Budapest és Hatvan környéke, a Jászság, Bács-Kiskun megye északi része és Nyíregyháza környéke volt leginkább érintett a keddi viharkárokban az Allianz Hungária Zrt. statisztikái szerint. A kárbejelentések alapján azonban az ország minden régiójában voltak a keddi napon jégverések, viharok, felhőszakadások és villámcsapások. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint nem árt felkészülni, hiszen az Allianz Hungária Zrt. kárstatisztikái szerint májusban többször annyi viharkár történik, mint az év többi hónapjában, és úgy néz ki, hogy ez alól az idei év sem lesz kivétel.
A májusi eső aranyat ér – sokan ismerjük ezt a népi mondást. A májusi eső régen a jó mezőgazdasági termés ígéretét hozta magával, azonban manapság egyre gyakoribbak a hirtelen lecsapó, nagyerejű viharok, a korábbi évekkel összevetve némi emelkedés tapasztalható a vihar jellegű károk volumenét illetően. 2009 és 2014 között összesen közel 29 ezer májusi viharral kapcsolatos kárbejelentés érkezett az Allianz Hungária Zrt.-hez, ami a hat év alatt bekövetkezett összes viharkár egynegyedét tette ki.

A május 24-i viharos időjáráshoz kapcsolódóan közel 1000 db kárbejelentés érkezett ma reggelig, de várható, hogy még nagy mennyiségű bejelentést regisztrál az Allianz. A bejelentések több mint 30 százaléka beázáskár, a kárigények 23 százaléka mögött villámcsapás, vagy villámcsapás indukciós hatása áll, és a károk közel 20 százaléka viharkár. Alapvetően Budapestet, Hatvan környékét, a Jászságot, Bács-Kiskun megye északi részét és Nyíregyháza környékét sújtotta koncentráltan a május 24-i vihar, de az Allianz az ország minden területéről fogadott kárbejelentéseket vihar-, felhőszakadás- és jégkárokkal kapcsolatban. Hogy elkerüljük a komolyabb károkat vagyontárgyainkban, érdemes pár tanácsot megfogadni.

Az Allianz jó tanácsai a viharos időjárásból származó károk megelőzésére:

• A híradásokban, illetve az interneten érdemes nyomon követni a várható időjárást és a kiadott figyelmeztetéseket.
  • Viharos időjárás esetén ügyeljen arra, hogy a nyílászárók zárt állapotban legyenek.
  • Erős széljárásnál célszerű a teraszokon, erkélyeken minden könnyen mozdíthatót rögzíteni, vagy szélvédett helyre rakni.
  • Évente legalább egy alkalommal és az erős széllel járó időjárást követően javasolt a tetőburkolatok, tetőcserepek áttekintése, mellyel megelőzhetjük, hogy a már sérült tetőben további károk keletkezzenek, illetve elkerülhetjük, hogy a sérüléséből eredő nyíláson keresztül az eső az épületbe jutva további károkat okozzon.
  • Zivatar idején ajánlott az elektromos készülékek csatlakozóit kihúzni a konnektorból a villámlás okozta túlfeszültségből eredő károk megelőzése érdekében.
  • Mélyebben fekvő helyiségek, domboldali, hegyoldali ingatlanok esetében célszerű gondoskodni a megfelelő vízelvezetésről, nem csak a saját, hanem a közterületről bezúduló víz esetén is.
  • Viharjelzés esetén célszerű az autót garázsba, vagy fedett helyre vinni, ha ez nem megoldható, kerüljük a fák alatti parkolást.
  • A kényes mezőgazdasági növényzetet lehetőleg fóliázza le, a mezőgazdasági gépeket pedig állítsa be a tárolóba.

A májusi viharok óvatosságra intenek