Télből nyárba—Tippek téli egzotikus utazáshoz!

Dicső Inez Viktória | 3 perc olvasási idő
A hideg elől sokan menekülnek a melegebb égövekre, következzen pár dolog, amire érdemes odafigyelni az előkészületeknél!

Útlevél megvan?

Úti célunk kiválasztásánál érdemes kizárnunk azokat az országokat, amik a Külügyminisztérium oldalán az „utazásra nem javasolt térségek” kategóriájába esnek. Ezen felül már hozzászoktunk, hogy az Európai Unió tagországain belül útlevél nélkül szabadon utazhatunk. Nem mindenhol ilyen könnyű a dolgunk! Mindenképp ellenőrizzük, milyen iratok szükségesek az általunk kiválasztott ország meglátogatásához, esetleg vízumköteles-e. Időben kezdjük el szervezni az utazást, hisz ha rövid határidőn belül akarunk útlevelet kiváltani vagy megújítani, súlyos összegekkel „díjazhatják” az okmányirodában hanyagságunkat.
 

Biztosítás nélkül soha!

Baleset, ellopott fényképezőgép, vagy egy trópusi vírus okozta pár napos kórházban töltött idő is megkeserítheti utazásunkat, azonban az anyagi károk mértékét minimálisra csökkenthetjük, amennyiben megfelelő utasbiztosítást kötünk indulás előtt. Semmiképp ne hagyjuk az utolsó pillanatra a kötést, nehogy kimenjen a fejünkből a készülődés során. Nálunk kényelmesen, Facebook Messengeren keresztül is köthető már utasbiztosítás.
Ahol tombol a nyár…

…Ott mindenféleképpen szükséged lesz a szokásos nyaralási kellékekre. Ilyen például a naptej, és egyéb napégés elleni/azt kezelő termékre, sebfertőtlenítőre, gyógyszerekre, fürdőruhára, kalapra, utazó kiszerelésben kapható kozmetikumokra. Érdemes pontos listát készítened indulás előtt, így biztos nem kell feleslegesen szaladgálnod a helyi közértbe, ahol ki tudja, mit találsz majd meg, és mit nem. Itt meg kell említeni azt is, hogy mindenféle ételérzékenység esetén (glutén, laktóz, cukor stb.) készülj fel tartós élelmiszerből, és ha lehetséges, nézz utána, elérhetőek neked való ételek a szállásodon és annak környékén. Így biztos nem érhet meglepetés.
 

Emlékekre fel!

Ne felejtsük  ellenőrizni a fényképezőgépet, a telefon memóriáját, nem telt-e be. Rendkívül kellemetlen perceket tud okozni, ha a megörökíteni kívánt pillanatban derül ki, hogy nincs elég tárhely. Ilyenkor kell elgondolkodni azon, hogy mi van elmentve, mi az, amit törölni lehet, s mi az, amit nem kellene… Belegondolni is rossz, hogy ezzel megy el az értékes idő, az elszalasztott pillanatokról nem is beszélve! Kifejezetten ügyeljünk elektronikai eszközeinkre, és ha tudjuk, hogy felügyelet nélkül kéne hagyni azokat, inkább ne vigyük magunkkal, vagy ha muszáj, vízálló nyakba akasztóval, és tartsuk magunkhoz közel azokat.
 

Pihenjünk indulás előtt!

Mindenképp időben kezdjük el, és fejezzük is be a pakolást. Nincs rosszabb annál, mint egy reggeli gépindulásnál 3-4 óra alvás után hajnalban kapkodni, és persze lényeges dolgokat elfelejteni. Indulás előtti este ellenőrizzünk mindent. Ha rendben vannak a dolgok, nincs más hátra, mint időben lefeküdni, és kipihenten nekivágni a kalandnak. Így valóban álom lesz az utazás, nem pedig rémálom. Ne essünk kétségbe, ha útközben jut eszünkbe, hogy otthon felejtettük a strandpapucsot, vagy a törölközőt! Ezek pótlásával biztos nem lesz gond egy egzotikus országban.

 

Dicső Inez Viktória
Marketing és kommunikációs osztály
SEO szakértő