Az elmúlt évek tapasztalatai szerint nem árt felkészülni, hiszen az Allianz Hungária Zrt. kárstatisztikái szerint májusban többször annyi viharkár történik, mint az év többi hónapjában, és ha az elmúlt két hétre tekintünk, úgy hihetjük, hogy ez alól az idei év sem lesz kivétel.

 

A májusi eső aranyat ér – sokan ismerjük ezt a népi mondást. A májusi eső régen a jó mezőgazdasági termés ígéretét hozta magával, azonban manapság egyre gyakoribbak a hirtelen lecsapó, nagyerejű viharok, és a korábbi évekkel összevetve némi emelkedés tapasztalható a vihar jellegű károk volumenét illetően. 2009 és 2016 között összesen több mint 60 ezer májusi viharos időjárással kapcsolatos kárbejelentés érkezett az Allianz Hungária Zrt.-hez, ami a hét év alatt bekövetkezett összes viharkár egyötödét tette ki.

A május 13-i viharos időjáráshoz kapcsolódóan több mint 700 db kárbejelentés érkezett máig, a bejelentések közel 40 százaléka jégveréskár, 27 százaléka viharkár, és a kárigények 19 százaléka mögött felhőszakadás vagy villámcsapás indukciós hatása áll, a további károk tekintetében kisebb mértékben volt jellemző beázáskár és árvízkár. Alapvetően az ország északi részét sújtotta koncentráltan a május 13-i vihar, de az Allianz az ország minden területéről fogadott kárbejelentéseket vihar-, felhőszakadás- és jégkárokkal kapcsolatban.

A tapasztalatok alapján jellemzően a lakossági vagyonkárok nagy hányada olyan kisebb méretű, egyszerűbb kár, ahol alkalmazható az egyezségen alapuló kárrendezés, ami jelentősen felgyorsíthatja a folyamatot. Hogy elkerüljük a komolyabb károkat vagyontárgyainkban, érdemes pár tanácsot megfogadni.

Az Allianz jó tanácsai a viharos időjárásból származó károk megelőzésére:

  • A híradásokban, illetve az interneten érdemes nyomon követni a várható időjárást és a kiadott figyelmeztetéseket.
  • Viharos időjárás esetén ügyeljen arra, hogy a nyílászárók zárt állapotban legyenek.
  • Erős széljárásnál célszerű a teraszokon, erkélyeken minden könnyen mozdíthatót rögzíteni, vagy szélvédett helyre rakni.
  • Évente legalább egy alkalommal és az erős széllel járó időjárást követően javasolt a tetőburkolatok, tetőcserepek áttekintése, mellyel megelőzhetjük, hogy a már sérült tetőben további károk keletkezzenek, illetve elkerülhetjük, hogy a sérüléséből eredő nyíláson keresztül az eső az épületbe jutva további károkat okozzon.
  • Zivatar idején ajánlott az elektromos készülékek csatlakozóit kihúzni a konnektorból a villámlás okozta túlfeszültségből eredő károk megelőzése érdekében.
  • Mélyebben fekvő helyiségek, domboldali, hegyoldali ingatlanok esetében célszerű gondoskodni a megfelelő vízelvezetésről, nem csak a saját, hanem a közterületről bezúduló víz esetén is.
  • Viharjelzés esetén célszerű az autót garázsba, vagy fedett helyre vinni, ha ez nem megoldható, kerüljük a fák alatti parkolást.
  • A kényes mezőgazdasági növényzetet lehetőleg fóliázzuk le, a mezőgazdasági gépeket pedig állítsuk be a tárolóba.

 

A májusi jégeső is aranyat ér?