Az elmúlt öt évből háromban a júliusi hónap volt a legveszélyesebb a viharos időjárás által okozott károk tekintetében. Az Allianz Hungária Zrt.-hez ezekben az években, vagyis 2009-ben, 2011-ben és 2012-ben beérkezett, viharral kapcsolatos kárbejelentések számának több, mint 30 százaléka a hetedik hónapban történt.

Az ország egész területére jellemző, hogy egyre gyakoribbak a hirtelen lecsapó, nagy erejű viharok, különösen nyáron. 2009 és 2013 között az Allianz összesen több, mint 95 ezer viharral kapcsolatos kárbejelentést regisztrált, ezeknek csaknem 45 százaléka a nyári szélsőséges időjárásnak köszönhető. Míg egy átlagos hónapban közel 1300, a nyári hónapkban átlagban több, mint 2800 az ilyen jellegű káresetek darabszáma. Ebben az évszakban a viharok sokszor járnak jégesővel és villámcsapásokkal. Az elmúlt öt évben bejelentett jégveréskárok több, mint 80 százaléka nyáron tötzént, és a villámcsapások által okozott károk közel 70 százalékát is ebben az évszakban regisztrálta a biztosító.

"Bár az időjárási hatások legtöbbször kivédhetetlenek, néhány megelőző intézkedéssel a károk mértéke csökkenthető. A károk mielőbbi helyreállítására pedig fel lehet készülni az otthon- és a lakóközösség-biztosítás segítségével. Az Allianz otthonbiztosításának már az alapbiztosítása is fedezetet nyújt a szélsőséges időjárási jelenségek okozta károkra" – hívta fel a figyelmet Horváth Andrea, az Allianz Hungária Zrt. vezérigazgató-helyettese.

A szélsőséges időjárás mellett nem szabad megfeledkeznünk egy másik, az otthonunkat fenyegető veszélyforrásról sem. A nyaralások következtében üresen maradt otthonok kedvező helyzetet teremtenek a betörők számára. A GFK, az Allianz megbízásából, 1000 fő részvételével készített reprezentatív kutatást 2013 őszén. Ebből kiderült, hogy a válaszadók tizedének otthonát érte az elmúlt 1 éven belül valamilyen kár, ezeknek 6 százaléka betöréses lopás volt. Az Allianz Hungária 2013-as kárstatisztikái szerint az összes betöréses lopás kár 40 szézaléka a fővárosban és Pest megyében történik, miközben Békés, Csongrád és Nógrád megye a legnyugodtabb helyek ilyen szempontból. Bár az esetek száma hétvégenként a legalacsonyabb – hiszen a hétvégi napokon nagyobb arányban tartózkodunk otthon, mint munkanapokon – , Budapesten nyáron szombat a legkiemelkedőbb. Hétvégére gyakran kiürül a főváros, amivel párhuzamosan emelkedik a betörések száma is, 30 százalékkal magasabb a szombati napon történő betöréses lopások aránya nyáron, mint az év többi szombatján.

Az Allianz adatai szerint egyetlen nap sem telt el betöréses lopás nélkül a tavalyi nyáron, ezért nyaralás előtt különösen fontos, hogy ne feledkezzünk meg néhány olyan apró lépésről, amelyek segítségével egy sor kellemetlenség elkerülhető. Igaz, hogy nincs olyan módszer, amellyel teljes hatákonysággal meg lehet előzni a betöréses lopásokat, de sokszor kis lépésekkel nagy problémákat kerülhetünk el.

"Nem árt, ha a közösségi média oldalakat is kellő óvatossággal kezeljük e tekintetben. Sokat segíthet a betörők számára ugyanis, ha ezeken az oldalakon böngészve megbizonyoshatnak arról, hogy mely lakások maradnak lakó nélkül. Éppen ezért ne írjuk ki, hogy melyik országban töltjük éppen szabadságunkat, és az ott készült fotókat is csak utólag, otthon töltsük fel. Az otthonunkban készült képek közzétételével szintén vigyázni kell, hiszen ezekből a bűnözők tájékozódhatnak a lakásunkban található értékekről. A közösségi portálok nem megfelelő használatával tehát teljes képet festhetünk a betörőnek arról, hogy mikor és hova érdemes ellátogatniuk" – figyelmeztet Horváth Andrea, az Allianz Hungária Zrt. vezérigazgató-helyettese.