Otthonunk a COVID után 

Allianz Hungária Zrt. | 3 perc olvasási idő

Tippek a biztonságos, digitális és multifunkciós lakások kialakításához.

Többfunkciós terek, okos fürdőszobák, multigenerációs otthonok, fertőtlenítő helyiségek, SARS-detektorokkal ellátott lakásbejáratok, szenzorok, amelyek időben jelzik a lakások esetleges vírusszennyezettségét? Tényleg ilyenek lesznek a jövő otthonai? Már a világjárvány előtt is megtapasztalhattuk az otthonaink átalakulását, azonban mindez a technológia egyre jelentősebb térnyerésének volt köszönhető. A világjárvány nemcsak felgyorsította az átalakulás folyamatát, de teljesen új igényeket is teremt. Ideje hát újragondolni és újratervezni otthonaink szerepét, funkcióit!

A pandémia nemcsak a városaink mindennapjait és működését formálta át, de az otthoni létünk számos aspektusát is újra kellett gondolnunk. Az Allianz Partners legfrissebb riportjában foglaltak szerint a korábbihoz képest új igényeinkhez alkalmazkodó multifunkcionális terekre van szükségünk. Olyanokra, amelyekben a járványhelyzethez igazodó vírusbiztos közegre és a különböző generációk otthoni együttélését támogató, biztonságos környezet megteremtésére egyszerre van lehetőségünk. Nézzük is meg, milyen trükkök segíthetnek abban, hogy otthonunkat a világjárvány második hullámához igazítsuk!

Iroda a lakásban

Saját magunk is tapasztaljuk és adatok is alátámasztják, hogy a koronavírus-járvány hatására egyre több időt töltünk az otthonainkban. A járványkezelés előírásainak betartása mellett mindez annak is köszönhető, hogy – azokban a munkakörökben, ahol erre lehetőség nyílik – egyre több munkáltató támogatja az otthonról történő munkavégzést. De mire is ügyeljünk az otthoni munkakörnyezet kialakítása során?

Szeparált zug

Egy dolgozószoba, vagy akár csak egy szeparált zug jelentősen megkönnyítheti az otthoni munkavégzés folyamatát. Fontos azonban, hogy az otthoni iroda kialakítása ergonómiai szempontból megfelelő, illetve inspiráló legyen. Kis kreativitással akár a meglévő terekből is lecsíphetünk egy otthoni dolgozósarkot. Egy korábban kihasználatlanul álló válaszfal, egy lehajtható asztal, vagy akár egy lépcső alatti terület – kiváló lehetőséget teremthetnek az otthoni irodai környezet megteremtésére. A megfelelő irodai kiegészítők pedig nemcsak a munkavégzést tehetik hatékonyabbá, de a hangulatunkon is sokat javíthatnak.

Energiát adó színek

Kutatások igazolják, hogy az irodai falak színe nemcsak a hangulatot, de a munka hatékonyságát is befolyásolhatják. A piros energiát ad, jobb teljesítményre sarkall, a kék a békesség érzetét kelti, jobban tudunk koncentrálni, hatékonyabbá és kreatívabbá tesz, míg a zöld frissítő hatású, természetközeli, harmóniát teremt. A sárga szín optimizmussal és energiával társul, élesíti a memóriánkat és gondolkodásunkat. Játsszunk tehát bátran a színekkel az otthoni irodai tér kialakítása során!

Több növény, egészségesebb munkatér!

A növények nemcsak kellemesebbé varázsolják a munkakörnyezetet, hanem még egészségesebbé is teszik azáltal, hogy növelik a mentális és fizikai komfortérzetet. A jó munkahelyi klíma pedig a hatékonyságunkra is kihat. A növények amellett, hogy a stresszoldásban segítenek, a levegőben található káros anyagokat is képesek csökkenteni, ezáltal mérsékelve az elhasznált levegő mennyiségét, továbbá növelik környezetük páratartalmát. Vizsgálatok szerint a levegő káros anyagainak megkötésére és a páratartalom növelésére egyaránt kiválóak például a páfrányok és a fikuszok.

Vigyázat! Kiberbűnözők!

