Bleisure tourism, avagy tippek, hogyan élvezd az üzleti nyaralást!

Dicső Inez Viktória | 5 perc olvasási idő

Munkaadónk rugalmasságától, és szabadnapjaink számától is függ, mennyire tudjuk összekötni a kellemeset a hasznossal. Azonban mindenképpen érdemes felkészülnünk időben, és kihasználni lehetőségeinket, amennyiben üzleti útra készülünk!

Manapság egyre népszerűbb a „bleisure tourism” kifejezés, ami két angol szóból tevődik össze, a business-ből (üzlet) és leisure-ből (élvezet). Magyarul üzleti nyaralásként lehetne definiálni a jelenséget, ami a tengerentúlon és nyugaton már egészen elterjedt, így itt van kis hazánk küszöbén is.

Pontosan miről is van szó?

Az üzleti nyaralás pont olyan, mint amilyennek elsőként hangzik: a munkavállaló a kiküldetés előtt vagy után extra napokat tölt el a célállomáson, azaz meghosszabbított üzleti úton vesz részt. Ez a következő okokból lehet előnyös mindkét fél számára:

  • A munkavállaló eltölthet olyan országban/városban pár napot, ahova valószínűleg magától nem utazna—vagy, nem tudna elutazni, azonban így megismerhet egy új országot és annak kultúráját, miközben a pihenésre is jut ideje
  • A munkáltatónak az útiköltséget így is-úgy is meg kell térítenie, így, ha a saját dolgozója fedezi a ráadás napok költségeit (szállás, étkezés stb.), nem jelent extra kiadást a vállalatnak.
  • Tapasztalatok szerint egy kipihentebb, feltöltődött alkalmazottat kapnak vissza, ami általában a produktivitásra is jótékony hatással van, illetve hosszú távon növelheti a vállalat iránti lojalitást is az efféle „juttatás”.Új iparág szültetése?

Az üzleti nyaralás elterjedését az élelmesebb szállodák és vendéglátóegységek is érzékelik, így manapság vannak kifejezetten ilyen jellegű utasokra specializálódott csomagajánlatok is. Ezek magukban foglalnak olyan szolgáltatásokat is, amiket  az ilyen pár napos „mini nyaralásokra” állítottak össze. Ilyen például a szobákba bekészített lista a város és a környék „ezeket látnod kell” illetve „ezt ki kell próbálnod” látványosságairól és kikapcsolódási lehetőségekről, természetesen térképpel. Ez egy alapvető figyelmesség az üzleti nyaraláson lévők számára, hisz a rengeteg látnivalóra, nagyon kevés idő jut.

 

Tippek, hogy sikerüljön kihozni az üzleti nyaralásodból a legtöbbet! 

  • Amennyiben lehetséges, a szállásfoglalásnál próbálj olyan szállodát keresni, ami kifejezetten az ilyen jellegű utakra is specializálódott!
  • Vendégcsalogatóként általában azt a díjat számolják fel az extra napokra, amiért a munkaadó foglalta a szobát, tehát olcsóbban, mintha betérő turisták lennénk.
  • Keressük a csomag ajánlatokat, amik kedvezményes kártyát/kuponokat biztosít a helyi látványosságok, éttermek stb. árából!
  • Válasszunk szállodát, aminek a visszajelzések alapján megbízható Wi-Fi kapcsolata van, kényelmes teret biztosít a munkavégzéshez is, megfelelően felszerelt (elérhető igény esetén vasaló, stb.), így nem fog a „nyaralás” része az utunknak a munkavégzés rovására menni.
  • Ha az üzleti nyaralásra családunkat is szeretnénk vinni, mindenképpen nézzünk utána, mennyire családbarát a kiválasztott szállás!

Semmiképpen ne feledkezz meg az utasbiztosításról! Tudnod kell, hogy a munkaadó által kötött utasbiztosítás lehetséges, hogy a ráadás napokat nem fedezi. Ha gyakran utazol, akkor az Allianz Útitárs Bérlet utasbiztosítás lehet a leginkább megfelelő választás számodra!

Dicső Inez Viktória
Marketing és kommunikációs osztály
SEO szakértő