Mit érdemes tudni a kötelező biztosításról? 

 
 

Dicső Inez Viktória | 3 perc olvasási idő
A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás évről-évre a figyelem középpontjába kerül, így érdemes foglalkoznunk ezzel a témával, mivel közel hárommillió magyar gépjármű tulajdonost/üzembentartót érint. A jelenlegi szerződéses struktúra most ünnepli a 25 éves évfordulóját, ám még így is sokakban merülnek fel "kötelezővel" kapcsolatos kérdések. Lássuk!

1. Új/használt gépjármű vásárlása

Érdekes tény, hogy a vásárlás miatti kötelező biztosítások kötésének a száma jóval nagyobb, mint általában a kampány időszakban való kötéseké. Ez azért lehetséges, mert akár használt, akár új gépjárművet vásárol valaki, elsőként (a forgalomba helyezés előtt) a kötelező gépjármű-felelősség biztosítás megkötéséről kell gondoskodni. Fontos, hogy amikor a megvásárolt autóval vagy motorral hazaindulunk, már meglegyen a kötelező biztosításunk, hisz ebben az esetben, ha kárt okozunk (ami könnyedén előfordulhat, mivel még nem tapasztaltuk ki az új jármű kezelését), már mellettünk áll a biztosító. Amennyiben használt gépjárművet választunk, fontos szem előtt tartani, hogy miután az adás-vétel már létrejött, az előző tulajdonos kötelező biztosítása már nem érvényes! Ha ismerjük a megvásárolandó jármű rendszámát, érdemes a megkötött szerződéssel és az ajánlatot igazoló dokumentummal a vásárlás helyszínére érkeznünk.

2. Amikor útra kelünk

Ahhoz, hogy kellemetlen perceket spóroljunk meg magunknak, amikor útra kelünk, mindig legyen nálunk a forgalmi engedélyünk mellett az ajánlati igazolónk, a kötvényünk vagy a biztosítótársaság által kiadott igazolólap. A segédmotoros kerékpár az egyetlen kivétel, mivel ott egy matrica igazolja a kötelező biztosítás meglétét. Előfordulhat, hogy a rendőr a díjfizetésről szeretne megbizonyosodni, ezért tartsuk magunknál a legfrissebb befizetési bizonylatot, vagy annak másolatát. Ezt egyébként az időszakos műszaki vizsgán is be kell mutatnunk.

 

3. Ha bekövetkezett a baj

Az előző pontban felsorolt dokumentumok mellett szükség esetére mindig tartsunk magunknál baleseti kárbejelentő lapot, amit az általunk választott társaság díjmentesen köteles rendelkezésünkre bocsátani. Erre akkor is szükségünk van, ha mi vagyunk a károsultak, így érdemes őrizni pár példányt a kesztyűtartónkban.

4. Külföldi útra készülünk

Mielőtt elhagyjuk az országot, mindenképpen érdemes biztosítónktól kérni a nemzetközi zöldkártyát. Figyelem! Ez az ingyenesen kiváltható dokumentum nem azonos a környezetvédelmi vizsgálatot igazoló lappal. Az országok között általában egyedi megállapodás van, tehát nem általános érvényességű a kiváltott zöldkártya, azonban a tapasztalat azt mutatja, hogy sok országban kérik a bemutatását a rendőrtisztek. Amennyiben külföldön ér minket baleset, és nem tisztázott a felelősség kérdése, mindenképpen hívjunk rendőrt, a körülmények tisztázása érdekében.

 

Dicső Inez Viktória
Marketing és kommunikációs osztály
SEO szakértő