Allianz: 7 trend, ami költségesebbé teszi a műszaki és építési beruházásokat

Allianz Hungária Zrt.
Az elmúlt napokban tapasztalt viharok, az erős szél és eső számos kárt okozott az otthonokban országszerte. Az Allianz folyamatosan fogadja a bejelentéseket, a ma reggeli adatok szerint több mint 5000 db kárbejelentés vár kárszakértői szemlére szerte az országban. A nagy mennyiségű kárbejelentés és a további esőzések a kárrendezés elhúzódását eredményezhetik.

 

A károk több mint felét jégeső okozta, emellett beázást, viharkárokat és villámcsapással összefüggő károkat jelentettek nagyobb mennyiségben. A károk értéke előzetes becslések szerint többszáz millió forintot tesz ki. Az utóbbi időben jelentősen megszaporodtak a szélsőséges időjárásból fakadó, viharral összefüggő károk. Ezek az időjárási hatások legtöbbször kivédhetetlenek, de a károk mielőbbi helyreállítására fel lehet készülni az otthon- és a lakóközösség-biztosítás segítségével. Az Allianz otthonbiztosításának már az alapbiztosítása is fedezetet nyújt a szélsőséges időjárási jelenségek okozta károkra.

Az Allianz jelenleg az ország minden területéről folyamatosan fogadja a bejelentéseket.

„A károk minél gyorsabb felmérése és a kárrendezés gyorsítása miatt a kárszakértők a hétvégén is dolgoznak, azonban a nagy volumen miatt előfordulhat, hogy a kárszakértői szemlére a megszokott 2 napnál később kerül sor” – mondta dr. Borsányi Gábor, az Allianz Hungária Zrt. Kárrendezési igazgatója.

Az Allianz Hungáriához érkező bejelentések száma jelentősen megnőtt, amiből adódóan a telefonos ügyfélszolgálaton megnövekedett a várakozási idő. Éppen ezért érdemes az online felületet használni, ahol az Allianz folyamatosan, a nap 24 órájában fogadja a kárbejelentéseket.

Mire érdemes odafigyelni a kártérítési igény érvényesítésékor?

  •  a kárbejelentést minél előbb tegyük meg, lehetőleg a kár észlelésétől számított 2 munkanapon belül,
  •  indukciós villámkár esetén a használhatatlanná vált készülékeket, a feltételeknek megfelelően a kárbejelentéstől számított 30 napig, vagy a kárrendezés végleges lezárásáig meg kell tartani,
  •  amennyiben van rá lehetőség, a javítási, kárenyhítési munkálatok előtt készítsünk fényképeket a megrongálódott épületrészekről, amelyeken egyértelműen beazonosíthatóak a vihar által okozott sérülések.

A kár bejelentésétől számított 5. munkanapig hagyjuk változatlanul a kár helyszínét. A károsodott vagyontárgy állapotán a kárenyhítési kötelezettségünk teljesítésével csak akkor változtassunk, ha az szükséges a további sérülések, balesetek elkerüléséhez, és az egyéb károk bekövetkezésének megakadályozásához.

Amennyiben az Allianz szakértői a kárbejelentés beérkezését követő 5. munkanapon sem tudják megkezdeni a kár rendezését, abban az esetben elkezdhetjük a károsodott tárgyak helyreállítását.

Milyen kárenyhítési kötelezettségek vannak viharkár esetén?

A nagyobb viharok esetén előfordulhat, hogy a tetőről leesik pár cserép, vagy egy rádőlt fa okoz komoly károkat, esetleg az erős szél, jégeső miatt betörnek az ablakok üvegei. Ilyenkor fontos, hogy gondoskodjunk a további károk megelőzéséről, amelyek az alábbiak lehetnek:

  •  tető átmeneti fóliázása,
  •  kidőlt fa esetén a fa eltávolítása és a helyreállítási munkák megkezdése,
  •  tetőkárosodás esetén a beázás helyének környezetében az elektromos berendezések eltávolítása, áramtalanítás,
  •  betört ablakok üvegeinek átmeneti vagy végleges helyreállítása, cseréje.

 

Kárrendezésre felkészülve