Az Allianz Csoport jó eredménnyel zárta a második negyedévet is

 

Allianz Hungária Zrt.
 • A belső bevétel növekedési üteme 4,1 százalékos volt, a működési eredmény pedig 5,4 százalékkal, 3,2 milliárd euróra nőtt
 • A részvényesekre jutó adózott eredmény 13,1 százalékkal, 2,1 milliárd euróra nőtt
 • Az első félév 6,1 milliárd eurós működési eredménye a teljes évre tervezett eredmény középértékének 53 százalékát éri el
 • Az első félév részvényesekre jutó adózott eredménye 7,3 százalékkal nőtt, így elérte a 4,1 milliárd eurót
 • A Szolvencia II. irányelv szerinti tőkemegfelelési mutató a második negyedév végén 213 százalék volt, 2019 első negyedévének végén ugyanez a mutató 218 százalékot ért el
 • A várható működési eredmény 2019-ben a megerősített adatok alapján 11,5 milliárd euró (plusz-mínusz 500 millió euró)

 

Vezetői összefoglaló: jelentős teljes díjbevétel és jövedelmezőség

Célzott stratégiájának, és sokszínű üzleti portfóliójának köszönhetően az Allianz Csoport a 2019-es sikeres évkezdést követően a második negyedévben is jó működési teljesítményt nyújtott. A belső bevétel növekedés árfolyam- és konszolidációs hatásoktól megtisztított mértéke 4,1 százalék volt 2019 második negyedévében. A teljes díjbevétel 6,1 százalékkal, 33,2 milliárd euróra nőtt (2018 második negyedévében 31,3 milliárd euró volt). A működési eredmény 5,4 százalékkal 3,2 milliárd (3,0) euróra nőtt 2019 második negyedévében, ez elsősorban az élet- és egészségbiztosítás üzletág kiváló teljesítményének, valamint egy, az Egyesült Államokban elért egyszeri nyereségének köszönhető. A vagyonkezelési üzletág működési eredménye elsősorban a magasabb teljes kezelt vagyon által ösztönzött bevételek következtében nőtt. Az alacsonyabb befektetési eredmény a vagyon- és felelősségbiztosítási üzletág működési eredményének csökkenéséhez vezetett.

A részvényesekre jutó adózott eredmény 13,1 százalékkal 2,1 (1,9) milliárd euróra növekedett 2019. második negyedévében.

Az egy részvényre jutó eredmény alapértéke (EPS) 10,2 százalékkal 9,76 (8,86) euróra nőtt 2019 első félévében. Az éves szintre kivetített sajáttőke-arányos megtérülési mutató (ROE) 14,7 százalék volt (2018 teljes év: 13,2 százalék). A Szolvencia II. irányelv szerinti tőkemegfelelési mutató a 2019 első negyedév végi 218 százalékról 213 százalékra csökkent a második negyedév végén. A csökkenést elsősorban piacmozgások és tőkegazdálkodási intézkedések okozták, amit részben ellentételezett a Szolvencia II. irányelv szerinti kedvező működési bevétel.

2019 első negyedévében a működési eredmény 6,4 százalékkal, 6,1 (5,8) milliárd euróra nőtt, mely meghaladja az egész éves céltartomány középértékét. Az Élet- és egészségbiztosítás üzletág működési eredménye az Egyesült Államokbeli egyszeri nyereség miatt emelkedett. A Vagyon- és felelősségbiztosítási üzletág jegyzési eredménye javult, miközben a vagyonkezelési üzletág működési eredménye állandó maradt. A működési eredmény növekedésének köszönhetően a részvényesekre jutó adózott eredmény 7,3 százalékkal 4,1 milliárd euróra nőtt.

Az Allianz 2019. február 14-én új, akár 1,5 milliárd euró összegű részvény-visszavásárlási programot jelentett be. 2019. június 30-ig 6,2 millió részvény vásárlására került sor, ami a kinnlevő tőke 1,5 százalékának felel meg.

„A szigorú stratégiamegvalósításunk eredményezi azt a fenntartható teljesítményt, mely meghozza a kívánt megoldásokat ügyfeleink számára. Féléves eredményeink azt mutatják, hogy az Allianz jó úton halad az éves célok teljesítése felé.” - mondta Oliver Bäte, az Allianz SE vezérigazgatója.

 

Vagyon- és felelősségbiztosítás: a bevételek erőteljes növekedése és megbízható jegyzési eredmény

 • A teljes díjbevétel 7,3 százalékkal, 13,4 milliárd euróra nőtt 2019 első negyedévében. A devizaátszámítási és a konszolidációs hatások kiszűrésével számított belső növekedés mértéke 4,3 százalék volt. A növekedés főként az AGCS, az Euler Hermes és az Allianz Németország teljesítményének köszönhető.
 • A működési eredmény 5 százalékkal csökkent 2018 második negyedévéhez képest, és 1,4 milliárd eurót tett ki. Ennek az oka a gyengébb befektetési eredmény volt, ám a jegyzési eredmény változatlan maradt.
 • A kombinált hányad a 94,3 százalékos szinten nagyjából stagnálást mutatott 2019 második negyedévében, mivel az alacsonyabb lebonyolítási eredményt részben ellentételezte költséghányadunk erőteljes javulása.

