A magyarok 86 százaléka feldíszíti otthonát a karácsonyi időszakra

Elérkezett advent első vasárnapja, ezzel megkezdődik a lázas készülődés, amikor ünnepi díszbe öltöztetjük otthonunkat, elkezdjük beszerezni a karácsonyi ajándékokat, megtervezzük a karácsonyfa helyét és szentestéig minden hétvégén meggyújtunk egy gyertyát. Habár izgalommal tölt el bennünket ez az időszak, érdemes megtenni a szükséges óvintézkedéseket annak érdekében, hogy megelőzzük a decemberben gyakrabban előforduló lakástüzeket.

Jelentős különbségek vannak abban, ahogyan az emberek az ünnepekre készülnek. Az Allianz Hungária és a GfK Hungária közösen végzett 2014-es kutatása szerint egyre gyakoribb – elsősorban persze a fiatalok körében –, hogy az emberek már Valentin napon vagy Halloweenkor is feldíszítik az otthonukat, de karácsonyra, az év legnagyobb ünnepére szinte mindenki készül. Ebből az alkalomból a magyarok 86 százaléka csinosítja lakását ünnepi dekorációval, míg a második legnépszerűbb ünnepen, húsvétkor csupán a válaszadók 49, szilveszterkor pedig 30 százaléka fektet hangsúlyt erre. Karácsony környékén úgy tűnik, még az anyagiak sem szabnak ennek gátat, hiszen érdekes módon azok a válaszadók, akiknek saját bevallásuk szerint a hétköznapokban nagyon sok dolog megvásárlásáról le kell mondaniuk, nagyobb arányban dekorálják otthonukat, mint azok, akiknek még a nagyobb dolgok megvásárlásához sem kell takarékoskodniuk.

Nem árt azonban óvatosnak lenni a készülődés során. Az adventi várakozáshoz hozzátartozik, hogy gyertyát gyújtunk az adventi koszorún, fényfüzéreket helyezünk el a ház körül, hogy az otthonunk még barátságosabbnak tűnjön. Sőt, ebben az időszakban a kandallót is szívesebben gyújtják be az emberek. Az adventi koszorúk gyertyáinak meggyújtását követően azonban gyakrabban fordulnak elő tűzesetek a lakásokban, mint az év többi napján. Az Allianz statisztikái is ezt támasztják alá, hiszen a decemberi hónapban jelentősen több tűzkárral kapcsolatos kárbejelentést regisztrálnak, ez az év legveszélyesebb hónapja ebből a szempontból. Az elmúlt években volt rá példa, hogy a decemberi tűzkárok darabszáma 70-80 százalékkal meghaladta az adott év havi átlagát.

„A fenyőágak és a gyertya kombinációja kifejezetten veszélyes: a száraz tűlevelek és ágak erősen gyúlékonyak, és a tűz hamar eléri az ágak és tűlevelek belsejében található illóolajokat, így a koszorú nagyon hamar lángra lobbanhat – hívja fel a figyelmet Dr. Varga Béla Gábor, az Allianz Hungária Zrt. kárszakmai és kárfelvétel irányítási igazgatója. – Éppen ezért figyeljünk arra, hogy amikor távozunk a szobából, vagy a házból, soha ne hagyjuk magára a nyílt tüzet. Szintén veszély forrása lehet, ha hosszabb vagy akár rövidebb időre elhagyjuk otthonunkat, és felkapcsolva hagyjuk a díszvilágítást. Mivel az olcsó karácsonyi fényfüzérek az év legnagyobb részét egy poros dobozban töltik, könnyen okozhatnak rövidzárlatot; ellenőrizzük azokat, hogy nincs-e rajtuk törött szigetelés, valamint ha bármilyen kétség merül fel a minőségükkel kapcsolatban, akkor inkább vásároljunk egy újat.”

Tanácsok a decemberi tűzesetek esélyének csökkentésére:

  • Kerülje a haj- és a hóspray használatát a díszítésnél, mert a különböző spray-k használatát követően egy tűzeset során gyorsan tovább terjedhetnek a lángok.
  • Ha gyertyákat választunk dekorációnak, jól láthatóvá kell tennünk és távol kell elhelyeznünk őket más dekorációktól, amelyek elősegíthetik a tűz terjedését.
  • Soha ne hagyjuk az égő gyertyákat felügyelet nélkül, s tartsuk távol őket a kisgyermekektől, vagy a háziállatoktól.
  • Ellenőrizzük a fényfüzéreket, hogy nincs-e rajtuk törött szigetelés, valamint ha bármilyen kétség merül fel a minőségükkel kapcsolatban, akkor inkább vásároljunk egy újat.
  • Egy tűzoltó-készülék mindig legyen kéznél baj esetére.

Adventi készülődés