5 tipp, hogy mire figyeljünk a szabadtéri rendezvényeken

Allianz Hungária Zrt.
A legnagyobb szabadtéri szórakozóhelyek is megnyitották már a kapuikat, s elkezdődött a fesztiválszezon is, ezért az Allianz összegyűjtötte, hogy hogyan óvhatjuk magunkat és védhetjük meg értékeinket, amennyiben koncertre támad kedvünk menni.

Becslések szerint éves szinten több ezer rendezvényt tartanak Magyarországon, amelyeken több millió ember fordul meg. A nyári időszakban előtérbe kerülnek a szabadtéri események, egymást érik a különböző fesztiválok és egyéb kulturális programok, amelyek nemcsak résztvevői, de szervezői oldalról is sok kockázatot rejtenek. Több konstrukció is létezik, amely a rendezvényszervezőt, illetve az eseményre látogatókat védi a különböző kockázatokkal szemben. Ezek közül az egyik leggyakoribb a rendezvényszervezői felelősségbiztosítás. Ekkor a rendezvény ideje alatt bekövetkező személyi sérülések vagy dologi károk esetén a biztosító a károsultnak térít, abban az esetben, ha a káreseményért a szervező a felelős. Sok esetben – jellemzően fesztiválok idején – már az építési és a bontási napokra is kötnek biztosítást a szervezők, ezáltal védve a területen dolgozó építők testi épségét.

Amennyiben váratlanul elmarad a koncert, vagy a rendezvény, akkor számtalan extra költség (belépő díjak visszatérítése, tájékoztatás, stb.) merülhet fel, amellyel előzetesen nem kalkulálnak a szervezők. Az Allianznál ezért a rendezvény elmaradására is lehet szervezői biztosítást kötni, amivel kivédhetők ezek a plusz kiadások. Mindezek a lehetőségek elsősorban a szervezőket védik, de fontos felhívni rá a figyelmet, hogy résztvevőként mi magunk is tehetünk óvintézkedéseket annak érdekében, hogy elkerülhetők legyenek a káresemények.

 

1. Házirend és a szervezők előírásainak betartása

„Az első és legfontosabb tanács, hogy tájékozódjunk előre azzal kapcsolatban, hogy kit kereshetünk baj esetén. Az esemény előtt érdemes elolvasni a házirendet, és betartani a helyszínen lévő szervezők, illetve a biztonsági felügyelet előírásait” – hívja fel a figyelmet Szőke Tamás, az Allianz Hungária Zrt. nem-életbiztosítási termékfejlesztésért felelős igazgatója.

Ezeken az eseményeken általában nagyobb tömeg gyűlik össze. Tisztában kell lennünk azzal, hogy gond esetén merre találjuk a legrövidebb utat a kijárathoz, vagy ki az illetékes a rend fenntartásában. Extrém időjárási körülmények esetén a rendezvényhelyszín kiürítésére is sor kerülhet, ezért ha úgy érezzük, pánik kezd kialakulni a tömegben, mindig próbáljunk meg szabad területet keresni a megfelelő sétatempó betartásával.

2. Az értékmegőrzőt is használjuk

Sok szórakozóhelyen találkozhatunk azzal a felirattal, hogy az értékek elvesztéséért nem vállal felelősséget a helyszínen található ruhatár. Pedig a Polgári Törvénykönyv rendelkezik a ruhatárat és értékmegőrzőt fenntartók felelősségéről is. A felelőssége a ruhatárnak és az értékmegőrzőknek azokra a tárgyakra és értékekre egyértelműen kiterjed, amelyet a látogatók az adott helyiségbe rendszerint magukkal szoktak vinni.

Így az értékmegőrzők, a ruhatárak és kulcsos szekrények használata mindenképp javasolt a résztvevők számára. Ha nincs lehetőség a megőrzők használatára, olyan táskát vigyünk magunkkal, amelyet praktikusan teljesen el tudunk zárni és veszélytelenül tudunk vele közlekedni a tömegben. Törekedjünk arra, hogy csak a legfontosabb dolgokat vigyük magunkkal az eseményre.

3. Ha baleset ér bennünket, jelezzük a szervezőknek!

Még a legkomolyabb biztonsági óvintézkedések ellenére is érhet minket véletlenül baleset. „Tapasztalataink szerint gyakran elfelejtik baleset esetén felkeresni, vagy értesíteni a szervezőket a helyszínen, s már csak otthon, másnap merül fel, hogy a kárigényt bejelentsék – hangsúlyozza Szőke Tamás. Ilyenkor már kevésbé valószínű, hogy megtérül a személyi sérülésből fakadó kár, ugyanis a helyszínen, az esemény időpontját követően felvett jegyzőkönyv alapján jelenthetjük be a kárunkat, ezért baleset esetén a legfontosabb tanács, hogy ne menjünk haza azonnal.” A részvételt igazoló jegyet vagy bérletet is őrizzük meg lehetőség szerint.

4. Ha másokat baleset ér, vagy fenyeget, azt is jelezzük a szervezőknek!

Mások testi épségét is meg kell őriznünk a rendezvény helyszínén. Így ha balesetet látunk, vagy azt tapasztaljuk, hogy nem megfelelőek a biztonsági körülmények, mindenképp hívjuk fel rá mások és a szervezők figyelmét is. Ezáltal nemcsak magunkat, de barátainkat és hozzátartozóinkat is megkíméljük egy kellemetlen eseménytől. Ha szemtanúi, vagy áldozatai vagyunk bármilyen bűncselekménynek, keressük fel egyből a biztonsági szolgálatot. Ha ismerőseink, hozzátartozóink bármilyen okból félelmet éreznek, vagy egészségügyi problémájuk merülne fel, forduljanak bizalommal a biztonsági és az egészségügyi személyzethez, vagy a szervezőkhöz.

5. Az ittasság és a tudatmódosító szerek használata kizáró ok

Gyakran előfordul, hogy a felhőtlen szórakozás jegyében nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztunk, ekkor nagyobb az esélye annak, hogy balesetet okozunk, vagy szenvedünk el. Fokozottan érdemes odafigyelni arra, hogy sok alkoholmentes folyadékot is fogyasszunk. Fontos tudnunk, hogy amennyiben ittasan, vagy más tudatmódosító szer használata következtében keletkezik kárunk, akkor az esetek többségében a szervező felelőssége valószínűleg kizárható. Egyes tudatmódosító jellegű szerek birtoklása és használata pedig büntetőjogi felelősséggel is járhat.

 

5 tipp, hogy mire figyeljünk a szabadtéri rendezvényeken