2019 első félévében a teljes díjbevétel 32,9 (30,9) milliárd euróra nőtt. Az árfolyam- és konszolidációs hatásoktól megtisztított belső növekedés 4,5 százalék volt, elsősorban az AGCS, az Allianz Németország, valamint az Euler Hermes kedvező teljesítményének köszönhetően. A működési eredmény az előző év azonos időszakához képest kismértékű, 4 százalékos növekedéssel 2,8 milliárd eurót ért el a magasabb biztosítási eredményből adódóan. Ez annak tudható be, hogy a Csoport kevesebb természeti katasztrófa miatti követelést, valamint jobb költséghányadot könyvelhetett el. A kombinált hányad az első félében 0,4 százalékponttal 94 százalékra javult.

 

Élet- és egészségbiztosítás: kétszámjegyű nyereségnövekedés

 • Az új értékesítésből származó díjbevétel nettó jelenértéke (PVNBP)[1] 2019 második negyedévében 15,2 (14,0) milliárd euróra nőtt, elsősorban a németországi és az USA-beli életbiztosítási értékesítések növekedése révén. Ezt részben ellensúlyozták a befektetési egységekhez kötött biztosítási üzletág csökkenő olaszországi és tajvani bevételei.

Az új értékesítés eredményhányada (NBM) 2019 második negyedévében a kedvező üzleti struktúra következtében 3,6 százalékra nőtt (3,5 százalékról), míg az új értékesítés értéke (VNB) 10,7 százalékkal, 544 (491) millió euróra emelkedett.

 • A működési eredmény 1,2 (1,1) milliárd euróra nőtt 2019 második negyedévében, amiért elsősorban a fix összegű életjáradékok halasztott szerzési költségeinek USA-beli változása és az üzletág növekedése felel. Ezt a fejlődést részben ellentételezték a szűkülő befektetési nyereségráták.

Az új értékesítésből származó díjbevétel nettó jelenértéke (PVNBP) 2019 első félévében 29 milliárd euróról 32,9 milliárd euróra nőtt, elsősorban a németországi és az USA-beli életbiztosítási értékesítések növekedése révén. A működési eredmény 2,3 (2,1) milliárd euróra emelkedett, főként a halasztott szerzési költségek (DAC) USA-beli amortizációs időszakának változásából eredő kedvező hatása miatt. Az új értékesítés eredményhányada 3,5 százalékra (3,4) emelkedett, és ennek hatására az új üzletág 1 153(980) millió euróra emelkedett.

 

Vagyonkezelés: jelentős nettó tőkebeáramlás a második negyedévben is - rekordszintű teljes kezelt vagyon

 • 2019 második negyedévében a harmadik felektől származó kezelt vagyon (AuM) értéke további 44 milliárd euróval 1 591 milliárd euróra nőtt, amivel rekordszintet ért el. Ennek mozgatórugói a kedvező, 37,8 milliárd euró értékű piaci hatások és a 20,3 milliárd euró összegű nettó tőkebeáramlás voltak. A kedvezőtlen, 14,4 milliárd eurós devizaátváltási műveletek hatása ezt részben ellentételezte.
 • A teljes kezelt vagyon állománya 2 163 milliárd euróra nőtt, ami szintén minden idők legmagasabb értéke.
 • A költség-bevétel arány (CIR) 2018 második negyedévében 0,5 százalékponttal, 61,1 százalékra javult. A működési eredmény 678 (652) millió euróra nőtt 2019 második negyedévében a működési bevételek növekedésének köszönhetően, amit a teljes kezelt vagyon magasabb átlaga is elősegített. A devizaátváltási hatásoktól megtisztított működési eredmény stabil maradt.

2019 első félévében a működési bevételek 1,9 százalékos növekedéssel 3,3 milliárd euróra nőttek, amit a magasabb, AuM által ösztönzött bevételek is támogattak. A teljesítési díjak csökkenésével és az üzletfejlesztési beruházásokkal a költség-bevétel arány 0,6 százalékponttal, 62,3 százalékra nőtt. A működési eredmény 0,4 százalékkal 1 251 (1 247) millió euróra nőtt. Belső alapon a működési eredmény 4,9 százalékkal csökkent. Emellett, a kedvező piaci hatások, a harmadik féltől származó nettó tőkebeáramlás, valamint a Gurtin Municipal Bond Management megszerzése 1 591 milliárd eurós harmadik felektől származó teljes kezelt vagyont eredményezett, ami 155 milliárd eurós vagy 10,8 százalékos növekedést jelent 2018 végéhez képest.