A járvány hatására az otthoni munkavégzést támogató technológiai infrastruktúra – adatbiztonság és -védelem, hálózati megoldások – is nagyon gyors ütemben alakul át, és olyan szempontok kerülnek előtérbe annak kialakítása során, amelyekkel korábban nem, vagy csak felszínesen foglalkoztunk. A biztonságos és kiszámítható működéssel kapcsolatos szempontok immár nemcsak a vállalati informatikai környezetek kialakítása során meghatározóak, hanem az otthoni infrastruktúra kiépítésekor is, hiszen különösen fontos, hogy az otthonunkat felkészítsük például egy esetleges kibertámadásra, az adatainkat biztonságban tudjuk, vagy biztosítsuk az otthonról történő munkavégzés folyamatosságát.

Biztonságos egészségsziget

Az Allianz Partners korábban idézett riportja szerint a jövő otthona egyfajta biztonságos erőddé válik, ahol okos szenzorok, a legkülönbözőbb egészségi állapotunkat figyelő eszközök és alkalmazások segítik majd a biztonságos közeg megteremtését.

Vírusmentes övezet!

Jelenleg már folyamatban vannak azok a fejlesztések, amelyek eredményeként szükség esetén kereskedelmi forgalomban is kaphatóak lesznek olyan elektronikus szenzorok, amelyek korai stádiumban észlelik a levegőben megjelenő SARS-részecskéket. Az egyes helyiségek levegőjének esetleges szennyezettségét webalapú érzékelők felügyelhetik, ezáltal teremtve lehetőséget arra, hogy a járvány esetleges gócpontjai azonnal beazonosíthatóvá váljanak. Azonban amíg ezek a technológiák elérhetővé válnak, addig sem maradunk fegyvertár nélkül, hiszen a járvány első hullámában már bevált megoldásokhoz fordulhatunk: a szellőztetéshez, vagy esetleg az UV-s, illetve ózonos levegőtisztításhoz. A lakásban található felületek fertőtlenítésében pedig továbbra is a szappanos víz, a nátrium-hipoklorit-alapú fehérítők, illetve az orvosi alkohol jelentik a legbiztosabb megoldást.

Fizikai és mentális edzés otthon

Az elmúlt időszakban sokan megtapasztaltuk, hogy a legkülönbözőbb digitális megoldások alkalmazásával akár otthon is megvalósítható a korábban edzőteremben folytatott edzés. A rendszeres testedzés mellett azonban legalább olyan fontos, hogy ügyeljünk a mentális egészségünkre is. Szakértők szerint a járvány második szakaszában a mentális egészségünk megőrzésének titka abban rejlik, hogy a járványkezelés szabályainak betartása mellett képesek vagyunk-e arra, hogy valóban foglalkozzunk a mentális egészségünk megőrzésével. Testünk és lelkünk ápolása, a képernyőidő helyes menedzselése és az egyéni stresszkezelési technikák beazonosítása és rendszeres gyakorlása segítséget nyújthatnak abban, hogy képesek legyünk helyt állni a járvány második hullámában. A hűvösebb őszi időszak beköszöntével amúgy is egyre több időt töltünk a lakásban, használjuk ki most ezt többek között arra, hogy egyre tudatosabbá váljunk a testi-szellemi fittségünket illetően: a munka és az otthoni teendők mellett meditáljunk, jógázzunk, tornázzunk, olvassunk egy-egy jó könyvet, mozizzunk, főzzünk – találjuk fel újra önmagunkat! Tapasztaljuk ki újra, mit is jelent számunkra a minőségi idő.

„A világjárvány hatása érezhető a biztosítási igények területén is. Új típusú kockázatok jelentek meg, illetve a megváltozott életvitelünknek köszönhetően átalakult a biztosítással lefedendő kockázatok köre: a technológiának való nagyobb kiszolgáltatottságunk, az otthoni munkavégzés, vagy az egészségtudatosabb életvitelünk mind hatással vannak a biztosítási piac trendjeire. A lakásokhoz- és az abban található technológiai eszközökhöz kapcsolódó biztosítások köre átalakul, hiszen a jövőben az otthonunk a korábban megszokott funkciókhoz képest irodai, iskolai, orvosi feladatok ellátására is alkalmassá válik” – véli Malicskó Gábor az Allianz Hungária Zrt termékportfólióért felelős divízióvezetője. „A járványhelyzetnek köszönhetően új tendencia jelent meg; nőtt azon emberek száma, akik több időt töltenek otthon, és jóval kevesebbet a munkahelyükön, vagy közlekedve. Ez megnöveli az otthoni káresemények gyakoriságát. Amennyiben ez a helyzet tartós marad, a jövőben megnövekedhet az igény a felhasználás alapú biztosítási megoldásokra” – teszi hozzá Malicskó Gábor.