Az Allianz 2018-ban újra a Dow Jones Fenntarthatósági Index első helyén végzett a biztosítási szektorban

Allianz Hungária Zrt.
  • 100 pontból 85 pontot ért el az Allianz az ágazaton belül, így egymást követően most másodszor került a neves rangsor élére
  • A szektorban a vállalat lett a legjobb az éghajlati stratégia, a humántőke-fejlesztés, az információ biztonság, az adóstratégia és a pénzügyi integráció területén
  • Az Allianz elkezdi beépíteni a párizsi klímavédelmi egyezmény céljait tulajdonosi befektetéseibe és üzleti működésébe

München, 2018. szeptember 13. – A minősített biztosítótársaságok közül, 2017 óta egymás után második alkalommal az Allianz Csoport végzett az élen ágazatvezetőként a Dow Jones Fenntarthatósági Indexben (DJSI). A világ legelismertebb fenntarthatósági indexének közzétett eredményei szerint az Allianz 85 ponttal jelentősen az ágazat átlagos pontszáma (47) felett teljesített. A társaság 2000 óta szerepel a DJSI-ben, amely környezetvédelmi, társadalmi és irányítási (ESG) kritériumok alapján rangsorolja a vállalatokat. A Dow Jones Globális Tőzsdeindexben (DJGTSM) szereplő 2500 társaság közül csak a leginkább fenntartható vállalatok kerülnek fel a listára.

„Nagyon örülünk az eredménynek, mivel eszerint külső fenntarthatósági szakértők is elismerik, hogy előtérbe helyezzük az ökológiai, társadalmi és irányítási kritériumokat.” – nyilatkozta Günther Thallinger, az Allianz SE beruházásokért és ESG-területért felelős igazgatósági tagja. – „Felelős biztosítótársaságként, befektetőként és munkaadóként hozzájárulunk a pozitív társadalmi és gazdasági folyamatokhoz mindazokon a piacokon, ahol jelen vagyunk. Az Allianz mérhető ökológiai és társadalmi hozzáadott értéket teremt többek között fenntartható termékek, éghajlatbarát üzleti tevékenységek és társadalmi szerepvállalás révén. A múlt év fontos eredményei között említhetjük a következőket:

  • 165 ökológiai vagy társadalmi haszonnal bíró biztosítási és pénzügyi termék,
  • 5,6 milliárd euró befektetés a megújuló energia területén (2017. december 31-i adat),
  • az egy alkalmazottra eső ökológiai lábnyom csökkentése 17 százalékkal (2010-hez képest),
  • társadalmi szerepvállalás az alkalmazottak mintegy 80 000 órányi önkéntes munkája és jó ügyeket támogató, összesen 20 millió euró összegű adományok révén.

Az Allianz csatlakozott a „Tudományos alapú célok” (SBTi) elnevezésű kezdeményezéshez, és hosszú távú célokat jelölt ki az éghajlatvédelem terén. A biztosítási díjak befektetési stratégiájába a jövőben például beépülnek a párizsi éghajlatvédelmi egyezmény céljai is. Ennek megfelelően 2050-ig a forgalomképes befektetések struktúrája a klímavédelmi célkitűzések megvalósítását támogatja majd, illetve az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdasági átalakulást elősegítendő, az Allianz aktív párbeszédet folytat más vállalatokkal, hogy azok is kidolgozzák és megvalósítsák saját éghajlatvédelmi céljaikat.

A „Tudományos alapú célok” kezdeményezés keretében az Allianz jelenleg elismert klímaszakértőkkel, illetve nem kormányzati szervezetekkel és elkötelezett vállalatokkal működik együtt. A közös munka célja, hogy piacképes elemzési eszközöket fejlesszenek ki és ezzel támogassák a befektetőket a kétfokozatú cél integrálásában. Számos vállalat még mindig nem tudja pontosan meghatározni saját vagy az ellátási láncában szereplő vállalkozások üvegházhatásúgáz-kibocsátását, mivel nem állnak rendelkezésükre megfelelő adatok vagy eljárások.

„Még sok úttörő munka áll előttünk. Hosszú távú befektetőként a lehető legsürgősebben szükségünk van hatásos módszerekre, melyek segítségével értékelni tudjuk azon vállalkozások éghajlati stratégiáját, amelyekbe befektetünk. Az üzleti modellek alkalmazkodóképessége a kétfokozatú célhoz a jövőben döntő kiválasztási kritérium lesz a portfóliónk összeállítása során – jelentette ki Günther Thallinger. – Fontos, a globális felmelegedést minél gyorsabb mérsékelése, és ez csak akkor sikerülhet, ha az üzleti élet és a politika egy irányba tart.”

A kétfokozatú cél elérése érdekében az Allianz hosszú távon is jelentősen csökkenteni szándékozik saját kibocsátásait. Az egyik következő fontos intézkedésként arra törekszünk, hogy az Allianz csoport üzleti tevékenységéhez felhasznált elektromos energiát a következő néhány éven belül kizárólag megújuló forrásból szerezzük be.

A DJSI-ről

A DJSI a világ egyik legelismertebb fenntarthatósági rangsora. A DJSI a RobecoSAM vállalati fenntarthatósági értékelésre (CSA) épül. A CSA a vállalatokat az általuk nyilvánosságra hozott információk és fenntarthatósági megközelítésük átláthatósága, valamint a közvetlenül a vállalatoktól származó belső és bizalmas adatok alapján értékeli. Gazdasági, környezetvédelmi és társadalmi kérdések széles körét veszi figyelembe, többek között az emberierőforrás-programokat, a vezetői juttatásokat, az adózási politikákat, a részvényesi jogokat, a megfelelési és korrupcióellenes programokat, a környezetgazdálkodást és teljesítményt, a társaság társadalmi szerepvállalását, az ügyfél-elégedettséget és számos egyéb dimenziót.

 

Az Allianz 2018-ban újra a Dow Jones Fenntarthatósági Index első helyén végzett a biztosítási szektorban