 

 

További információ, elérhetőségek:

Holger Klotz                                          Tel.: +49 89 3800 90921

Daniela Markovic                                Tel.: +49 89 3800 2063

 

Az Allianzról

Az Allianz Csoport a világ egyik vezető biztosítója és vagyonkezelője, több mint 92 millió lakossági és vállalati ügyféllel. Az Allianz a vagyon-, élet- és egészségbiztosítástól a segítségnyújtási szolgáltatásokig és a hitelbiztosításig, valamint a globális üzleti biztosításig széles körű személyi és vállalati biztosítási szolgáltatásokat nyújt ügyfelei számára. Az Allianz a világ egyik legnagyobb befektetője, biztosítási ügyfelei megbízásából több mint 729 milliárd eurót kezel. Emellett vagyonkezelői, a PIMCO és az Allianz Global Investors több mint 1500 milliárd euró értékű, harmadik felektől származó vagyont kezelnek. Az ökológiai és társadalmi szempontok üzleti gyakorlatba és a befektetési döntésekbe való szisztematikus beépítésének köszönhetően az Allianz vezető helyen szerepel a biztosítótársaságok között a Dow Jones Fenntarthatósági Indexben. 2018-ban az Allianz Csoport a világ több mint 80 országában 142 ezer alkalmazottal 132 milliárd euró teljes díjbevételt és 11,5 milliárd euró működési eredményt ért el.

A közlemények mindenkor az alábbiak figyelembevételével értelmezendők.

 

Figyelmeztetés a jövőre vonatkozó állításokkal kapcsolatban

Ez a dokumentum jövőre vonatkozó állításokat, köztük a vezetés aktuális véleményét és feltételezéseit tükröző, ugyanakkor ismert és ismeretlen kockázatok és bizonytalanságok által érintett várakozásokat és előrejelzéseket tartalmaz. A tényleges eredmények, teljesítményadatok vagy események jelentősen eltérhetnek a jövőre vonatkozó állításokban kifejezetten vagy hallgatólagosan jelzettektől. Eltérések merülhetnek fel egyebek között, de nem kizárólagosan az alábbi tényezők változása miatt: i. az általános gazdasági feltételek és versenyhelyzet az Allianz Csoport fő üzleti tevékenységei és fő piacai terén, ii. a pénzügyi piacok teljesítménye, különös tekintettel a piac volatilitására, a likviditásra és a hitelezési eseményekre, iii. a biztosított káresemények (különösen a természeti katasztrófák) gyakorisága és súlyossága, valamint a károkkal kapcsolatos kiadások alakulása, iv. a halálozási és megbetegedési szintek és tendenciák, v. a megújítási arányok, vi. a hitel-nemteljesítések mértéke, különösen banki ügyletek esetén, vii. kamatszintek, viii. valutaárfolyamok, ideértve elsősorban az EUR/USD árfolyamot, ix. a jogszabályok, többek között az adóügyi szabályok változásai, x. az akvizíciók hatása, ideértve a kapcsolódó integrációs és átszervezési intézkedéseket, és xi. általános versenyfeltételek, minden esetben helyi, regionális, nemzeti és/vagy globális szinten. Az említett változások jelentős részét terrorcselekmények is súlyosbíthatják.

 

Nincs frissítési kötelezettség

A törvény által előírt tájékoztatási kötelezettségünk eseteit kivéve az Allianz Csoport nem vállal frissítési kötelezettséget egyetlen jövőre vonatkozó kijelentéssel kapcsolatban sem.

 

Egyéb információk

A nettó eszközállományra, a pénzügyi helyzetre és a működési eredményre vonatkozó adatok számítása a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardoknak megfelelően történt. Ez a negyedéves eredményekről szóló közlemény nem minősül a 34. nemzetközi számviteli standard (IAS 34) szerinti közbenső pénzügyi beszámolónak.

Ez a közlemény az Allianz Csoport negyedéves eredményeiről szóló német nyelvű közlemény fordítása. A két szöveg közötti bármely eltérés esetén a német nyelvű eredeti az irányadó.

 

Adatvédelmi tájékoztatás

Az Allianz SE elkötelezett az Ön személyes adatainak védelme iránt. Bővebb tájékoztatás társaságunk Adatvédelmi nyilatkozatában található.

[1] Eltérő jelzés hiányában a közleményben az új értékesítésből származó díjbevétel nettó jelenértéke (PVNBP) a nem ellenőrző részesedések levonása utáni értéken szerepel.

 

 

Az Allianz Csoport jó eredménnyel zárta a második negyedévet is