Az Allianz csoport konkrét fenntarthatósági célkitűzései a klímasemlegesség eléréséhez

Allianz Hungária Zrt.

· Első konkrét lépések a 2050-ig megvalósítani kívánt végcél, a kötvénytulajdonosok pénzeszközeinek klímasemleges befektetésének teljesítéséhez

· 2025-re az ingatlanberuházások 1,5 °C-os pályára állítása

· Az új fenntarthatósági stratégia ambiciózus célkitűzései az éghajlatvédelem és a társadalmi fejlődés terén 

Az Allianz csoport első ízben jelentett be konkrét köztes célokat a kötvénytulajdonosok pénzeszközeinek befektetési portfóliójával kapcsolatos üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentésére, hozzájárulva ezáltal a vállalat 2050-ig teljesítendő klímasemlegességi célkitűzésének eléréséhez. A biztosítócsoport 2025-ig kitűzött célja, hogy a befektetési portfóliójában szereplő bizonyos eszközosztályokkal kapcsolatos kibocsátást 25 százalékkal a 2019-es szint alá csökkentse. Az Allianz az általános követelmények mellett valamennyi befektetését abból a szempontból is megvizsgálja majd, hogy azok tárgya összeegyeztethető‑e a párizsi éghajlatvédelmi megállapodás 1,5 °C-os célértékével. Ezenkívül 2025-ig az Allianz csoport az összes ingatlanberuházásának teljes kibocsátását összhangba kívánja hozni a párizsi egyezmény tudományos módszerekkel meghatározott céljaival. Az Allianz csoport a jövőben évente jelentést tesz közzé arról, miként halad céljai megvalósításával, ezáltal biztosítva az átláthatóságot ügyfelei és a nyilvánosság számára egyaránt.

Az Allianz csoport ambiciózus fenntarthatósági célokat alakított ki üzletágainak működése és tevékenysége során, ezzel támogatva az éghajlatbarát gazdaságra történő átállást. Ennek keretében a biztosítótársaság vállalja, hogy a következő öt évben – a 2019‑es szinthez képest – 30 százalékkal csökkenti a tevékenységéből származó üvegházhatású gázokat. Az Allianz csoport már jelenleg is számos egyedi kialakítású, környezeti vagy társadalmi előnyökkel járó terméket és szolgáltatást kínál, és piacvezető a megújuló energiák finanszírozása terén.

Az Allianz csoport konkrét fenntarthatósági célkitűzései a klímasemlegesség eléréséhez
  •  
  • „A változást a saját házunk táján kezdjük, majd másokat is segítünk a karbonsemlegesség elérésében. Meggyőződésünk, hogy azzal, hogy éghajlatvédelmi és fenntarthatósági szempontokat építünk be működésünkbe, megváltozik a befektetési stratégiánk is” – állítja dr. Günther Thallinger, az Allianz Csoport befektetéskezelésért és ESG-szempontokért felelős igazgatósági tagja. „Így mérsékelhetjük az éghajlatváltozással kapcsolatos kockázatokat, és kihasználhatjuk az előremutató üzleti modellekben rejlő lehetőségeket.”  A portfólió karbonlábnyomának csökkentése öt évre elosztott lépésekben valósul meg. Végeredményben egyre nagyobb szerepet kapnak majd a befektetési portfólióban azok a vállalatok, amelyek illenek az Allianz befektetési profiljába és megfelelnek a párizsi egyezmény 1,5 °C-os célértékének. 
  •  
  • Ez többek között a vállalatokkal folytatott aktív párbeszéd és éghajlatvédelmi célkitűzések meghatározása révén valósul meg. A kibocsátáscsökkentést szolgálja az is, hogy az Allianz csoport fokozza az éghajlatbarát technológiákra irányuló befektetéseit, és tartózkodik a magas szén-dioxid-kibocsátással járó üzleti modellekbe történő beruházásoktól.
  • „Az elmúlt év egyértelműen megmutatta, hogy a piacoknak és az országoknak meg kell tanulniuk megbirkózni olyan új kockázatokkal, mint például a világjárványok, az éghajlatváltozás vagy a társadalmi feszültségek. A következő évtized legfontosabb feladata a fenntartható gazdaság és társadalom kialakítása” – véli Oliver Bäte, az Allianz Csoport igazgatóságának elnöke. „Ennélfogva az éghajlatbarát és társadalmilag igazságos jövő érdekében megerősítjük a politikai döntéshozókkal, az üzleti világgal és a civil társadalommal kialakított partneri kapcsolatainkat.”
  •  
  • Az ágazat- és nemzetközi partneri kapcsolatok fontosak a globális kihívások kezelésében. Az Allianz csoport az ENSZ által életre hívott Net-Zero Asset Owner Alliance -ben (Nettó Zéró Eszköztulajdonosi Szövetség, AOA) részt vevő partnereivel karöltve a kibocsátás-csökkentési célkitűzést megalapozó módszerek kidolgozásában is részt vett. A konzultációra bocsátott, és mostanra véglegesített célkitűzési protokoll a nemzetközi éghajlatkutatás legfrissebb eredményeire épül, és napjainkban ez az egyik leginkább ambiciózus befektetőknek szóló éghajlatváltozási útmutató. A jelenleg harminchárom tagot számláló AOA tervei között szerepel a növekedés, valamint az éghajlatvédelmi normák pénzügyi szektorban történő megszilárdítása.
  •  
  • Az Allianz csoport vállalati stratégiájában egyre kiemeltebb helyen szerepel a fenntarthatóság kérdése. 2021. január 1-jétől az újonnan kialakított fenntarthatósági igazgatói (CSO) posztot betöltő Line Hestvik vezeti a vállalat globális fenntarthatóság csoportját. A csoport közvetlenül az Allianz csoport igazgatóságnak számol be munkájáról, és valamennyi piacon gondoskodik az új fenntarthatósági stratégia végrehajtásáról. Amellett, hogy a fenntarthatóság nagyobb szerepet kap a vállalat fő tevékenységei között, az Allianz 2023-ig megduplázza a zöldáram üzleti tevékenysége során használt arányát, és tovább csökkenti az egyszer használatos műanyagok és a papír felhasználását. A társadalmi szerepvállalás terén az Allianz csoport tervei között szerepel a hátrányos helyzetű gyermekek és fiatalok támogatásának növelése minden olyan országban, ahol jelen van. Ebben a témában a vállalat elsősorban az egészségügy, az integráció és az ellenálló képesség területére kíván fókuszálni.