztárcánkból kell megfizetni ezt az összeget.

„Fontos, hogy az emberek tisztában legyenek azzal, hogy az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltásával nem élveznek teljes védelmet. Az egészségkártyával csak olyan szolgáltatóknál lehet igénybe venni az egészségügyi ellátást az Európai Unió területén, amelyek állami tulajdonúak vagy az állammal szerződésben állnak. A magánszolgáltatók által üzemeltetett intézményekben az igénybe vett ellátás költségeit a baleset elszenvedőjének kell megfizetnie, ehhez pedig mindenképpen érdemes az elutazás előtt utasbiztosítást is kötni” – hívja fel a figyelmet Kádár Péter, az Allianz Hungária Zrt. életbiztosítási igazgatója.