Öngondoskodás – Mit gondolnak ügyfeleink?

Dicső Inez Viktória | 3 perc olvasási idő

Az öngondoskodás nem más, mint az egyének önkéntes erőfeszítése arra, hogy a jövőben esetlegesen felmerülő szociális és egészségügyi kockázatokat elkerülje, bekövetkezésük esetén pedig tompítsa azok lehetséges negatív hatásait. Megkérdeztük ügyfeleinket, mit gondolnak az öngondoskodásról, és milyen célból tesznek, vagy tennének félre leginkább.

Több mint 19.000 35 és 55 év közötti ügyfelünk töltötte ki a kutatásunk alapjául szolgáló kérdőívet, aminek az eredményeit most összegezzük bejegyzésünkben.

Váratlan kiadások, gyerek és nyugdíjas évek

A legtöbben a váratlan kiadások miatt tartják fontosnak az előtakarékosságot, őket követi a válaszadók csaknem fele, akik később a gyerekeiket támogatnák a pénzből, ám ugyanannyian a nyugdíjas kori anyagi kilátásaik miatt gondolják elengedhetetlennek az öngondoskodás valamely formáját.  Ezt a három fő célt követi az utazás és üdülés, majd az autóvásárlás, a hiteltörlesztés és a munkahely váratlan elvesztésétől való félelem.

Kilátások

Saját pénzügyi helyzetükkel kapcsolatban a válaszadók inkább optimisták, hiszen egy negyedük jobb anyagi körülményekre számít az elkövetkező pár évben és mindössze 18 százalék gondolja azt, hogy 2-3 éven belül rosszabb anyagi helyzetbe kerülhet.

Ami az általános gazdasági helyzetet, és a munkahelyek biztonságának alakulását illeti, a válaszadók többnyire bizakodóak, ezzel szemben közel négyötödük a nyugdíjbiztosítási rendszer helyzetének alakulását látja középtávon leginkább aggasztónak. A nyugdíjrendszer jövőjét rosszabbnak ítélik meg az egészségügy és az oktatás jövőjénél is.

 

100-ból 85 embernek fontos az öngondoskodás, de vajon mennyien tesznek is érte?

A magyarok közel fele kihívásnak tartja a pénzügyi tervezést.  Jelentős előrelépést jelenthet, ha külső segítséget is igénybe veszünk.  Válaszadóink mindössze fele rendelkezik nyugdíjcélú megtakarítással, további egyharmadának lenne lehetősége az öngondoskodásra, van is igénye rá, de bizonytalanok, melyik a legmegfelelőbb megtakarítási forma. A nyugdíjcélú megtakarítással rendelkező és az azt tervező válaszadók körében az önkéntes nyugdíjpénztár és az életbiztosítás a két legnépszerűbb megtakarítási forma. A piaci szereplők közül a biztosítók felé a legnagyobb a kialakult bizalom és leginkább az állami nyugdíjbiztosítási rendszerrel szemben bizalmatlanok a válaszadók.

221.000 Ft

Ez az összeg átlagosan, amivel elégedettek lennének a megkérdezettek a nyugdíjas korukban. Ezzel szemben közel 2/5-ük gondolja azt, hogy 50.000 Ft-nál kevesebb nyugdíjat fog kapni. Negyedük szerint, nem is lesz nyugdíjuk.

Aki már gondolt a jövőjére, átlagosan 35 éves korban kezdett el takarékoskodni, ugyanakkor véleményük szerint átlagosan 27 éves korban lenne ideális elkezdeni azt. 

Te már elkezdted a felkészülést a jövőre? Számold ki mennyit kell havonta félretenned ahhoz, hogy céljaid elérjed.

Dicső Inez Viktória
Marketing és kommunikációs osztály
SEO szakértő