Egyedül nyaral? Fogadja meg tanácsainkat!

 
 
 

Dicső Inez Viktória | 4 perc olvasási idő
Egyedül többféle okból is utazhat valaki: nem vágyik társaságra, a barátai/családja nem oda utaznának, ahová ő szeretne, de kalandvágyból, önmaga elé kihívást állítva is választhatja valaki az utazásnak ezt a változatát.

Ha egyedül utazik, annak meg van az az előnye, hogy mindent a saját tempójában csinálhat, és csak olyan programokon kell részt vennie, amelyek tényleg érdeklik. Nem kell egyezkednie senkivel, ha nem akar kalandparkba menni, vagy épp tevegelni. Azt ehet, amit csak akar, akkor és ott, ahol, és amikor szeretne.

Természetesen ennek is megvannak a maga hátrányai: nem oszthatja meg senkivel a városnézés vagy egy finom vacsora közben az élményeit, és senkivel nem tudja megvitatni, mi legyen a B terv, ha valami nem úgy sikerül, ahogyan azt előre eltervezte.

Egyedül utazni mindenesetre egy nagyon személyes élmény, az út során pedig sokszor nem csak új helyeket, hanem saját magunkat és a határainkat is felfedezhetjük. Ha Ön is azt fontolgatja, hogy idén egyedül vág neki a nyaralásnak, akkor fogadja meg tanácsainkat:

Vigyázzon az egészségére!

Bár nagyon alapvető tanácsnak tűnik, de ha valaki egyedül utazik, akkor bizony kevés rosszabb van annál, mint megbetegedni, és egyedül, kiszolgáltatottan lenni valahol a világban. Épp ezért fontos, hogy utazás előtt és alatt is igyekezzen megőrizni egészségét, testi épségét.

  • Ellenőrizze, hogy szükség van-e speciális oltások beadására, mielőtt az adott országba utazik.
  • Bár a baleseteket sokszor nagyon nehéz elkerülni, de az egyedül utazók legyenek különösen elővigyázatosak és lehetőleg kerüljék a vakmerő szituációkat.
  • Már egy megfázás is megkeserítheti az utazást, ha pedig lázzal párosul, akkor akár tehetetlenül is fekhetünk néhány napig. Tipikusan könnyű megfázni akkor, amikor odakinn nagy a hőség, a szállodai szobában vagy a repülőn pedig letekerjük a légkondicionálót. Ha lehetősége van rá, ne állítsa túl erősre a hűtést, így nem lesz nagy a hőmérséklet különbség és kisebb esély van a megfázásra. Ha pedig nem szabályozható a hűtés, legyen Önnél egy vékony kardigán vagy pulóver, amit felvehet.
  • Tájékozódjon előre, hogy az adott országban iható-e a csapvíz, ugyanis kellemetlen meglepetést és jó néhány mellékhelyiségben eltöltött órát okozhat, ha nem. Ha bizonytalan, akkor inkább palackos ásványvizet vagy üdítőt fogyasszon.
  • Vigyen magával kézfertőtlenítő zselét vagy törlőkendőt, és út közben mindig használja ezeket étkezés előtt.

Amit pedig tényleg semmiképp ne felejtsen el ilyenkor, az az utasbiztosítás.

 

Tanulmányozza az úti célt!

Járjon utána már előre az adott ország biztonsági kockázatainak, a helyi szokásoknak, etikettnek, öltözködésnek. Ha bizonytalan abban, hogy egy templomot vagy műemléket illik-e könnyed ruhában meglátogatni, akkor inkább a konzervatívabb verziót válassza. Olvasson utána, vagy kérdezze meg a szálláshelyén, hogy sötétedés után hol nem érdemes tartózkodni, és írja föl vagy mentse el mobiltelefonjába még utazás előtt a helyi vészhelyzeti telefonszámokat.

Biztonsági másolat

Utazás előtt készítsen másolatot az útleveléről, személyi igazolványáról és minden dokumentumról, ami fontos. Tartsa őket az irataitól elkülönítve, így ha elveszítené az iratait, vagy ellopnák azokat, akkor a másolatokat jó eséllyel még fel tudja használni a rendőrségen, követségen. Ezeket a dokumentumokat érdemes lehet beszkennelni is, és e-mailben elküldeni egy családtagnak vagy barátnak, akinél biztonságban leszek, és bármikor elkérhetők e-mailben, ha szükség lenne rájuk.

Tartsa külön, több helyen a pénzét!

Lehetőség szerint ne tartson magánál egyszerre nagy mennyiségű készpénzt egy helyen. Ha több bankkártyát, esetleg hitelkártyát is visz magával, ezeket ne egy helyre tegye, hanem több táskába, esetleg a táskán belül több rekeszbe.

Fontos részletek

Nagyon fontos, hogy az itthon maradt családtagjait vagy barátait avassa be az útitervébe: mikor hová megy, mivel utazik, hol száll meg. Egyezzenek meg abban, hogy bizonyos időközönként küld egy sms-t, vagy egy közösségi oldalon keresztül jelez, hogy minden rendben van. Így mindkét oldal nyugodtabb lehet, hiszen aki utazik, az tudja, hogy otthon ismerik az útitervét, tartózkodási helyeit, az itthon maradó családtagok/barátok pedig ennek birtokában felkészültebbnek érezhetik magukat, ha baj történne.

Aki gyakran utazik, az bizonyára már számos fentebb említett szemponttal tisztában van, aki viszont most először fontolgatja, hogy nekivágjon-e egyedül a nyaralásnak, az reméljük, hogy talált hasznos információkat itt, amelyek segítik majd az út tervezése során.

Dicső Inez Viktória
Marketing és kommunikációs osztály
SEO szakértő