Újra péntek 13-a lesz ezen a héten, sokan gondolkodnak azon ilyenkor, hogyan tudnák elkerülni a balszerencsét ezen a napon. Az Allianz Hungária az elmúlt 10 éves kárstatisztikáját megvizsgálva megállapította, hogy péntek 13-án valóban több kár történik, mint egy átlagos pénteki napon.
Vannak, akik nem értik, vannak, akik nem törődnek vele, s vannak, akik előre rettegnek tőle. Péntek 13-ról van szó, ami közismerten egy balszerencsés nap. 2015-ben harmadik alkalommal rághatjuk a körmünket a jeles nap miatt. Egyesek ekkor nem mernek kilépni a ház ajtaján, mások pedig legyintenek a népi babonákra.

Több országban az épületek tervezésénél a 12-ik emelet után egyből a 14-ik következik, vagy az a hajó, aminek nincs biztosítása, nem fut ki ezen a napon a kikötőből. A Forma1-es autóversenyekben és több olimpiai sportágban – például a triatlonban – sem találkozunk a 13-as rajtszámmal. Sőt a babona szerint érdemes a péntek 13-ra tervezett manikűrt és pedikűrt is lemondani, ugyanis, ha ekkor vágjuk le körmeinket, nagy szerencsétlenséget hozunk magunkra! Valóban jogosan félünk, ha egy hónap 13. napja péntekre esik? Az Allianz statisztikái azt mutatják, hogy igen.

 

Az Allianz Hungária munkatársai megvizsgálták a nem-élet ágazat kárstatisztikáját az elmúlt 10 évből, ami eltérést mutat egy átlagos pénteki napon, és a péntek 13-án bekövetkezett károk száma között. Az elmúlt 10 évben 19 db péntek esett az adott hónap tizenharmadik napjára. Az egész időszakot alapul véve közel 17 ezer káreseményről beszélhetünk a lakossági szegmensben péntek 13-án (lakásbiztosítási és gépjármű-biztosítási károkat tekintve).

Az elmúlt évek legsúlyosabb péntek 13-ája 2010 augusztusában volt, amikor egy hatalmas vihar miatt csaknem 3300 káreseményt regisztrált az Allianz nem-élet biztosítási kárrendezési területe. A TOP 3 közé 2006 októberének és 2008 júniusának sikerült még bejutnia.

Azoknak, akik az otthonuk rejtekén próbálnak meghúzódni ilyenkor, rossz hír, hogy a károk jelentős többsége a lakásokban, házakban következett be. Több mint felét a károknak lakásbiztosítási kárként regisztrálta az Allianz Hungária. Gondolhatnánk, hogy a pénteki napokon amúgy is fáradtabbak és figyelmetlenek az emberek. Azonban visszanézve a statisztikát, egy péntek 13-án átlagban több mint 10 százalékkal több lakáskár következik be, mint az év más pénteki napjain.

Éppen ezért érdemes ezt a napot is elővigyázatossággal, felkészültséggel várni, hiszen egy megfelelő biztosítás segítségével csupán csak halvány emlék marad a misztikus nap kellemetlensége.

 

2015-ben utoljára fenyeget a péntek 13