A hosszú hétvégék alkalmával sokan döntenek úgy, hogy kiszakadnak a hétköznapokból, és elutaznak néhány napra. Ilyenkor átlagosan 17 százalékkal megemelkedik a betörések száma. Ezen a statisztikán nem javítanak a Facebook által bevezetendő újítások. Néhány egyszerű lépéssel azonban nagyobb biztonságban tudhatjuk otthonunkat.

Október 23. közeledtével, ismét egy hosszú hétvégének nézünk elébe. Ebből az alkalomból a legtöbben útra kelünk, és ilyenkor az átlagnál több lakás marad üresen, kedvező helyzetet teremtve a betörők számára. Az Allianz Hungária munkatársai megvizsgálták az elmúlt évek kárstatisztikáit, amiből egyértelműen kiderül, hogy a betöréses lopásos esetek száma általában hétvégenként a legalacsonyabb, hiszen a hétvégi napokon nagyobb arányban tartózkodunk otthon, mint munkanapokon. Megfigyelhető azonban, hogy a betörők rögvest kihasználják azokat a lehetőségeket, amikor az emberek hosszú hétvége alkalmából egy-két napra őrizetlenül hagyják otthonaikat. „A statisztikáink szerint ilyenkor áltagban 17 százalékkal több betöréses lopás történik, mint a többi hétvégén, és a betörők átlagban csaknem 190 ezer forintos kárt okoznak ügyfeleinknek ezeken a napokon” – mondja Szőke Tamás, az Allianz Hungária nem-életbiztosításokért felelős igazgatója.

A népszerű Facebook közösségi oldal most egy olyan újítást vezet be, ami akár veszélyes is lehet az otthonainkra nézve. Ugyanis érkeznek az ideiglenes profilképek, amelyeknél beállíthatjuk, hogy egy adott kép (nyaraláson vagy hosszú hétvégén készült) csak egy bizonyos ideig legyen látható, és ezután automatikusan visszaáll az eredeti profilképünk.

Sokan éppen a távollétük, vagy nyaralásuk alatt állítják be ezeket képeket, így a betörők számára ez a beállítási lehetőség jelentheti a paradicsomot. Ha ezeken az oldalakon böngésznek, megbizonyosodhatnak róla, ki hol tölti a hosszú hétvégét, mely lakások maradnak lakó nélkül. Az otthonunkban készült képek közzétételével szintén vigyázni kell, hiszen ezekből a bűnözők tájékozódhatnak a lakásunkban található értékekről. A közösségi portálok nem megfelelő használatával tehát teljes képet festhetünk a betörőknek arról, hogy mikor és hova érdemes „ellátogatniuk”. Nem árt tehát, ha a közösségi média oldalakat is kellő óvatossággal kezeljük e tekintetben.

Ha mégis kihasználnánk a Facebook új opcióit, akkor érdemes fejben tartani pár további óvintézkedést, amelyek segítségével egy sor kellemetlenség elkerülhető. Igaz, hogy nincs olyan módszer, amellyel teljes hatékonysággal meg lehetne előzni a lopásokat, de sokszor kis lépésekkel nagy problémákat kerülhetünk el. Így például minden esetben szükséges ellenőrizni, hogy a ház ajtaja és ablakai jól be vannak-e zárva, még akkor is, ha csak egy rövid időre távozunk otthonról. A megfelelő mechanikai védelem – vagyis jó minőségű biztonsági zárak és nyílászárók – alkalmazása mellett olyan időzített kapcsolókat is beüzemelhetünk, amelyek rendszeres időközönként felvillannak azt szimulálva, hogy a lakók otthon vannak. Az időzített kapcsolók rádió- vagy tévékészülékekhez is csatlakoztathatók, így ebbe nem szükséges nagy összegeket befektetnünk. A ház bejáratánál elhelyezett mozgásérzékelő lámpák szintén hatékony intézkedésnek bizonyulhatnak.

Fontos, hogy lakásbiztosítással is rendelkezzünk, hiszen sokszor még a legnagyobb elővigyázatosság mellett is megtörténhet a baj. Gondosan mérjük fel a védeni szánt vagyontárgyainkat, és a biztosítást ennek megfelelően kössük meg. Érdemes emellett is rendszeresen felülvizsgálni a biztosításunkat, összehasonlítani az abban szereplő vagyontárgyakat és biztosítási összegeket a meglévő vagyontárgyainkkal, illetve azok értékével. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a biztosítás valóban fedezze értékeinket, és kár esetén otthonunk és vagyontárgyaink értékének megfelelő szolgáltatást tudjon nyújtani a biztosító.

A hosszú hétvégén több a betöréses lopás